Zonguldak'ta halk sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden görüntüsüyle vatandaşların tepkisini çeken kent merkezindeki eski Lavuar (kömür yıkama tesisi) alanındaki ağzı açık kuyular, tehlike saçıyor.

Yaklaşık 80 dönümlük alanda, tesislerin harabe vaziyetteki son binasının yıkımı, Anıtlar Kurulu tarafından ‘kültürel değer’ gerekçesiyle 2005 yılında durdurulmuştu. Dönemin AK Parti'li Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen ve mahalle sakinlerinin büyük tepkisine yol açan kararın ardından 6 yıl geçmesine rağmen kentin merkezindeki onlarca dönümlük alan atıl halde bekletilirken, derinliği 4 metreyi bulan eski kömür yıkama kuyuları ise tehlike saçıyor.

"İÇİNE BİRİ DÜŞECEK
DİYE KORKUYORUZ"
Vatandaşların büyük korku yaşadığı eski kömür yıkama kuyularının açık vaziyette bırakılması ve çevrede herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması tepki çekiyor. Lavuar alanının karşısında yer alan Maden Tetkik Arama (MTA) Müdürlüğü çalışanı Mehmet Emin Sayılgan (50), atıl halde bırakılan kuyuların yağmur ve lağım sularıyla dolduğunu, bunun da büyük felakete yol açabileceğini ifade ederek, “Allah korusun bir insan düşse nasıl çıkacak buradan? Ben kaç kez kedi ve köpek ölüsü çıkardım.
Etrafında tel örgüler de kaldırılmış. Burayı 5–6 yıldır böyle rezil bir şekilde bekletiliyor. Lağım suları ve yağmur sularıyla içi dolan atıl kuyuların yaz döneminde de kokusundan duramıyoruz. Şehrin göbeğindeki bu rezilliğe artık dur denilmesini bekliyoruz.” dedi.