TTK Armutçuk Müessesesinde 1983 yılındaki grizu patlamasında yaşamını yitiren 103 madencinin yakınları, o dönemde kendileri için toplanan yardımların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Yardımlaşma ve Biriktirme Sandığında fona aktarıldığını ileri sürerek paranın ailelere ödenmesi için Bakanlığa başvurdu.

Grizu faciasında babasını kaybeden maden işçisi Baki Tura, TTK Kozlu Müessesesi maden ocağında 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasından sonra da benzer kampanyanın düzenlendiğini belirledik. Ancak o günün sorumluları toplanan bağış ve yardımları Kozlu'da şehit olanların eş ve çocuklarına eşit şekilde dağıtmışlar. 1983'te niye bu yapılmadı? dedi.

Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz'da, Halen fonda birikmiş bir para var. 1992'deki Kozlu'da yaşanan patlamada ölen şehitler için toplanan paraları, o dönemin valiliği hak sahiplerine dağıtmış, fona aktartmamış. Armutçuk'taki grizu faciasındaki hayatını kaybeden ailelerin yakınları da benzer uygulamanın kendilerine de yapılması için Bakanlığa müracaat etmiş sözleri ile konuştu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesse Müdürlüğü maden ocağında 7 Mart 1983'te meydan gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 103 madencinin yakınları, faciadan 29 yıl sonra kendileri için toplandığını ileri sürdükleri yardım parasını almayı hedefliyor. Meydana gelen üzücü grizu patlamasının ardından valilik ve sendika tarafından açılan yardım kampanyasında toplanan paraların, ailelere dağıtılmak yerine fonda toplandığını öne süren bir grup madenci yakını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na müracaat ederek Amelebirliği bünyesinde fonda biriken paranın eşit oranda kendilerine ödenmesini bekliyor.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ

Yardım fonunun oluşturulmasına ilişkin yönetmelik 2 Aralık 1983 tarihli Resmi Gazete'nin 18239 sayılı baskısında da yer alıyor. Yayımlanan yönetmeliğin ikinci maddesinde "İş Kazaları Yardım Fonu, Ereğli kömür havzasında 7 Mart 1983 ve 11 Nisan 1983 tarihlerinde meydana gelen grizu olayları dolayısıyla yapılan ve Zonguldak Valiliği ile Türkiye Maden İşçi Sendikaları Federasyonu'nda (Türkiye Genel Maden İşçileri Sendikası) toplanan yardım ve bağışlardan oluşur" ifadesi yer alıyor. Yönetmelikte, fonun gelir kaynakları arasında ilk sırada 1983'teki grizu faciaları dolayısıyla yapılacak yardımların yer aldığı belirtilerek, fondan yararlanma koşulları da belirtiliyor.

YURT İÇİ VE DIŞINDAN BAĞIŞ TOPLANMIŞ

Patlamada 37 yaşında hayatını kaybeden Hasan Tura'nın oğlu Baki Tura yaptığı açıklamada, babasının hayatını kaybettiği maden ocağında çalıştığını, yıllar sonra haklarını aramak için mücadele başlattıklarını söyledi. Yaptıkları araştırmada facianın ardından yardım kampanyası başlatılarak para toplandığını belirlediklerini aktaran Tura, şöyle konuştu:  "O dönem şehit olan madencilerin yakınlarına, eş ve çocuklarına yurt genelinden ve yurt dışından bağışlar toplanmış. Biz bu bağışların ve yardımların akıbetini daha yeni öğrendik. Yaptığımız araştırmada, TTK Kozlu Müessesesi maden ocağında 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasından sonra da benzer kampanyanın düzenlendiğini belirledik. Ancak o günün sorumluları toplanan bağış ve yardımları Kozlu'da şehit olanların eş ve çocuklarına eşit şekilde dağıtmışlar. 1983'te niye bu yapılmadı? Biz 1983'teki patlamada hayatını kaybetmiş maden işçilerinin çocukları olarak, toplumun ve kamuoyunun bizlerin acısını paylaşmak için bağışladığı paraların hak sahiplerine dağıtılmasını istiyoruz."

DİLEKÇE İLE BAŞVURUDA BULUNDULAR

Tura, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na konunun araştırılması için dilekçe gönderdiklerini ifade ederek, "Bu konunun takipçisiyiz. Bakanlıktan gelecek cevap doğrultusunda hukuki olarak da hakkımızı arayacağız. Yetkililere sesleniyoruz, o zamanki yöneticilerin yaptığı bu hatayı şimdi siz düzeltin. Grizu faciasında yaşamını yitiren 103 maden işçisinin yüzde 90'ının eş veya çocuklarına ulaştık" dedi.

EŞİT DAĞITILMALI

Diğer madenci yakınları Engin Yiğit, Bayram Şahin, Şaban Artırmak, Mehmet Karaman, Kazım Erol, Şeref Temel, Şaban Kulay, Aydın Aktaş ve Nevzat Yavuz da fonda yaklaşık 13 milyon liranın biriktiğini öğrendiklerini, bunun ölen madenci ailelerine eşit oranda dağıtılmasını istediklerini kaydettiler.

FONDA BİRİKMİŞ PARA VAR

Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı Başkanı Hasan Yılmaz, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, grizu faciasının ardından yardımlar toplandığını, daha sonra o dönemin bazı yöneticileri bir araya gelerek Amelebirliği bünyesinde fon oluşturulmasına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Resmi Gazete'de yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte paranın o günden bugüne fonda tutulduğunu, belli şekilde de yardım olarak dağıtıldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "Halen fonda birikmiş bir para var. 1992'deki Kozlu'da yaşanan patlamada ölen şehitler için toplanan paraları, o dönemin valiliği hak sahiplerine dağıtmış, fona aktartmamış. Armutçuk'taki grizu faciasındaki hayatını kaybeden ailelerin yakınları da benzer uygulamanın kendilerine de yapılması için Bakanlığa müracaat etmiş. Şu anda bize Bakanlıktan gelen bir şey yok. Bakanlığın uhdesinde bir durum. Gerekli değerlendirmeyi yetkililer yapacaktır. Konu hiçbir kimse mağdur edilmeden, yasal çerçevede çözülecektir. Hukuki bir konu, üzerinden de uzun zaman geçmiş. Bu fon zaman içinde madende iş kazaları geçirenlere belirli miktarda destek olarak kullanılmış. Sanırım yüksek faizlerle de bugüne kadar değer kazanarak birikmiş."

Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz