Devlet Tiyatroları'nın Zonguldak'ta sergilediği beşinci oyun olan ''Lozan'', 12-13 Şubat tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) seyirciyle buluştu. 14 kişilik oyuncu kadrosuyla sergilenen oyun, Zonguldaklı tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Devlet tiyatrolarının Zonguldak'taki ilk gösteriminden bugüne tiyatroları büyük bir ilgiyle takip eden sanatseverler, bu oyunda da salonu tıklım tıklım doldurdu. Oyunun Cuma akşamki gösterimini ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, eşi Doç.Dr.Şerefden Açıkgöz ile birlikte izledi.
Lozan Barış Görüşmeleri sırasında yaşanan diplomasi krizini ele alan oyunun yazarlığını Memet Boydur, yönetmenliğini Mahmut Gökgöz üstleniyor. Oyun Kurtuluş Savaşı'nın ardından Lozan'da barış görüşmelerine katılan ülkelerin azınlıklar, Musul sorunu, kapitülasyonlar, Ermeni meselesi, Türkiye'nin o dönemdeki ekonomik durumu ve verdiği bağımsızlık mücadelesi üzerine sergiledikleri emperyalist tutumu başarıyla sahneye taşıyor. İsmet Paşa'nın İngiliz, Yunan, Fransız, İtalyan, Rus delegelere karşı takındığı centilmen ancak bir o kadar da taviz vermez, inatçı tutumu çarpıcı repliklerle sergiliyor. ''Lozan''ın akıllarda yer eden repliklerinden bazıları ise şöyle:
İsmet Paşa: Savaşı kazanmak için değil, barışı kazanmak için buradayız. Kendini galip gören ülkeler topluluğuna karşı kendini mağlup görmeyen genç Türkiye'yi ezdirmeyeceğiz.
(Ermeni meselesi hakkında İsmet Paşanın tercümanlığını yapan Ermeni Berç Nadiryan ile İsmet Paşa arasında geçen konuşma)
İsmet Paşa: O mesele dallanıp budaklanıyor Berç. Başımıza olmadık çoraplar örmeye kalkıyorlar. İleride soykırım demeye kalkarlarsa şaşırmayın.
 Ermeni tercüman Nadiryan: Oradaki soykırımdan daha kötü bir şeydi efendim. Orada Ermeniler Türkleri, Türkler Ermenileri öldürdüler. Bu her şeyden kötüdür. Türkiyeli bir Ermeni için bundan daha acı bir şey yoktur.
(İngiliz delege ile İsmet Paşa arasında Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında geçen konuşma)
İngiliz delege:  Şimdi buradan yürüyerek ayrılıyor olabilirsiniz. Ama gün gelecek önümüze sedyeyle geleceksiniz. Ameliyat için bizden ekonomik destek almaya mecbur kalacaksınız. Harap bir memleketi nasıl kurtaracaksınız?
İhtiyaç sebebiyle yarın para istemek için karşımıza gelip diz çöktüğünüz zaman, bugün reddettiklerinizi cebimizden birer birer çıkartıp size göstereceğiz.