Kilimli ilçesinde özel sektöre ait kömür madeninde çalışan 13 işçiden 8'i, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle mesaileri bitmesine karşın ocaktan çıkmayarak eylem başlattı.

Gelik beldesinde faaliyet gösteren kömür ocağında çalışan ve ocak içinde tamirat, bakım ile söküm işleri yapan işçiler, yaklaşık 2 aylık maaşlarını alamadıkları iddiasıyla 16.30'da mesaileri bitmesine karşın ocaktan çıkmadı. 

Yeraltında eylem yapan 8 işçiye, bazı mesai arkadaşları ile aileleri de ocak önüne gelerek destek verdi. 

Maden ocağı sahibi firmanın genel müdürü Adnan Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden işçilerinin yaklaşık 1,5 aylık alacaklarının olduğunu kaydetti.

Hafta sonun kadar maaşların ödeneceğini bildirmelerine rağmen madencilerin eylem başlattığını savunan Toprak, şöyle konuştu:

"Ocaklarımızda şu anda üretim yok. 13 maden işçimiz var. Bunlar da ocak içinde tahkimat ve ocak güvenliğinin yanı sıra madende bulunan suyun tahliyesi için çalışıyorlar. Arkadaşlarımızın ocak ayından 20-25 günlük, şubattan ise tam maaş alacakları var. O alacaklar da hafta sonuna kadar ödenecek. Arkadaşlarımızın eylemlerine son vermesini istiyoruz. Güvenliklerinin sağlanması konusunda endişemiz var. Arkadaşlarımız yerin 300-400 metre altında. Arkadaşlarımız maaşlarını aldıktan sonra çalışmak isterlerse devam ederler, istemezlerse tazminatlarını öderiz."

İşçi Hüseyin Çimen ise eylem yapan arkadaşlarının yanına madene indiğini ve maaşlar yatana kadar ocaktan çıkmayacaklarını söylediklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"Biz de arkadaşlarımıza destek veriyoruz. İşverenin verdiği 250-300 lirayla ne yapılabilir? Üç çocuğa bakılabilir mi? Bunun elektriği, suyu ve kirası var. Paramız yatana kadar eyleme devam edeceğiz. Benim de bu ayla birlikte üç aylık alacağım var. Madencilik zaten zor. Torba yasası çıkmadan önce bin 300 lira maaş alıyordum. Yasa çıktıktan sonra bin 600 lira maaş alamaya başladım ancak üç aydır paramızı alamıyoruz. İş güvenliğimiz şu anda yok."  

Eyleme destek veren işçiler ile aileleri de maaşlarını alamadıklarını ve geçim sıkıntısı çektiklerini dile getirdi.

Madenden çıkmayan işçiler eylemlerini sürdürüyor.

(AA)