Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakcı, kentin ilan, afiş ve benzeri reklam panoları haricinde olan ve yasaklar olmasına rağmen kentin bir çok yerine siyasi bir partinin reklam tarzında ilanlarının yer aldığını belirterek, kurumları göreve davet etti.

 

“REKLAM TARZINDA İLAN”

Kdz.Ereğli halkının gördüğü ve bildiği üzere bir siyasi partinin Zonguldak kongresi için kentin birçok yerinde afişlerinin asılı olduğu belirterek yazılı açıklamasına başlayan Ocakcı, şu ifadelere yer verdi: “Kentimiz içerisinde kanunlar ve yönetmeliklerle belirlenmiş ilan panoları ve bu ihtiyaca yönelik alanlar bulunmaktadır. Fakat görülmektedir ki; kentimizin ilan, afiş ve benzeri reklam panoları haricinde olan ve kanunda açıkça belirtilmiş yasaklar olması rağmen kentin birçok yerinde siyasi bir partinin reklam tarzında ilanları yer almaktadır.

 

“UYGULAMA SUÇTUR”

Belirlenen ilan ve panoların haricinde köprü, üstgeçitler ve kentin merkezindeki eski belediye binasının olduğu inşaat alanını çevreleyen metal duvarın üzerinde ilan yoluyla reklam mantığı ile yapılmış afiş ve posterler bulunmaktadır.  İlan alanları ve panoların haricinde kamuya ait alanlarda yapılan uygulama suçtur. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki Kabahatler Kanununun (KK) 42. maddesinde düzenlenen “Afiş asma Kabahati”  maddesine göre bu uygulama suçtur. Türk Ceza Kanununun 536.maddesi hükmü gereğince suç teşkil etmektedir. “Toplumun tüm bireylerinin kullanımına tahsis edilmiş bulunan meydan ve parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara; yetkili makamlardan açık ve yazılı bir izin alınmadıkça, bez, kağıt ve benzeri afiş veya ilan asılması 42.madde ile kabahat olarak tanımlanmıştır. Belediye tarafından ilan ve reklam için ayrılmış panolara, izin almaksızın asmak, belediye bu yerleri özel tüzel kişilere ihale ile vermiş olsa dahi izin almaksızın afiş asmak, Kamuya ayrılmış köprü ayağına, cami eklentisine izin almaksızın afiş asmak fiilleri” suç teşkil etmektedir. Ayrıca kanunda “Propaganda için afiş ve duvar ilanları ile her boyda parti flamaları, propaganda bayrakları İlçe Seçim Kurullarınca gösterilecek yerlere asılır.(m.60/1) Gösterilen yerlerden başka herhangi bir yerde parti bayrağı, afiş ve propaganda flamaları ile ilân asılması, yapıştırılması veya teşhiri yasaktır.” denilmektedir.

 

KANUNA MUHALEFET

Siyasi bir parti lehine ve siyasi bir parti reklamı olarak görünen bu uygulamalar Türk Ceza Kanunu’na göre suç sayılmaktadır. Bu durumdan dolayı yapılan bu afiş, ilan ve reklam niteliği de taşıyan uygulamanın kaldırılmaması, ilgili kanun maddesine göre kanuna muhalefet anlamına gelmektedir. Konunun hassasiyeti sebebi ile ilgili kurumları göreve davet etmekteyiz. Gerekli başvurularımızın devam edeceğinin ve bu uygulamanın sonlandırılması gerektiğini kamuoyuna sunarız”