Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Eğitim Ocağı'nın maden müzesine dönüştürme çalışmaları devam ediyor.

Türkiye'nin ilk maden müzesinde yer altında kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergilenecek. Baştarla Mahallesi'nde bulunan TTK'ya ait Eğitim Ocağı, 1937'de mevcut kömür damarlarının yeterli olmadığı gerekçesiyle üretime kapatıldı. 1965'ten bu yana ise işe yeni başlayan madencilere hizmet içi eğitim veriliyor. 1997'den itibaren kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine de açılan Eğitim Ocağı'nın maden müzesine dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği'nin bir yıl önce başlattığı çalışmalar halen sürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Zonguldak İl Kültür Ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Ek süre istenmediği sürece Mart ayına kadar süreleri var. Maden Müzesi'nde herhangi bir aksaklık yok. Çalışmalarımız sürdürülüyor dedi.
TURİST SAYISINDA ARTIŞ OLACAK
Madenciliğin yapıldığı ülkelerde modern anlamda müze olarak kabul edilebilecek bir yapının mevcut olmadığına dikkat çeken Kasap, müzelerin görevinin, halkın kültürünün artmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi. Kasap, söyle devam etti;
Müzede, 3 bloktan oluşan bir binada toplantı ve dinlenme salonları, kafeterya bulunacak. Geçmişten günümüze yeraltında kullanılan aletlerin sergileneceği müzenin Mart ayında bitmesi planlanıyor. Maden müzesi ile birlikte turist sayısında artış olacağına inanıyorum. İnsanlar müzede, kömür üretiminde geçmişten günümüze gelinen sürece şahit olacak. Maden müzesi, Zonguldak için önemli bir turizm alanı olacak. Müzelerin görevi, halkın kültürünün artmasına yardımcı olmaktır. Ek süre istenmediği sürece, Maden Müzesi'nin bitmesi için Mart ayına kadar süre var. Müzeye konulacak envanterleri çevreden toplayacağız. Bu konuda elimizde stok yok. Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK), maden şirketlerinden bu konudaki görüşlerimiz sürüyor. TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın bize bu konuda yardımları sürüyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir'de Demir Madencilik olarak bize destek veriyorlar. Şu anda envanter yapma çalışmalarına başladık.