Kentimizdeki, siyasi partiler, meslek odaları, dernekler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri daire müdürleri, yerel yönetim ve sendikaların temsilcilerinin oluşturduğu Kent Konseyi, dün Zonguldak Belediye Nikah Salonu'nda toplandı.
Kent Konseyi'nin ilk toplantısına 121 üyeden 90 üyenin katılımıyla üçte iki çoğunluk sağlanarak Divan Heyeti seçimi yapıldı. Divan Heyeti, İsmail Eşref başkanlığında şu üyelerden oluştu: TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Türk Enerji-Sen Şube Başkanı Selami Yoğurtçu, Haber-Sen Şube Başkanı İsmail Yıldız, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz.
Eşref açılış konuşmasında şunları söyledi:
"5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 76. maddesine göre Kent Konseyi Yönetmeliği çerçevesinde Belediyeler, bu konseyi kurmakla yükümlüdür. Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu seçildikten sonra çalışma grupları oluşturarak Lavuar Alanı hakkında yapılacak düzenlemeler ile ilgili karar alacağız."
Ardından Kent Konseyi Başkanlığı seçimine geçildi. Baro Başkanı Kerem Ertem ile Şehir Plancıları Odası Zonguldak İl Temsilcisi Yesari Sezgin'in kıyasıya mücadele ettiği seçimde ilk turda kazanan belli olmayınca ikinci tura geçildi. Programın uzamaması için adaylıktan çekildiğini açıklayan Kerem Ertem'in davranışı büyük övgü topladı.
Daha sonra Yürütme Kurulu seçildi. Kurula; Zonguldak Belediye Temsilcisi Gülsüm Yılmaz, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektör Yardımcısı Vural Evren, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İnşaat Emlak Daire Başkanı Tuğrul Yıldız, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Gülderen Ar, Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş, Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Atıf Mete, Harita Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hakan Akçin, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, Zongludak Tabip Odası Başkanı Ferruh Niyazi Ayoğlu, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Taci Alkaya, TEMA Vakfı Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz seçildi. Kadın ve Gençlik Kurulu'nun daha sonra bir araya gelerek 2 temsilci daha seçeceği belirtildi.
Seçimlerin sona ermesiyle Divan Kurulu Başkanı İsmail Eşref, lavuar alanı düzenlemeleri ile ilgili şu görüşlere yer verdi:
"Harabe şeklindeki Lavuar Alanı, yıllardır kentin ortasında kötü bir görüntü yayıyordu. Bu görüntü kirliliğini yok etmek adına bir araya geldik ve el ele vererek çözüme ulaşacağız. Bu alan için yapılacak çalışmalarda iki tercihimiz olacak. İlkinde bir yarışma belirleyeceğiz, bu yarışmanın kazananının projesini uygulayacağız. İkincisinde ise ihale usulüne gideceğiz. Bunu ilerleyen toplantılarımızda karara bağlayacağız. Bugün öncelikli olarak çalışma grupları belirleyeceğiz. Bu gruplar iki aylık süre zarfında çeşitli toplantılar yaptıktan sonra Kent Konseyi'ne görüşlerini sunacaklar. Bizler de bu görüşlerin doğrultusunda hareket edeceğiz."
Daha sonra çalışma grubu oluşturuldu. Gruba; Zonguldak Belediyesi, ZKÜ, TTK, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Makine Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Zonguldak Barosu, Zonguldak basını, ZOKEV, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çevre İl Müdürlüğü, Terakki Mahallesi Muhtarlığı, GMİS, TSO, ZESOB temsilcileri seçildi.
Alınan karara göre Lavuar Alanı Çalışma Grubu, 7 Temmuz 2009 tarihinde, saat 15.00'de Belediye Encümen Salonu'nda, Yürütme Kurulu ise, 8 Temmuz 2009 tarihinde, saat 14.00'de yine Belediye Encümen Salonu'nda toplanacak.