TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla Oda Konferans Salonunda düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, EGD Başkanı Şafak Erel, Türk Metal Ereğli Şube Başkanı Yakup Yılmaz ve yeni kurulan Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Başkanı Doğan Gönüllü’ye başarı diledi. Pandemi döneminde en fazla etkilenen kesimin iş dünyası olduğunu belirten Keleş, bu dönemde iş dünyası için devlet tarafından yapılanlara teşekkür etti. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DEVAM ETMELİ
Bu desteklerden yararlanamayan birçok kurum ve kuruluş olduğunu belirten Keleş şöyle konuştu: “Birçok arkadaşımız maalesef, kirasını, elektrik, doğalgaz parasını ödeyemedi, tahliye işlemiyle karşı karşıya geldiler. Kira, elektrik ve doğalgaz desteğinin karşılıksız olarak verilmesini devletimiz ve hükümetimizden bekliyoruz.  Hizmet sektöründe kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan birçok arkadaşımız var. Bir taraftan da maalesef kısa çalışma ödeneği bu ay itibarıyla son buluyor.  Kısa çalışma ödeneğinin 2021 yılı sonuna dek devam etmesini bekliyoruz” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİ ÇALIŞMALARI…
Bu dönemde Ereğli TSO olarak haksız eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Keleş, yürüttükleri çalışmaları anlatarak, şunları ifade etti: “Üyelerimizin yasaklı dönemlerde faaliyetlerini sürdürmesi için izin belgelerini aldık. Kapsamın genişlemesi için mücadele ettik. Geldiği günden bu güne iş dünyasına olabildiğince destek veren Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu’na teşekkür ediyoruz. Üretim ve imalat devam ediyor. Salgın, elektrik kesintisi gibi durumlarda da üretimin devam etmesi gerekiyor. Aksi taktirde cezalarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bunun önüne geçmek için firma haklı sebep ortaya koyduğunda Mücbir Sebep belgesi verebiliyoruz. İhracatçı firmalarımızın birkaç tanesine  Mücbir Sebep belgesi verdik. Bunu sadece TSO’lar verebiliyor. Nefes kredisinden yaklaşık 150 firmamızı, 8 milyon tutarındaki kaynaktan yararlandırdık. Salgın dolayısıyla etkilenen işyerlerimiz için aidat seviyelerini en alt gruba indirdik, bir kısmını da bulunduğu gruptan bir alt seviyeye çektik. Yönetim kurulu olarak hiç aidat almamayı görüştük ama kanunlar çerçevesinde mümkün olmadı.”
Gıda yardımlarını pandemide kapanan işyerlerinin çalışanlarına vermek kaydıyla gerçekleştirdiklerini belirten Keleş şöyle devam etti: “Eğitime destek olduk, uzaktan eğitim çerçevesinde TSO olarak MEB  kampanyasına 105 tablet vermek, 15 de kendi tespit ettiğimiz öğrenci olmak üzere 120 tablet verdik. Belen Sanayi’nin arkasında bir kooperatif kurduk. Kaymakamlığın kurduğu denetim ve koordinasyon kuruluna biz de dahil olduk. Üyelerimizi gezerek bilgilendiriyoruz, denetimlere katılıyoruz, ceza veya kapanma ile karşılaşmamaları için elimizden geleni yapıyoruz.”

