Kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı' da yer alan maden iş kolunda çalışan işçilerin taban ücretinin asgari ücretin iki katından az olmamak hükmü Hema Endüstri Amasra İşletmesi’nde çalışan işçileri kapsamadığı Hattat Holding tarafından firma yöneticilerine tebliğ edildi.

 

Konuya ilişkin İnsan Kaynakları Müdürü Semih Bayman tarafından yaklaşık 400 maden işçisinin çalıştığı Amasra’daki firma yöneticilerine gönderilen yazılı açıklama şu şekilde: “11 Eylül 2014 tarihli mükerrer resmi gazetede yayınlanan 10.09.2014 tarihli 6552 sayılı yasanın 9. Maddesinde 04-06-1985 tarihli 3213sayılı Maden Kanununun 2. maddesinde sayılan 1. Grup madenlerden linyit ve taşkömürü çıkaran işyerlerinde yeraltında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 4857 sayılı kanunun 39. Maddesi uyarınca belirlenen asgari ücretin iki katından az olamaz hüküm bulunmaktadır. Amasra’daki faaliyetlerimiz halen gerek mahkeme gerek tedbir kararıyla ve gerekse bilirkişi raporunda ve gerekse TTK kurumunun muhtelif yazılarında açıkça belirtildiği üzere hazırlık dönemi içindedir. Üretim dönemine ve faaliyetlerine geçilmemiştir. Bu nedenle belirttiğim yasa hükmü gereğince taşkömürü çıkartmadığımız için yeraltında çalışan işçilerimize asgari ücretin iki katından az olmayan bir ücretin ödenmesi mümkün değildir. Yeraltında çalışan işçilerimiz bu kanun kapsamında olmadığından ücretlerinin bu yasa öncesindeki gibi ödenmesi gerektiğine ilişkin mütalaamızı bilgilerinize sunarım”

 

Öte yandan çalışan işçilerin kurulan veya kurulacak olan bir inşaat firmasına kayıtlarının yapılacağı böylelikle hem maden iş kolunda istihdam edilmeyecekleri böylelikle de madencilik olmadığı için sendikadan da düşecekleri iddia ediliyor.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)