18 Haziran tarihi Karadeniz Ereğli’nin Kurtuluş günüdür.  1920 Haziran’ın da Kuvayı Milliye hareketiyle işgalden kurtulan Anadolu’daki  ilk ilçe olan Karadeniz Ereğli de,  Kurtuluş Günü her yıl olduğu gibi  kent merkezinde yapılacak halktan kopuk ve sade bir törenle kutlanacak.

Ereğli’nin kurtuluşu ile ilgili yapılan açıklamalar şu şekilde:

 

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İBRAHİM ÇAY:

“Kdz.Ereğli 8 Haziran 1920 tarihinde Fransız tarafından işgal edilmiştir. 10 Gün içinde kendini kurtaran ilk ilçe olma ünvanına sahip Kdz.Ereğli 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu olaydan sekiz ay sonra 9 Şubat 1921 tarihinde Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşı Kdz.Ereğli kıyılarında gerçekleşmiş Alemdar Gemisinin Destansı mücadelesi sırasında Recep Kahya, Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olma şerefini kazanmıştır. Alemdar Gemisi Kurtuluş Savaşımız boyunca Karadeniz’de Rusya’da Türkiye’ye getirilen savaş malzemelerini taşıyan gemilere kılavuzluk görevi yapmış ve Rum çeteleriyle de savaşmıştır.

Cumhuriyetle birlikte kömür ve çilek üretimindeki artış, deniz ve kara taşımacılığındaki kolaylık ve olanaklar, ilk konserve fabrikasıyla Osmanlı Çileğinin ünlenmesi ilçemizin değer ve önemini arttırmıştır. Sonuçta Ereğlimiz, ülkemizin en büyük sanayi tesisinin kurulması ve gelişen yan sanayi ile birlikte bugünkü ekonomik, sosyal, kültürel ve demografik gelişmişlikle uluslar arası boyutta tanınan önemli ilçeler arasına girmiştir. Ereğlimizin düşman işgalinden kurtuluşunu sağlayan şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi şükranla anıyor, tüm halkımızın 95. Kuruluş yıldönümünü kutluyorum”

 

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yılı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. 

Başkan Uysal kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: 4 bin 500 yıllık şanlı bir tarihe sahip olan ve on günde işgalden kendisini kurtaran ilk ilçe olarak Türk tarihinde ayrı bir yer edinen İlçemiz için, 18 Haziran 1920 tarihi büyük önem taşımaktadır.

Bizler Kdz. Ereğli Belediyesi olarak tarihi mirasımıza bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sahip çıkacağız.Tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyan bizler, Nimet Hocaları, Recep Kâhyaları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi unutturmayacağız.

Gelecek nesiller,  böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duymalı, bu şanlı tarihe ve Ereğli’mize sahip çıkmalıdır.

İlçenin Belediye Başkanı olarak bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güvenim tamdır.

İlçemizin kurtuluşunun 95.yılında, İlçemizi özgürlüğüne kavuşturan, böylesi bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum.

Tüm halkımızın kurtuluş yıldönümünü bir kez daha kutluyor, en derin sevgi saygılarımı sunuyorum.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPÇU:

Kurtuluş Savaşı tarihinde, Karadeniz Ereğli’nin Düşman İşgali’nden Kurtuluşu ayrı önem taşımaktadır.

Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın ‘Tek Deniz Savaşı’ kıyılarında yapılan özelliğe sahip Karadeniz Ereğli, tarihi Alemdar Gemisi’nin destansı öyküsünün yaşandığı ilçedir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlattığı Kurtuluş Savaşı süresinde, 8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından işgal edilen Zonguldak’ımızın şirin ilçesi Karadeniz Ereğli, halkının işgal altında kalmayı hazmedememesi üzerine verilen mücadele sonucu 10 gün sonra, yani 18 Haziran 1920’de işgalden kurtarılmıştır.

‘Tek Deniz Savaşı’ olarak tarihe geçen, Alemdar Gemisi’nin ‘destansı öyküsü’ oluşan bu savaşta, yine ‘Tek Deniz Şehidimiz Recep Kahya’ da tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Bugün, Zonguldak’ta üretilen Maden Kömürü ve doğal limanı ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası’nın da kurulduğu ilçemiz, ülke sanayisine sağladığı katma değerle, ürettiği Osmanlı Çileği sayesinde de ilk konserve fabrikasının kurulduğu önemli bir kent haline gelmiştir. Böyle bir ilçeye sahip Zonguldaklı olmak, bize ayrı bir gurur ve onur katmaktadır.

Bu duygularla; Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yılını kutlar, bu uğurda şehit düşen atalarımızı rahmetle, Gazilerimizi şükranla anıyorum.

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

Bugün Kdz. Ereğli’nin varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olmadığını, olamayacağını tüm dünyaya gösteren Ereğli’nin 10 günlük mücadelesi sonrasında Düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünü bölge insanı olarak hep birlikte gurur ve coşku içinde kutluyoruz.

Milli Mücadele döneminde düşmandan kendini ilk kurtaran İlçe olan Kdz. Ereğli’de, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün 19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkmasıyla başlayan Milli Mücadele döneminin en büyük destanlarından biri yazılmıştır.

 8 Haziran 1920´de Fransızlar tarafından işgal edilen Kdz. Ereğli’de, Nimet Hoca önderliğindeki dirilişin sonucunda ulaştığı zaferin ve bağımsızlığın 95. yıldönümünü içindeyiz.

 Ereğli Kurtuluş Savaşımızın yeni başladığı bu süreçte bağımsızlığını zaferle taçlandırılmıştır.   Bu gayret ve çabalar içinde 18 Haziran ruhu en büyük gücümüz olmuştur.

 Zonguldak 18 Haziran tarihinde Milli mücadele ruhuna sadık kalarak Ereğli’yi kahramanca müdafaa etmiştir.

Tüm imkânsızlıklara rağmen, tarihte eşine az rastlanır bir inanç ve kararlılıkla yürüttüğü Ereğli’nin Kurtuluş destansı bir mücadelenin yeni nesiller ve gelecek kuşaklar tarafından çok iyi bilinmesi gerekiyor.  Nitekim Ereğli insanının yaşadığı badirelerin ve bunu atlatmak için gösterdiği kahramanlıkları asla unutmayacağız. 

Bu duygu ve düşüncelerle, bağımsızlığımızı ve çağdaş medeniyetin tüm imkânlarından yararlanmamızı sağlayan Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, Ereğlili Nimet Hoca ve arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.

Tüm Ereğlili Hemşerilerimin Ereğli’nin Kurtuluşunun 95. Yıldönümlerini kutluyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.