Karadeniz Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99.  Yıldönümü törenlerinin Gazi Alemdar Müze Gemisi’ndeki programında, konuşan  Alemdar Gemisi Derneği’nin ikinci Başkanı Durmaz Demiroğlu, 8 Haziran  1920  tarihinde Fransızlar tarafından Kdz Ereğli’nin işgal edilmek istendiğini dikkat çekerek,  “Fransızları yaptıkları antlaşmaları kuvvetli oldukları anlarda lehlerine tek taraflı olarak bozmalarını göstermesi bakımından ibret vericidir, ve ders alınması gerekir. Günümüzde de olan ve gelişen çeşitli siyasi olaylarda takip etmekte oldukları politikaların hiç değişmeden aleyhimize nasıl yürütüldüğünü görüyoruz. 1920 Haziranında gelişen işgal olayı bugünlere ışık tutması bakımından çok önemlidir.” Dedi.

Ereğli’nin işgal edilme sebeplerinin ekonomik stratejik ve politik olmak üzere çok çeşitli olduğuna vurgu yapan Demiroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

EŞKİYALIK KORSANLIK

“Fransa bir yıldır sudan sebeplerle işgali altında bulundurduğu Zonguldak’taki işgal güçlerinden 400 kişilik bir grubu bir nakliye ve bir savaş gemisi eşliğinde Kdz. Ereğli’ye gönderdiler. Önce bir tercüman ve bir subayı karaya çıkararak Kaymakam Necati Bey ile görüştüler zorluk çıkarılmamasını civarda meydana geldiğini ileri sürdükleri eşkiyalık ve korsanlık olaylarından dolayı karaya asker çıkartacaklarını ve Osmanlıyı güya koruyacaklarını bildirirler. Kaymakam Necati Bey bu istekleri münasip bir dil ile reddetti ve durumu Ereğli’de kurulu bulunan Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetine bildirdi. Bu arada Fransız savaş gemisinden liman reisliğine bayrakla görüşme talebinde bulunurlar. Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit Bey Başkanlığında Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti Başkanı Nimet Hoca, Liman Reisi Nazmi Bey, Belediye Meclis Azası Hacı Eşref Efendi ve Hacı Musa ile liman görevlisi Milli casus İhsan Akmandan oluşan bir heyet bahriye kıyafetleri giydirilmiş kürekçilerin bulunduğu 6 tallama bir sandala Fransız gemisine giderler. Lumbarağzındaki sancak selamından sonra heyetimiz Fransız Amiral tarafından soğuk bir şekilde karşılanır. Görüşmeler Nimet Hocanın akıcı Fransızcası ile 2 saat kadar devam eder. Fransızlar karaya asker çıkartmaya kararlıdır. Koruma bahanesiyle kömür nakliyatında sağlandığı Karadeniz in en önemli limanına sahip olmak istemektedirler. Heyetimizin çabaları boşunadır. Nimet Hoca ayağa kalkar ve son sözünü söyler. ’’Burada topumuz tüfeğimiz yok ama karaya çıkarsanız sizinle mücadelemiz ölünceye kadar olur.’’

EREĞLİ’Yİ BOMBALATTILAR

Eski Ereğli Kaymakamı Bolu milletvekilli Tunalı Hilmi beyde topladığı 60 kişilik bir kuvvetle Ereğli’ye gelir ve Kurtuluş gününe kadar Ereğli’de kalarak Ankara ile irtibatı sağlar ve sonradan B.M. Meclisinde yaptığı konuşmalarla İstiklal Savaşı tarihimize not düşer.

Ereğli’den 200 kişilik gönüllü milis kuvvet toplanır ve Emekli Yzb. İzzet Dura Bey komutasında harekete katılır. Kastamonu Mıntıka komutanı Alb. Osman beyden aldığı emirle Devrekli Muharrem ve 32 kişilik süvari birliği Ereğli’ye yetişir ve 9 Haziranda kestaneci sırtlarından Kale Tepeye hücum eden Fransız kuvvetlerin başındaki süvari Yüzbaşıyı atının üzerinde vurarak deviren Devrekli Muharrem çetesinden Halil (Dikren) Ağa ile ilk kurşunu atmış olur. Neye uğradığını şaşıran Fransızlarla amansız bir çatışma başlar ve akşam karanlığına kadar devam eder. Pabucun pahalı olduğunu anlayan Fransızlar donanmalarına haber vererek 10 Haziran günü Ereğli’yi ve Türk mevzilerini bombalatırlar. Zayiat vermemek için geri çekilen milis kuvvetleri geride hat tutarken Ereğli halkı yakın köylere çekilir. Kaymakamlık Ören Köyüne nakledilir.

  1. Hükümetinin verdiği emirle Kefken de bulunan İpsiz Recep kuvvetleri de Ereğli’ye gelerek Gülüç Irmağı ile Göztepe arasında mevzilenerek o bölgeden yapılacak ikinci bir çıkartmaya karşı tedbir alırlar.

GELDİKLERİ GİBİ…

10 gün süren her günü çeşitli olay ve kahramanlıklarla geçen bir vatan müdafası yapılmıştır. Devlet hastanesi Fransızların komuta merkezi ve ağır makinalı tüfek yuvası olarak kullanılmıştır. Her şeye rağmen ağır zayiat veren Fransızlar 15 Haziran da denizden takviye kuvvetler ve ağır silahlar çıkartarak güçlerini artırmışlarsa da, Mustafa Kemal Paşanın verdiği emirle kolordu komutanı Rafet Bey, Çerkes’te bulunan kuvvetleriyle Ereğli’ye doğru harekete geçmiş, diğer taraftan Yzb. Cevat Rıfat Bey komutasında Bartın’dan hareket eden mızraklı süvari birliği Ereğli’ye varmak üzeredir. Bütün bu gelişmelerden haberdar olan Fransızlar 17 Haziran günü çekilme kararı vererek Kaletepe ve civarındaki malzemelerini geri çekip gemiye taşımaya başlarlar.

Resmi kayıtlara göre Fransızlar 1’i subay olmak üzere 56 ölü 37 yaralı, ikisi subay 4 çavuş 30’u er olmak üzere 36 esir vermişlerdir.

Fransızlar çekilme hareketine devam ederken son gün 18 Haziran yapılan saldırılarda külliyetli miktarda malzeme bırakarak gemilerine binerek geldikleri gibi gitmişlerdir.”

Durmaz Demiroğlu’nun konuşmasının ardından Ereğli türküleri seslendirildi. Kestaneci Köyü ve Elli elli yüz biz Ereğlülüyüz türkülerinde coşku tavan yaptı.

Daha sonra, Alemdar Derneği adına düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.