Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu  “Açığa Alınan Tüm Eğitim Emekçileri Eksiksiz Olarak Görevlerine İade Edilmelidir!” başlıklı bir açıklama yayımladı. 15 Temmuz darbe girişimi ile  ilan edilen OHAL sonrasında, hukuki olmaktan çok tamamen siyasi ve idari tasarruflar üzerinden hayata geçirilen uygulamaların hızla toplumun muhalif kesimlerine ve mücadeleci sendikalara yöneldiğini öne süren sendika, açıklamasına şöyle devam etti:

“Gerek ulusal, gerekse uluslararası hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınarak yapılan KHK ihraçları ve açığa alma işlemleri somut hukuki deliller bir tarafa büyük ölçüde keyfi, siyasi ve idari kararlar üzerinden alınmış, özellikle eğitimde yaşanan hukuksuz ihraçlar ve açığa alma işlemleri nedeniyle 1,5 milyon öğrencinin eğitim hakkı, bizzat siyasi iktidar eliyle engellenmiştir.

8 Eylül tarihinde, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış sendikal eylemler gerekçe gösterilerek, tamamen siyasi bir kararla 11 bin 301 eğitim emekçisi açığa alınmıştır. Öğretmenleri açığa alınma sürecinde başta iktidar yandaşı yazılı ve görsel basın yayın organları tarafından, ortada hiçbir suçlama ya da mahkeme kararı olmamasına rağmen, tamamen iftira ve yalana dayanan haberler yapılmış, sendikal eylemlerden dolayı açığa alınan eğitim emekçilerine yönelik açık bir linç kampanyası başlatılmıştır. Eğitim Sen’i ve üyelerimizi hedef alan tüm açıklama ve haberlerle ilgili olarak gerekli yasal hazırlıklar tamamlanmış ve hukuki başvurular yapılmış bulunmaktadır.

Hükümetin kendileri gibi düşünmeyen, haksızlıklar karşısında sesini yükseltenlere karşı ne kadar düşmanca tutumlar takındığı ve tahammülsüz olduğu bilinmektedir. Yıllardır temel sendikal eylemleri bile kendisi için tehdit olarak görüp suç kapsamına almak için adım atanların darbe fırsatçılığına karşı, açığa alınan öğretmenlerimizin bulundukları iller başta olmak üzere, ülke çapında yapılan eylemler, basın açıklamaları, dayanışma etkinlikleri, Türkiye ve dünya kamuoyuna yönelik olarak yürüttüğümüz yoğun çalışmalar sonucunda öğrencilerinden zorla koparılan 6.007 eğitim emekçisi, 25 Kasım tarihinde görevine iade edilmiş, bugün itibariyle görevlerine yeniden başlamıştır.

MEB’in sendikal eylem nedeniyle 11 bin 301 öğretmeni açığa alırken, sadece 6.007 öğretmeni görevine iade etmesi, göreve iade edilmeyen eğitim emekçilerine yönelik hukuksuz tutumun sürdüğünü göstermektedir. Bugüne kadar attığı her adımda hukuksuz tutumunu sürdüren MEB’in aynı gerekçeyle açığa aldığı öğretmenler arasında bile ayrımcılık yaparak hareket etmesi suçtur. Yapılması gereken hukuksuz bir şekilde açığa alınan tüm eğitim emekçilerinin eksiksiz bir şekilde görevlerine iade edilmesidir.

Sendikal eylem nedeniyle tek bir üyemizin bile mağdur edilmesine izin vermeyecek, siyasi tasarruflarla açığa alınan ve ihraç edilen tüm üyelerimiz görevlerine dönene kadar hem hukuksal, hem de örgütsel mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğimiz bilinmelidir.”