Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) kömür yıkama tesisleri olarak kullanılan ve ömrü tamamlandıktan sonra endüstriyel miras olarak tescillenen, kriptaj binasını yıkma çalışmaları sürüyor. Yıkım çalışmaları sürerken, Roman vatandaşlar da kendilerine yeni bir çalışma alanı buldular. Binanın yıkımı başladığı günden itibaren Roman vatandaşlar yıkım alanına koşarak binadan düşen taş yığınlarının arasından demirleri toplayıp satarak ekmek parası kazandılar. Taşları özenle kırarak ve arasından çıkarılan demirleri satarak geçimlerine biraz olsun olumlu etkilediğini ifade eden vatandaşlar, bir çuvala yakın demir topladıklarını söylediler. Roman vatandaşlar, bu yıkımdan daha çok demir çıkacağını ifade ederek, kilosunu 50 Kuruş'tan satacaklarını sözlerine eklediler.

DEMİRİN YANISIRA KÖMÜR DE
ÇIKARIYORLAR!
Demirin yanı sıra çamurun arasından şilam kömürü de çıkaran Roman vatandaşlar, çoluk çocuk gelerek çuvallara dolusu kömür topladılar. Çamur arasından çıkarması zor olan kömürü artık tanıdıklarını belirten vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın verdiği kömürle karıştırdıklarını ve bu şekilde iyi yandığını ifade ettiler.

YIKIM BİR AYDA TAMAMLANACAK
Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan ve altı yıl boyunca sürekli gündemde kalan binayı koruma kararı, yaklaşık üç ay önce kaldırılmıştı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılan ihale sonucu, yıkım işlemini üstlenen firma yaklaşık 10 gün önce yıkım çalışmalarına başlamıştı.En üst iki katı yıkılan binayı yıkma çalışmaları ise bir ayda tamamlanacak. Yıkım çalışmalarının başladığı gün alana gelerek incelemelerde bulunan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bir ayda buradaki yıkma çalışmaları tamamlanacak. Opsiyon kullanalım bu süre bir buçuk ay olabilir. Yıkma çalışmaları tamamlandıktan sonra burada yeni bir süreç başlayacak. Halkımızın rahatlıkla güzel vakit geçirebileceği bir alan oluşturulacak demişti.