“ZONGULDAK TARIMSAL KALKINMADA ÖNCELİKLİ OLMALI!”
TOBB’dan da bazı konularda destek istediklerini ifade eden Keleş şunları söyledi: “Göreve geldiğimiz günden beri söylüyoruz. Zonguldak’ın tarımsal kalkınmada öncelikli iller arasına alınması başvurusunda bulunduk. Bu konuda değerlendirme süreci devam ediyor. Ereğli bir tarım şehri değil ama ciddi bir potansiyeli var. Hayvancılık ve balıkçılıkta, keten-kenevir ekiminde izin verilmiş bölge olması bakımından ciddi bir potansiyeli var.  Bu destekten yararlanabilirsek, denizde en fazla balık çıkaran bölgesidir, soğuk hava depoları kurulabilir. Bunlar emek yoğun işlerdir, ciddi bir istihdam sağlanabilir. Tersaneler konusunda bizim talebimiz,  kurulu tersanelerin daha fazla istihdam sağlayabilmesi için çalışma gerekiyor. Ereğli’ye kamunun ihtiyaçlarını, devlet ve savunma sanayi ihtiyaçları için iş verilmesi talebimiz var.  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettik. Gıda perakendeciliğinde çözüm için esaslar ve çözüm yolları konusunda görüşlerimizi ilettik, çözüm masasında olmak istediğimizi belirttik. Marketlerde beyaz eşya satılmasın gibi şeyler var medyada. Gramaj meselesi var. Tüketici tarafından fark edilmeden haksız rekabete yol açan durumlar var. Marketlerde satılan ürünler ve nüfus başına açılabilecek market sayısı, çalışma saatleri, çalışma günleri gibi konularda yapılması gerekenleri ilettik. Batı Karadeniz Perakendeciler Birliği Başkanı Mevlüt Özdemir’den bilgi notlarını alarak ilettik.”

“YENİ BİR İHTİSAS OSB’YE İHTİYAÇ VAR!”
Organize sanayi Bölgesi’nin neredeyse tam doluluğa ulaştığını, Alaplı OSB’nin de neredeyse dolduğunu belirten Keleş, “Artık yeni yer yok maalesef. Ereğli’nin yeni bir OSB bölgesine ihtiyacı var. Zonguldak ilinde açılmış ama dolmamış OSB’ler var. Ereğli’de yeni bir ihtisas OSB bölgesine ihtiyaç var. Bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcımızdan 1 Nisan günü için randevu aldık. İki yerimiz var. Bir senemiz gündemimizde olan bir konuydu. Bunu daha yeni gündeme alabiliyoruz” dedi.
Ereğli’nin kurulu liman kapasitesinin 21 Milyon ton olduğunu belirten Keleş, “Pandemiyle beraber bazı sektörlerde ciddi sıkıntılar gösterdi. Ülkede cam yok. Bir taraftan ihracat var, iç Pazar ihtiyacını karşılayacak cam yok. Ereğli gümrüklerine cam ithalatı için yetki ve izin için başvuru yaptık,  bakanlık süreci değerlendiriyor. Tahmin ediyorum bunun için de kısa zamanda yetki alacağız” ifadelerini kullandı.
Keleş, Zonguldak’ta halen kadrosu bulunan ve Belediyenin karşısında bulunan 5. Noter kadrosunun adres değişikliği yapılarak, Devrek Yolu üzerine alınması için girişimde bulunduklarını belirtti. Keleş; “Bu hayatımızı kolaylaştıracak konulardan bir tanesidir” dedi.

“BU NUMARALAR TUTMAYACAK!”
Ereğli’deki yöneticilerle sürdürülebilir, iyi ilişkiler içinde olmaya gayret ettiklerini belirten Ereğli TSO başkanı şunları kaydetti: “Birlikte hareket etmenin neticesini, yakında inşaatına başlanacak olan Kdz Ereğli fakültelerinde görmüş olacağız. Bu konudaki en önemli katkılardan biri Ereğli TSO’ya aittir. Biz bu konuyu sadece öğrenci sayısına bağlı ekonomik girdi olarak değil, aynı zamanda şehrin sanayi ve hizmet sektörüyle entegrasyonu açısından önemli bir argüman olarak görüyoruz. Pandeminin görülmesiyle birlikte bazı sektörlerde hareketlilik oldu. Mobilya, beyaz eşya, inşaat sektörlerinde pozitif hareketler oluştu. Sonra bu sektörlerde duruş başladı. Bu kez de Demir Çelik ve nakliye sektöründe hareketler oluştu. Sac tüccarları ve nakliyecilerimiz tarihlerinde en iyi günlerini geçirdiler ve geçirmeye devam ediyorlar. Fakat son günlerde Ereğli’de iş huzurunu bozmaya çalışan bazı kişi ve kurumlar, bu olumlu gidişata sekte vurmak için bilindik numaralarını yapmaya başladılar. Böl parçala ve yönet. Ama bu sefer bu numaralar tutmayacak.

