Kozlu ilçesinde, sosyal haklarının verilmesini isteyen taşeron firma çalışanı 110 işçi, iş bırakma eylemi başlatarak madenlere inmeme kararı aldı.

7 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında meydana gelen faciada 8 madenci arkadaşı kaybeden şirketin işçileri, sosyal hakları geri verilene kadar iş bırakma eylemi başlattı.
Şirket önünde sabah saatlerinde toplanan madencilerden işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, 8 arkadaşımızın daha acısını yaşayamadan, arkadaşlarıma işe girin diye baskı kuruyorlar.Şirket yetkilileri işe girmezseniz, çıkış vereceğiz gibi tehditlerle geliyor. Biz arkadaşlarımızın mevlitlerini okutmadık, onların kanı kurumadan ocağa girmemiz doğru olmaz diye karar aldık. O gün ben oradaydım, 300 metre ilerideydim. Bende gidebilirdim. Biz geçmişte eylemler yaptık. Onlar da her zaman yanımızdaydı" dedi.

"KÖLELİKTEN KURTULMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Düzeni değiştirmeye çalıştıklarını anlatan Gökgöz, şunları söyledi: "Kölelikten kurtulmaya çalışıyoruz. Metreyle değil emniyetli bir şekilde çalışmak istiyorum. Bu saatten sonra arkadaşlarımla birlikte örgütlenmeden, sendikalaşmadan veya biz alt taşeronuz, üst taşeronun işçilerinin haklarına sahip olmadan ocağa girmeyi düşünmüyoruz. Son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. Vardiyalar halinde burada olacağız. Ne zaman GMİS'e patronlar gider görüşüp anlaşmaya varırlar, o zaman işimize döneriz. Şu an burada 110 kişi var. 130 kişi de öbür bölgede var. Gerekirse onlarda destek olacaklar. Tek istediğimiz sendikalaşmak, kurumda çalışan arkadaşlar gibi haklara sahip olmak istiyoruz.
İş bırakma eylemi başlatan maden işçilerine Türkiye Komünist Partisi üyeleri destek olmak için işyeri önüne geldi.