Alaplı’ da Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ev hanımlarının ve piknikçilerin işini kolaylaştıracak yağmur sensörlü çamaşır toplama makinesi ve katlanabilir mangal yaptı.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'na katılmak için hazırlık yapan Meslek Lisesi öğrencileri Tanju Koçak ve Berat Türkoğlu, ev hanımlarının evde olmadıkları zaman yağmur yağmaya başladığında çamaşırların korunması ve pikniğe giderken mangalın yer kaplamaması için katlanabilir mangal projesi geliştirdi.


Öğrenci Tanju Çolak, yaptığı açıklamada, evde annesinin balkona astığı çamaşırlardan esinlenerek, yağmur sensörlü çamaşır toplama aleti ürettiğini söyledi.

Projeyi 3 arkadaş geliştirdiklerini ifade eden Çolak, şu ifadelere yer verdi:

"Ev hanımları evde olmadıkları zaman ya da gece uyurken yağmur yağmaya başlayınca çamaşırların ıslanmaması için yağmur sensörlü çamaşır toplama aleti projesi yaptık. Yağmur damlası düştüğünde sensör yardımıyla ipte asılı olan çamaşırlar otomatikman kapalı bir alana çekiliyor. Bu sayede çamaşırlar ıslanmaktan kurtuluyor. Hava açtığında yine sensör yardımıyla çamaşırlar açık havaya çıkarak kuruyor. Mekanik aksamlar ve elektronik devreler hazırlayarak projeyi yaptık. Ev hanımları için büyük bir kolaylık olacağını düşünüyoruz."


Öğrenci Berat Türkoğlu ise piknik yapmaya giden piknikçilerin otomobilde mangalın çok yer kaplamasından hep şikayetçi olduğunu belirterek, "İnsanlar pikniğe giderken koltuklarının altına alıp taşıyabilecekleri mangal yaptık. Katlanabilir mangal tamamen saçtan üretilmekte mangalı yapıp işleri bittiğinde bir harekette katlanarak taşınabiliyor ve çok yer kaplamıyor." dedi.

Haber: Cem Sürmeneli