ERBİRLİK NAKLİYE
Ereğli’de geçmiş dönemde Erbirlik nakliye kooperatifi kuruldu. Bu kooperatif işlerine devam ediyor. Karasu-Gazi Metal işini yapıyor. Araç sayısı ciddi anlamda artmış vaziyette. Elinde bir iş var. Maalesef Erdemir bu devam eden işin fiyatlarını iyileştirmek yerine, buradaki iş huzurunu bozmak için gayret sarf ediyor. Tekrar ihaleye çıkıyor, geçici teminat dahi almıyor. Amaç fiyatı düşürmek. Her şeyin fiyatı yüzde elli artmışken, buradaki iş huzurunu bozmak için bir tezgahla karşı karşıyayız. Sadece Karasu işi değil, orada hemen hemen bitme noktasına gelen ağır tonajlı araçların yeniden ortaya çıkmasına, bu işe yatırım yapan nakliyeci esnafının tekrar sıkıntılı günler geçirmesine sebebiyet verebilecektir. Bu konunun derinleşmeden, olması gerektiği gibi devam etmesi için Erdemir Yönetiminden beklentilerimiz var. Bu olmazsa, bize verilen demokratik haklar neticesinde eyleme başlayacağız. Bu iş öyle kolay değil. Erdemir yöneticilerinden odaların ev sahipliğinde bir toplantı organize ederek, ortak aklı aramaya davet ediyoruz.  Ereğli’yi taşra gözüyle görmekten herkesin vazgeçmesi lazım. Ereğli iş insanlarına kim taşralı muamelesi yapıyorsa, bundan vazgeçmesi lazım. Kimseye pahalı mal satalım demiyoruz, eşit şartlarda varsa tedarik Ereğli’den yapılmalı. Çünkü burada havayı da tozu da biz soluyoruz. “

“FİYATLAR ÇIKARKEN BAŞKA; İNERKEN BAŞKA OLMAMALI”
Demir çelik sipariş üzerine çalışıyor. Verdiğiniz siparişlerin bir kısmı, bültenler eksik tonajla kapatılıyor. Fiyatlar arttığı için malzeme verilmiyor. Tersi durum olduğunda, malzeme fiyatları aşağı gitse, şu anda 44 ton verilen bülten şu anda 38 tonla kapatılırken, o zaman 50 tonla kapatılır. Bu arkadaşlar risk almışlar, sipariş vermişler. Sözleşmede yüzde elli fazla yüzde eksik verebiliyor ama bu fiyatlar artarken az, azalırken fazla olması gerektiği anlamına gelmemeli.”

“ERDEMİR ENGELLİLERE İSTİHDAM SAĞLAMALI”
2019’daki toplantıda gündeme gelen Deniz acentelerimizin sorununun çözülmesi dolayısıyla Erdemir’e teşekkür eden Keleş şöyle devam etti: “Türkiye’de iş yapan herkes engelli çalıştırmak durumunda. Erdemir’in 85 kişi engelli istihdam etmesi gerekiyor. Erdemir kişi başı 4 bin lira ceza ödeyerek bu istihdamı yapmaktan sakınıyor ama cezayı ödüyor. 85 kişi 12 ayda 4 milyon lira yapar. Cezayı ödediğinizde, vergiye indirim konusu yapamıyorsunuz ama birini çalıştırdığınızda maliyeti etkilediğinden vergide indirim konusu yapabiliyorsunuz. Bu konudaki söylemimizin desteklenmesini arzu ediyoruz. 85 Ereğli’de  yaşayan engelli arkadaşımızın iş güç sahibi olmasını arzu ediyoruz.”
Keleş, OYPA içinde çalışanların ağır sanayide asgari ücretle çalışmaya devam ettiğini, bu kişilerin personel olmak istediğini belirterek, “Her seçim zamanı birileri gelir, yardımcı olacağız diye söz verir. Seçim biter, bu söz de gider. Torpiliniz varsa geçersiniz. Olmayanlar öyle devam eder. Bu konuda bize talepte bulunan arkadaşlarımız var, inşallah bu konuda da çözüm bulunur” dedi.

