GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Armutçuk'ta devlet eliyle ikinci bir kuyu açılmasının şart olduğunu, bu kuyunun açılması halinde ikinci bir Armutçuk'un meydana geleceğini belirterek, 'Bir o kadar da iş istihdamı oluşturulacak ve işsiz gençlerimiz iş imkanına kavuşmasını sağlayacağız' dedi.

TTK ve HEMA'nın bulunduğu bölgede yaklaşık 2 bin 500 işçinin 3 vardiya çalıştığını belirten Mutlu, sağlık skandalı yaşadıklarını da vurgulayarak, 'Ne tam donanımlı bir ambulans ne doktor ne hemşire var. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz, çok büyük bir handigabımız var' sözleri ile konuştu.

Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Kandilli'de yaşanan sağlık skandalına dikkati çekti, yetkililerin iki ağır sanayi kuruluşunun bulunduğu Kandilli'deki sağlık sorununun biran önce çözmesi gerektiğine vurgu yaptı. İşyerlerinde işyeri hekiminin bulunmadığı gerçeğini de gözler önüne seren Mutlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

BÜYÜK BİR EKSİKLİK
Hem kamu kurumu Türkiye Taşkömürleri Kurumu hem özel sektör HEMA'nın bulunduğu, iki tane ağır sanayi bölgemizde hizmet veriyor. Yıllar önce Göğüs Hastalıkları Hastanesi adı altında bir hastane yapılmış ama daha sonra boşaltıldı, hizmet veremedi. Tabiî ki şu aşamada Armutçuk'da hem devletin doktoru olmaması hem de bizim işyerimizde işyeri hekimi bulunmaması açısından büyük bir eksiklik yaşıyoruz.

HANDİGAP OLUŞTURUYOR
Kolu kopan bacağı kopan yaralanan işçi arkadaşlarımız oluyor. İş kazası geçirince bizim yeraltından yerüstüne çıkana kadar belli bir zaman geçiyor. Yerüstüne çıkıldığında tam donanımlı bir ambulans ve doktorun olmayışı büyük bir handigap oluşturuyor. İki ağır sanayinin bulunduğu ve yaklaşık 2 bin 500 kişinin 3 vardiye çalıştığı işyerinde hekim olmaması büyük bir eksiklik, böyle bir bölgede Ereğli'ye 20 kilometre uzaklıktaki yerde doktor bulunmaması ayrı bir olay. Biz acilen Kandilli'ye bir sağlık istasyonu kurulması, 112 Acil servisin hizmet vermesini istiyoruz. GMİS Armutçuk Şube Yönetimi olarak TTK'da çalışan HEMA'da çalışan işçi arkadaşlarımız adına bu talebimizi yetkililere bir kez daha iletiyoruz. Umut ediyorum ki kısa sürede bu işlem yerine getirilir.

YENİ KUYU TALEBİ
GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Armutçuk'ta devlet eliyle ikinci bir kuyu açılması yönünde genel müdürlük nezdinde bir proje üzerinde çalışma yapıldığını ve sonuçlandırılmasını beklediklerini söyledi. Yeni kuyu ile hem iş ve işçi sağlığı, canlı güvenliği açısından önemli bir adımın atılmasın yanında işçilerin can güvenliğine ne kadar önem verildiğinin gösterilmiş olacağını belirten Mutlu, Yıllardır TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçi arkadaşlarımızın ve yeraltından çıkan kömürün dışarı çıkarılması için yeni kuyu dediğimiz tek kuyu ile çalışıyoruz. Tabi uzun zamandır buraya ikinci bir kuyu projesi için çalışmalarımız devam ediyor. Sendika olarak işçilerimizin hem iş sağlığı hem işçi ve iş güvenliği açısından burada ikinci bir kuyunun kaçınılmaz olduğunu her fırsatta söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz.

BÖYLE GELDİ
BÖYLE GİTMEZ
Bu yıllardır böyle gelmiş ama böyle gitmez, çünkü bin 500'e yakın işçimizin çalıştığı Armutçuk Müessesimizde her gün bin 250 işçimizin yerin 600 metre aşağıya indiği bir müessesede tek kuyu ile çalışmanın zor olduğu ne kadar ne kadar tehlikeli olduğunu anımsatmak gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bin 250 civarında işçimiz her gün artı 190 kodundan eksi 600 koduna inerek çalışıyorlar. Allah göstermesin yeraltında meydana gelebilecek herhangi bir tehlike anında işçilerimizi yer üstüne tahliye edebileceğimiz ikinci bir kuyu alternatifimiz yok, yani göz göre göre bu insanların tehlike de oldukları hayatını biraz daha da tehlikeye atmış oluyoruz. Yetkililerimiz sağ olsunlar bugüne kadar ellerinden gelen çalışmayı sarf ettiler ama bazen her şey istediğimiz gibi başarılamıyor.

