Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu'nu ziyaretinde, Zonguldak'taki madenci anıtının Kozlu'ya taşınabileceğini söyledi.

 

Zonguldak Limanı içinde yer alan Maden Şehitleri Anıtı'nın Adliye binasının büyütülmesiyle tamamen görüntü dışında kalacağını belirten Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Türkiye'nin en büyük madencilik kazasının Kozlu'da meydana geldiğini ve Zonguldak'ın büyük acılar yaşadığını belirterek, Maden Şehitleri Anıtı'nı Kozlu'ya taşımak istiyoruz derken şunları söyledi:

 

MANEVİ DESTEK TALEBİ

 

Bizim çocukluğumuzda biz de bu acılara tanıklık ettik. Zonguldak büyük acılar yaşadı. Ama Zonguldak'ın bu acısını Türkiye'ye hissettiremiyoruz. Zonguldak'ı Türkiye'nin üzerinde bir kambur gibi görenler var. Ama onlar 10 bin yıl Zonguldak'ı sırtlarında taşısalar Zonguldak'a olan haklarını yine de ödeyemezler. Çünkü Türkiye'de hiçbir şehir bu kadar acı çekmemiştir. İnsanımıza yeraltındaki kömürün dipçik zoruyla çıkarttırıldığı zamanlar oldu. İnsanlar zorla sokuldukları ocaklarda hayatlarını kaybettiler. Maden şehitlerimiz var. Maden Şehitlerimizi herkesin görebileceği bir anıtla anmak, insanların Zonguldak'ın acılarını anlamalarını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle Maden Şehitleri Anıtı'nı Kozlu'daki alana almak istiyoruz. Sizlerden sadece manevi destek istiyoruz. Geri kalan herşeyi aynen Belediye olarak yapacağız.

3 Mart 1992 Kozlu Grizu Faciası, Türkiye'nin en büyük madencilik kazası, dünyanın da en büyük kazalarından biri. Bir günde 263 insanımızı kaybettik. Yüzlerce insanımız dul ve yetim kaldı. Bu kazayı anmak için ayrıca bir 3 Mart Anıtı yaptırıyoruz. 3 Mart anmasına yetiştireceğiz. Maden şehitlerimize borcumuzu ödeyemeyiz ama onları hak ettikleri gibi anabiliriz.

Zonguldak'ta madencilik ruhunu yaşatmak istiyoruz. Bu konuda GMİS olarak belediyemize vermiş olduğunuz destekten dolayı da teşekkür ediyorum.

           

GEREKEN ÖZEN GÖSTERİLMİYOR

 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ali Bektaş'ın bu talebine şu yanıtı verdi:

 

Liman içinde bulunan Maden Şehitleri Anıtı, Sendikamızın, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ve Amelebirliği Başkanlığı'nın ortak olarak hazırlamış oldukları bir projeyle yaptırılmıştı. Bu anıtta binlerce maden şehidimizin adı yazılı.

Ben aynı zamanda bir maden şehidi babanın oğluyum. Babam, 1995 yılında Üzülmez'de bir iş kazasında vefat etmişti. Bir maden şehidi babanın oğul olarak Maden Şehitleri Anıtı'na gerekli özenin gösterilmiyor alması beni de yaralayan bir durum. Çünkü o insanlar ekonomi savaşında ülkemizin kalkınması için canlarını verdiler.

Maden Şehitleri Anıtı'nın taşınması, sadece Genel Maden İşçileri Sendikası'nın verebileceği bir karar değil.  Bu anıtın yapılmasında maddi ve manevi destek ve katkı veren Amelebirliği ve TTK ile görüşülmesi yönünde bize düşeni yaparak sağlıklı bir düzenleme yapılması konusunda destek veririz.

Umarım, bölgemiz ve maden şehitlerimiz adına da hayırlı bir hizmet olur. Gösterdiğiniz hassasiyet nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile görüşen Bektaş'ın ziyaretinde GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile bazı şube yöneticileri hazır bulundu.