Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (
ISPS Code) kapsamında Karadeniz Ereğli’ye gelen heyet Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Limanı ile Ereğli Limanında incelemelerde bulunuldu.

ABD Ankara Büyükelçiliğinde görevli Deniz Ateşesi John Aper, ABD Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli Binbaşı Robert Moorhouse, Edward Munoz, Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Bünyamin Kopoycu, Sahil Güvenlik 86 Bot Komutanı Üsteğmen Cihan Seymen, Ereğli Liman Başkanı Tuncay Çelebi’den oluşan heyet Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı ziyaret etti.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Uluslar arası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu kapsamında heyetin ilçedeki limanlarda incelemelerde bulunacağını belirterek, “Kendilerine ilçemiz ve bölgemiz ile ilgili de çeşitli bilgiler verdik” dedi.

Heyet daha sonra Ereğli Liman Başkanlığında değerlendirmede bulundu. Değerlendirme öncesi açıklamada bulunan Ereğli Liman Başkanı Tuncay Çelebi, liman tesisi ve gemilerin güvenliği için hangi önlemlerin gerekli olduğunun belirlenmesinin görüşüldüğünü belirtti.

 

Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği Kodu (ISPS) Nedir?

Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu: Liman tesisi ve gemilerin güvenliği için hangi güvenlik önlemlerinin gerekli olduğunun belirlenmesi konusunda yardımcı olmak üzere oluşturulmuştur. Özel durumlarda risk değerlendirilmesi yapılmalıdır. Kodun amacı, bir yandan risk değerlendirmesi için standardize edilmiş uygulamaları ortaya koymak diğer yandan da tehdidin değişmesi durumunda gemi ve liman tesislerinin yeni duruma süratle uyum sağlamasını hedef almaktadır. İşlemlerin başlaması için her taraf Ülke liman tesislerinin güvenlik değerlendirmesini yapacaktır. Bu güvenlik değerlendirmesinin üç temel esası bulunmaktadır. İlk olarak liman tesisi için kritik konumda olan varlıklar ve altyapıların belirlenmesi / değerlendirilmesi gerçekleştirilirken diğer yandan da hangi alanlar veya yapıların hasar görmesi durumunda can kaybına ve liman tesisinin işlevselliğine, çevresine hangi ölçekte zarar vereceği belirlenecektir. İkinci olarak, güvenlik önlemlerinin öncelik sırasının belirlenmesi için kritik olarak değerlendirilen varlıklar ve liman tesislerine yönelik tehditlerin belirlenmesi yapılmalıdır. Son olarak, yapılan değerlendirme liman tesislerinde tespit edilen fiziki güvenlik zaaflarını, işletme usullerini, politikalarını, iletişim sistemlerini, ulaştırma altyapısını, kamu hizmetleri alt yapısını ve liman tesisleri içinde yer alan tehdide hedef olabilecek diğer alanları belirlemek sureti ile tesislerin güvenlik eksiklikleri ortaya konulmalıdır. Yukarıda bahse konu değerlendirilmeler tamamlandığında taraf Devlet doğru bir risk analizi yapacak konuma gelmiş olacaktır. Yukarıda sözü edilen risk değerlendirmeleri ve konsepti, gemiler ve liman tesisleri için asgari güvenlik gerekleri biçiminde Kod içinde yer alacaktır.

ISPS Koda Göre Gemiler için güvenlik gerekleri şunları içermektedir:  gemi güvenlik planlan - gemi güvenlik zabitleri - şirket güvenlik elemanları - uygun gemi donanımı ISPS Koda göre Liman tesisleri için güvenlik gerekleri şunları içermektedir: liman tesisleri güvenlik planları - liman tesisleri güvenlik elemanları - uygun güvenlik donanımı Gemi ve liman tesisleri için yukarıdaki şartlara ek olarak: giriş / çıkışların ve liman içindeki hareketlerin izlenmesi ve denetimi, kişilerin ve yüklerin izlenmesi / kontrolü, güvenlik iletişiminin kolay /sürekli kesintisiz olması gerekmektedir. Her gemi (özelikleri ve sınıfı ne olursa olsun) ve liman tesisi farklı riskler ile karşı karşıya bulunmaktadır. ISPS Kodun öngördüğü güvenlik gereklerine ne şekilde uyum sağlayacakları belirlenecek ve Taraf Ülke tarafından onaylanacaktır. Kodun Giriş Bölümü, tehdidin artması durumunda yapılması gerekenlerin yetersizliklerin azaltılması olduğunu belirtmektedir. Yetersizliklerin giderilmesine dönük olarak Kodun öngördüğü birçok çok yol bulunmaktadır. Gemiler bir sörvey, doğrulama, belgelendirme ve kontrol sistemine tabi tutularak güvenlik önlemlerinin uygulanmakta oldukları görülüp doğrulanacaktır. Bu sistem, Denizde Can Güvenliği (SOLAS) 1974 Cenevre Konvansiyonunun üzerine oturtulacaktır.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)