SAĞLIKLI OLMASI
İMKANSIZ
Bizim işçilerimizin yeraltından tahliye edebilmemiz için nefes ismini verdiğimiz bir varagel olsa da burada normal zamanlarda sağlıklı insanların dahi bile çıkması çok zor. Kaldı ki tehlike anında maske takmış işçilerimizin buradan çıkmasının çok sağlıklı olmadığını ve imkansız olacağını düşünüyorum. O yüzden ikinci bir kuyu çalışmasının acilen sonuçlandırılarak Armutçuk Müessesine, işçilerimize ve bölgemize kazandırılmasını gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ikinci bir kuyu ile beraber hem insanlarımızın, hem işçilerimizin iş ve işçi sağlığı ve canlı güvenliği açısından bir adım atılmış olacak ve bu insanlarımızın can güvenliğine ne kadar önem verildiği gösterilmiş olacak, hem yerin 600 metre altından çıkarılan kömürün biraz daha kolay şekilde hem enerji hem de insan tasarrufundan kaynaklanılarak daha kolay bir şekilde yer üstüne çıkarılması sağlanacaktır.

HAVALANDIRMA
RAHATLAYACAK
Bununla birlikte hem havalandırma sistemimiz rahatlayacak, aynı zamanda o bölgedeki yani yeni kuyunun açılacağı bölgedeki bakir alanlardaki 20 milyon tona yakın kömür rezervinin bölgemiz ve ülkemiz sanayisine kazandırılmasına sebep olacaktır. Bu konuda genel müdürlüğümüz ve müessese yetkililerimiz bu kuyu üzerinde gerekli çalışmaları yapıyorlar. Proje çalışmalarını başlattılar ama daha sonuçlanamadı. Biz sonuçlanması için ne gerekiyorsa yapılması taraftarıyız, kaldı ki sonuçlanamayan çalışmalar yapmanın bir anlamı kalmayacaktır. Bun yüzden Armutçuk'umuza bölgemize acilen bu kuyunun kazandırılması gerektiği düşüncesindeyiz dedi.

HAYATLARINI
KURTARDILAR
TTK Armutçuk Müessesi'nde tek kuyu olması dolayısıyla daha önceki ve yakın tarihlerde tehlikeler atlattıklarını belirten Mutlu, Biz çünkü daha önceki yıllarda ve yakın tarihlerde eksi 400 kodunda ana yolda çıkan yangınlarda bu olayları yaşadık. Ana yolda çıkan yangında işçilerimiz Allah göstermesin vardiya değişimi olmasaydı kömür kazıyor olsalardı hayatlarını yitirmişlerdi. Ama vardiya değişimi olduğundan ana yolda çıkan açık alev yangını gördüler ve oradan geri dönerek hayatlarını kurtardılar. Eğer o yangını görmeyip o yangın daha sonra çıkmış olsaydı işçilerimizin dışarı çıkma şansları yoktu. Çünkü tek ana yolumuz ve tek kuyumuz var. İşçilerimizi bir nevi kapatıyoruz ölüme ve oradan tehlike anında çıkmalarına imkan sağlamamış oluyoruz. O yüzden ben inanıyorum yetkililerimiz, genel müdürlüğümüz ve müessese yetkililerimizin bu konuda ki hassasiyetlerini biliyor ve inanıyoruz umut ediyorum ki bu çalışmaların sonuçlandırılması için var gücü ile çalışıyorlar ve çalışacaklar ve hep beraber TTK ve sendika olarak bu çalışmayı sonuçlandırarak hem bölgemize, kurumumuza ve işçilerimize çok güzel bir çalışma ile kazandırmış olacağız. Bu kuyunun açılması ile ikinci bir Armutçuk meydana gelecek ve bir o kadarda iş istihdamı oluşturarak işsiz gençlerimize iş imkanına kavuşmasını sağlayacağız. He beraber gereken çalışmalarımızı yapıyoruz, genel müdürlüğümüz ile yazışmalarımız devam ediyor. İnşallah çalışmalarımız sonuç verecektir diye konuştu.