Zonguldak Belediyesi Kültür, Turizm ve Çevre Komisyonu üyeleri, 2006 yılında yapımına başlanan ve yakında açılması planlanan Maden Müzesini gezdi.

Komisyon üyeleri Lale Karakulak, Altan Sezgin ve Necati Akkaş, Baştarla Mahallesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait eğitim ocağının yanında yapımı devam eden, şehrin madenle ilgili eski ve yeni kültürünü anlatan Maden Müzesini ziyaret etti.


Zonguldak'ta, taş kömürü üretiminde kullanılan malzemelerin sergilendiği, polyesterden üç madenci heykeliyle kömürün çıkarılışının efektler le canlandırıldığı, taş kömürünün tarihini, yaşamını, kültürünü ve yerin metrelerce altını anlatan Maden Müzesinde 295 adet eser, 3 adet 10’ar dakikalık film, 4 adet dokunmatik ekran bulunuyor.

TTK'da maden mühendisi olarak çalışan ve müzenin iç ve dış dizaynı ile ilgilenen Ekrem Murat Zaman, komisyon üyelerine müze hakkında bilgi verdi. 

Zaman, yaptığı açıklamada, Maden Müzesinin Türkiye’de şu ana kadar yapılmış ilk kömür müzesi olduğunu, Dünya Müzeler Birliği ile görüşüldüğünü ve Avrupa Birliğinin düzenlediği müzeler yarışmasına katılacaklarını söyledi.


Ziyarete gelenlerin, maden ocağının içine girerek yer altı koşullarını bire bir yaşayacağını belirten Zaman, "Müze bir bilim yuvasıdır. Müzeler bilim merkezleridir. Artık Zonguldak’ta madenin, Zonguldak’ta emeğin, Zonguldak’ta emek tarihinin hak ettiği müzesi var. Burası kömür müzesidir. Yani esas olarak kömürü anlattığımız, taş kömürünün yaşamını geçmişini tarihini kültürünü verdiğimiz müzedir." diye konuştu. 

3
Zonguldak Belediyesi Kültür, Turizm ve Çevre Komisyon üyesi Altan Sezgin, maden emeklisi olarak müzeyi gezerken çok heyecanlandığını ifade etti.

Sezgin, "Zonguldak’ın bu tür değerlere ihtiyacı var. Emeğin başkenti karaelmas diyarının böylesi bir müzeye sahip olması, kültürümüzü bir müzeyle misafirlere aktarılmaya çalışılması şahsen beni çok duygulandırdı. Bu müzenin kurulmasında, fikrini, hayalini ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.