TERSANELER, YENİ LİMAN TALEBİ…
Tersanelerde bine yakın mevcut istihdam bulunduğunu ifade eden TSO Başkanı şunları ifade etti: “Bir tersanemiz tesis güvenlik belgesi aldı. Üretim izin belgesi için başvuru yaptı. Bunlar gerçekleşirse, tersanecilerimiz de iş bulma gayreti olursa, burada istihdam artar. Tahsisi iptal edilmekle karşı karşıya kalan tersaneci arkadaşlarımız var. Bunların çözümü için kurulan ortak girişim grubuyla hareket etmeye çalışıyoruz. Üretim belgesi ve tesis güvenlik belgesi için tapunuz veya irtifak belgesi gerekiyor. Bunda en fazla emek, TSO’dur. Biz icra makamı değiliz, rica makamıyız. Bana bir sorun gelirse, bunu yapabilmek için her türlü gayreti gösteririz.”
Bozhane limanının risk oluşturduğunu ifade eden Keleş, “Tersanelerde yapılan liman, devletimiz tarafından yapıldı. Tersanecilerimize tahsis edildi. Bu limanın üçüncü kişilerin tahmil tahliye işlemlerine açılmasını istiyoruz.  Bu konunun çözüm mercisi siyasilerimizdir. Siyasilerimizden, AK Parti ilçe başkanından bu konuda girişimde bulunmasını istiyoruz. Bu önemli bir ekonomik girdi ve istihdam sağlayacaktır, bunun yanında hepimizi trafik yoğunluğundan da kurtarmış olacaktır. OSB yakınında bir liman herkesin işini çözecektir.” dedi.

“FAHİŞ FİYAT NEREDE?”
Market fiyatları konusunda da görüşlerini ifade eden Keleş, “Fahiş  fiyat esas nerede biliyor musunuz? Çimento fiyatları neredeyse iki katına çıkmış durumda. Hiçbir ithal girdisi yok. İnşaat demiri iki katına çıkmış vaziyette.  Maliyetleri iki katına çıkaracak bir artış yok. Sac fiyatları iki kata çıkmış durumda. Ticaret ve Sanayi bakanına seslenmek istiyorum. Fahiş fiyat olan noktalar bu ana sektörlerde.  Bunların hepsi bize enflasyon olarak geri dönecek. Bu konular üzerinde hükümetin de vurgu yapması lazım. Yoksa marketlerde raf raf dolaşarak, üretici kaynaklı fiyat arkadaşlarını esnafıma, tüccarıma sorgulama hakları maalesef yok.”
Siyasilerden Ereğli’nin gelişmesi için beklentilerinin sürdüğünü belirten Keleş, “Ereğli Devrek yolu bir an önce tamamlanması. Bu konuda ısrarlı takibimizi sürdürüyoruz. Çevre yolunun neticelendirilmesi en büyük beklentimiz” dedi.
TSO Başkanı “Teknopark genel kurulu yapıldı. Zonguldak merkezli bir teknoparkımız var. Bir şubesinin Ereğli’de kurulması için beklentimiz vardı. Toplantı esnasında Ereğli’ye bir kuluçka merkezi açılması için talepte bulunduk. Talebimiz oda başkanlarımız ve yönetim kurulumuz tarafından kabul edildi.  Ereğli en kısa sürede kuluçka merkezine kavuşacak. Daha sonra Ereğli ve Alaplı’nın ortak teknopark şubesine kavuşmasına da bu ön ayak olmuş olacak.”
Keleş, gazetecilerin  sorusu üzerine, kuluçka merkezi ve teknopark için yer probleminin olduğunu, bu konuda kısa sürede netice alınacağına inandığını söyledi.