Dernek Başkanı Muhammet Akyüz: "Sel, deprem ve buna benzer doğal afetlerde maden işçileri kurtarma ekibi olarak vardır. Madenci zaten kurtarmada birinci olduğunu dünya üzerinde kanıtlamıştır. Biz bu konuda da iddialıyız"

Adapazarı depreminde maden işçilerinin 30 saat sonra göçük altından çıkardığı işadamı Fatih Tanış, "Sağolsunlar annem ve kardeşimi 15 saat sonra beni de 30 saat sonra kurtardılar. Madenci dostlarımıza çok teşekkür ediyorum ve bu projenin son derece önemli olduğuna dikkati çekiyorum" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu ile Ereğli Kaymakamı Madenoğlu da madencilik mesleğinin zorluğuna değindi.

 




Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesinde çalışan 50 maden işçisinin yeraldığı Madenci Arama Kurtarma Timi (MAKUT) kuruldu. Maden İşçileri Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'nin, "Beyaz Melekleri Kanatlandıralım" Projesi tanıtım toplantısı TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde yapıldı.

 

MAKUT OLUŞTURULDU

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tanıtım toplantısında konuşan Maden İşçileri Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Muhammet Akyüz, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Beyaz Melekleri Kanatlandıralım" projesi kapsamında kurumda çalışan maden işçilerinin yer aldığı MAKUT'un oluşturulduğunu söyledi.

 



"BİZ BU KONUDA DA İDDİALIYIZ"

Kurumda çalışan maden işçileri tarafından 2002 yılında kurulan derneğin 300 üyesi ile sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirme gayretinde olduğunu anlatan Akyüz, "Madenciler dünyanın en ağır işini yapan arkadaşlardır. Dünyanın felaketlerini görmüş her insan bir maden işçisinin bir gününe eşittir. Madenci ekmeği için doğa ile savaşan insanlardır. Sel, deprem ve buna benzer doğal afetlerde maden işçileri kurtarma ekibi olarak vardır. Madenci zaten kurtarmada birinci olduğunu dünya üzerinde kanıtlamıştır. Biz bu konuda da iddialıyız" dedi.

 

BEYAZ MELEKLERİN ADI...

Proje kapsamında 50 maden işçisinin eğitilerek kişisel malzemeler ile donanımlı hale getirileceğini belirten Akyüz şu ifadelere yer verdi: "Projenin adı Beyaz Melekleri Kanatlandıralım. 1999 Yılındaki depremlerde ve Van'da olan depremde TTK işçileri kurtarma çalışmalarına katıldı. Beyaz iş elbiseleri vardı üzerinde. Kurtarma çalışmalarında herkes onlara umut bağladı. Enkazdan canını kurtarmak isteyen cenazesini ve değerli eşyalarını almak isteyen madencilere başvurdu. Çünkü kurtarma çalışmalarında oldukça başarılıydı. Halk başarılarından dolayı onlara beyaz melekler adını taktı. Projede görev alan maden işçilerine teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilecek"

 



YETKİLİLERE SESLENDİ

İstanbul'da deprem beklendiğine dikkati çeken Akyüz, "Yetkililere sesleniyoruz. TTK'da 9 bin işçimiz var. Yani İstanbul'u kurtarmak için bu sayı yeterli değildir. TTK'da işçi sayısını 10-20 binlere çoğaltmak gerekir" dedi.

 

"CAN KURTARDILAR"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, dünyanın en zor, kazancın en helal olduğu madencilik mesleğinin insan hayatı kurtarmada da etkili olduğunu hatırlatarak, "Depremlerde ve onun dışındaki yeraltı maden kazalarında ilk müracaat edilen müesseselerinden biri de TTK'dır. Bir çok canın kurtarılmasına vesile oldular, Allah onlardan razı olsun. Ülkemiz deprem riski altında bunun için hükümetimiz deprem riski olan yerleşim birimlerinde kentsel dönüşüm projesi başlattı. Bunların da bitmesi için belli bir zaman ve finansman kaynağına ihtiyaç var. Bu cephede bunları düzenlerken kurtarma faaliyetlerini de en mükemmel şekilde olması arzu edilen bir durum" sözleri ile konuştu.

 

"ARTIK KURTARILAN DEĞİL KURTARAN"

Kamuoyunda 'kurtarılan insanlar' olarak görülen madencilerin artık kurtaran konumda olduğunu kaydeden Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ise maden işçilerinin ülkede yaşanabilecek doğal afetlere karşı kurtarma görevine talep olduklarını ifade etti.

 




30 SAAT SONRA MADENCİLER KURTARMIŞ

1999 Yılında Adapazarı'nda meydana gelen depremde madenciler tarafından 30 saat sonra göçük altından kurtarılan Fatih Tanış da konuşmasında projenin Türkiye için son derece önemli olduğuna değinerek, "Göçükte kaldığımda mehmetçiğimiz, sivil ekipler beni kurtarmak için çok uğraşmışlar, benim bölgeye ulaşamamışlar. Sağolsunlar annem ve kardeşimi 15 saat sonra beni de 30 saat sonra kurtardılar. Madenci dostlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

TTK'DA TÖREN

Programa belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, maden işçileri ile davetliler katıldı. Daha sonra davetlilere kuruma ait Armutçuk Misafirhanesinde yemek ikramında bulunuldu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)