Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yılı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören ile kutlandı. Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlkokulu ve Ortaokulu’nun Kars Yöresi Halk oyunları gösterisi ile başlayan törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Kaymakamlık, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Ereğli Belediyesi çelenkleri anıt önüne konulmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık yaptı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı istiklal ateşinin ilk ısıttığı kentlerden biri olan Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunu kıvançla kutladıklarını belirterek, “Bugün, Karadeniz Ereğli’nin; cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı kentimizin en büyük bayramlarından biridir” dedi.

 

BAŞLATILAN DİRENİŞ…

Osmanlı topraklarını, Sevr Antlaşması’nın en ağır maddeleri ile dilim dilim paylaşarak sömürmek isteyen güçlerin, Birinci Dünya Savaşı biter bitmez de hız kesmeyerek kirli emellerini devam ettirdiği yıllarda, yıkılmakta olan bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir cumhuriyet yaratmak sevdasıyla yanıp tutuşan Mustafa Kemal ve O’nun dava arkadaşlarının başlattığı direnişin, bugün dahi tüm dünya toplumlarının övgü dolu sözlerle andıkları kutlu bir kurtuluş mücadelesini yarattığını hatırlatan Posbıyık konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“İŞGALDEN KENDİSİNİ KURTARAN İLK İLÇE”

“1919’un 19 Mayıs’ında Samsun’dan başlatılan ulusal mücadelenin tüm dünyayı etkisine altına alan ateşine karşı, yurdun dört bir yanını ele geçirmeye çalışan işgal devletlerinin stratejik noktalardan biri olarak gördüğü Karadeniz Ereğli, 8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Bu işgale, halkıyla beraber, omuz omuza ve yürek yüreğe direniş gösteren ve başka bir devletin gölgesi altında yaşamaya asla tahammül etmeyeceği gerçeğini ortaya koyan Karadeniz Ereğli, sadece on gün sonra işgalden kendisini kurtaran ilk ilçe olmuş ve Türk tarihinde ayrı bir yer elde etmiştir. 18 Haziran 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtulan Karadeniz Ereğli, bu işgalden sadece sekiz ay sonra da 9 Şubat 1921’de Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı ile bir başka tarihi destana daha imza atmıştır.  Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşını Karadeniz Ereğli açıklarında veren Alemdar, günümüze destan olarak gelen mücadelesi sonrasında da işgal devletlerine karada olduğu gibi denizde de hiç unutamayacakları bir yenilgi tattırmıştır. Rusya’ya taşınan askeri malzeme yüklü gemilere rehberlik eden Alemdar, Rum çeteleriyle verdiği mücadelelerle de topraklarımızın nefes almasında önemli bir paya sahip olmuştur.

 

“ASLA UNUTMAYIN”

Sizler yediden yetmişe, kadınından erkeğine, günümüzün çağdaş, cumhuriyetçi ve Atatürkçü kentlerinden biri olan Kdz.Ereğli’nin insanlarısınız. Şanlı tarihi ile de önemli bir yere sahip olan,  bu tarihe kentimizin isimlerini altın harflerle yazdıran Nimet Hocaların, Recep Kahyaların ve tüm Ereğlili Kuva-i Milliyecilerin torunlarısınız. Atalarınızla övününüz. Bu vatan evlatlarıyla, kahramanlarla her zaman iftihar ediniz ve onları asla ama asla unutmayınız. Ben de, Karadeniz Ereğli’nin; bu ülkenin cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı kentinin Belediye Başkanı olarak, bu kutlu bayramı bizlere armağan eden tüm kahramanlarımızı; başta da Gazi Mustafa Kemal ve O’nun silah arkadaşlarını bu anlamlı gün vesilesi ile bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Düşman işgalinden kurtuluşumuzun yıldönümünde, şeref dolu, şan dolu bu kutlu günde tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum”

 

ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Kdz. Ereğli Belediyesi Halk Oyunları ekiplerinin Ege yöresi  gösterisinin ardından şiir okuma yarışmasında birinci olan TOKİ Korubaşı Ortaokulu öğrencisi Sinem Öztürk tarafından, “Kurtuluşta Ereğli türküsü” adlı şiir, kompozisyon yarışmasında birinci olan Gazi İlkokulu öğrencisi Sinem Öztürk tarafından yazılan yazının okunmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye girenlere Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan vekili Deniz Piyade Albay Bahadır Yalçın ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından hediyeleri verilmesinin ardından tören sona erdi.