Filyos beldesine gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'ndan 20 kişilik heyet, Filyos Vadisine yapılacak olan liman sahasını inceledi.
AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektörü Yöneticisi Dr. Göktuğ Kara ve beraberindeki heyet, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal'ı makamında ziyaret etti. Heyet daha sonra Kale mevkiine giderek limanın yapılacağı alanı inceledi. Heyet Filyos balıkçı barınağından tekne kiralayarak deniz yoluyla liman yapılacak sahaya giderek, burada incelemelerde bulundu. Bir açıklama yapan AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektörü Yöneticisi Dr. Göktuğ Kara, Filyos'un hem doğal hem arkeolojik olarak çok güzel bir yer olduğunu ifade etti. Kara, “Buraya asıl gelişimizin nedeni, Ulaştırma Bakanlığı'nın AB'ye yapmış olduğu bir başvuru var. Bu başvurunun içerisinde, Filyos bölgesindeki limanın, AB birliğinden sağlanan hibe fonlarla eş finansmanı talep ediliyor. Bununla ilgili bir çalışma yaptırdık. 2008 yılında ilk başvuru yapıldı. 2009 yılında çalışma başladı. İki yıllık bir çalışma sonucunda 2010 yılının sonlarına doğru sonuca ulaştık, buna göre bir liman sahası belirlendi. Liman sahasının potansiyeli belirlendi. Üç aşamalı bir liman büyük bir yatırım öngörülüyor. 600 milyon euronun üzerinde bir yatırım söz konusu, bizde bugün AB'ye Brüksel'e yapılmış bir başvuru üzerine buraya gelip bir değerlendirme gezisidir bu, hem sahadaki koşulları görmek, hem bölgedeki insanlarla tanışmak, bölgedeki projeyi destekleyen muhalif her konuda, herkesin fikrini almak ve görüşümüzü oluşturmak için buradayız. Her türlü mevzu hakkında da fikir sahibi olmak istiyoruz Filyos yöresinde de amaçlarımızdan bir tanesi bu ama şunu belirtelim, temel öğelerimizden bir tanesi bizim yaptığımız yatırımlarda, AB olarak çevresel konular çok ön plana çıkıyor. Filyos'ta bu yönüyle özel bir bölgedir” dedi.
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ise, şu anda Filyos limanı için sona gelindiğini söyledi. Ünal, “İhale hazırlıkları yapılıyor, bu ihale hazırlığı nasıl ve ne şekilde olacak, onun tartışmaları yapılıyor. Bütün kurum ve kuruluşlardan burada yetkililer var. En doğrusunu yapmaya çalışıyorlar, Filyos limanının yapılacağı yer incelendi. Demiryolu ve karayolu bağlantıları tartışıldı. Denizden teknelerle bir gezinti yapacağız limanın yapılacağı yeri kendilerine göstereceğiz, inşallah ihale hazırlıkları kısa sürede tamamlanır ihalesi yapılır. Batı Karadeniz'in beklediği Filyos liman projesi de hayata geçmiş olur diye düşünüyorum. Ben buraya gelen AB heyetine katkı verdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.