Türk-İş, Tes-İş ve Türkiye Maden İşçileri Sendikaları Kütahya'da, Seyitömer Termik Santrallerinin ve EÜAŞ'ın özelleştirilmesine hayır demek için miting düzenledi. Mitinge Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye maden ve MTA işçileri de yoğun olarak katıldı.

Mitinge maden işçilerinin dayanışması damgasını vurdu. GMİS korteji sloganlar atarak yürüdükleri mitingi alanına kadar Kütahya halkından alkış aldı. Miting alanını bayram yerine dönüştüren maden işçileri, özelleştirmelere tepkilerini sloganlarla ve özelleştirmeye hayır, Taşeronlaşmaya hayır, İşçiyiz, haklıyız kazanacağız, Hükümet uyuma madenlere sahip çık, Madenler halkındır, satılamaz, Enerjide madende dışa bağımlılığa hayır, Madenlere uzanan eller kırılsın yazılı dövizler taşıyarak gösterdiler.

Özelleştirme karşıtı miting için Kütahya eski otogar önünde toplanan katılımcılar sloganlar atarak Zafer Meydanı'na doğru yürüdü. Atlıların da başını çektiği kalabalık topluluk çeşitli sloganlarla Kütahyalıları mitinge davet etti. Zafer Meydanı'nda hazırlanan platformun önüne kadar gelen sendika üyeleri, aileleri ve Kütahyalılar burada da ellerindeki, Dikkat Elektrik Çarpar, Oğlum Bak Git, Burayı Sattırmayız, Yumuşak Başlı Olabilirim, Ama Uysal Koyun Değilim, Babamın İşine, Benim Geleceğime Dokunma, Özelleştirme=İşsizlik ve Göç yazan dövizlerle sloganlar attı.

 

ALABAŞ; ZONGULDAKLI MADENCİLERİN YÜREĞİNİ GETİRDİK

Miting alanında katılımcıları selamlamak üzere kürsüye gelen ve mitinge katılanlarca alkışlanan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş; Zonguldak'tan, emekçi kentinden bir başka emekçi kentine, madenci kentine madenci arkadaşlarımızla birlikte Zonguldaklı maden işçilerinin yürekleriyle birlikte sevgilerini, saygılarını getirdikdedi.

 

AKÇUL; MEMLEKET MESELESİ İÇİN BURADAYIZ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, çeşitli il ve ilçelerden mitinge destek veren katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Akçul, Bir memleket meselesi için buradayız. Bizde memleket meselesi denilince akan sular duru. İçimiz yanıyor. Bugün işimize, ekmeğimize olduğu kadar, Kütahya'mıza, memleketimize sahip çıkmak için buradayız dedi.
Özelleştirmelerle işletmelerin değil, işçinin ekmeğinin, Kütahya'nın geleceğinin ve memleketin varlığının satıldığını savunan Akçul, SLİ ve Termik Santralın özelleştirilmesi sadece bu işletmelerin çalışanlarını işsiz bırakmayacak. Kütahya halkını işsiz bırakacak, Kütahya'yı göç kenti yapacak. Bu nedenle 'SLİ ve Seyitömer özelleştirilmemeli' demek Kütahya'ya sahip çıkmak demektir. 'Özelleştirmelerden 50 milyar dolar elde ettik' diyorlar. Nereye gitti bu paralar? Bu milletin dişiyle tırnağıyla yaptığı işletmeler yok pahasına satıldı. Yüz bini aşkın insan işsiz kaldı. Özelleştirme yapılan kentler kasaba, kasabalar köy oldu. Kütahya'da bugüne kadar Şeker, Elektrik Dağıtım, Azot, Gümüş, Kümaş özelleştirildi. Soruyorum size; Kütahya'da istihdam arttı mı? Hayır. İstihdam tersine, azaldı. Taşeron arttı, işçinin cebine giren para azalınca, esnafın, tüccarın geliri de azaldı. Eti gümüşte olduğu gibi, karı işletmeyi satın alan şirket aldı, atıkları işçiyi, bölge halkını, doğayı zehirlemeye başladı. Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler sonucunda Kütahya bir göç kenti oldu. Eğer bizler, sizler, bu alanda olmayan Kütahyalılar, teşkilatlar yeterli tepkiyi ortaya koyamazsak, Kütahya'nın son iki büyük kalesi de özelleştirme adı altında satılacak. Kütahya terk edilmiş kent olmaya doğru hızla gidecek dedi.

 

KUMLU; ÖZELLEŞTİRMELER İŞSİZLİĞİ ARTIRDI
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Mustafa Kumlu ise, Bizlerin işyerlerinde, sokaklarda, kentlerde, bölgelerde, kısaca ülkemizin her köşesinde barışa ihtiyacımız var. Bizlerin misyonu her türlü savaşa sonuna kadar karşı çıkmak, barış neferliği yapmaktır dedi. PKK terör örgütünün insanlık suçu işlediğini ve PKK terör örgütünü yapmış olduğu hain saldırılarından dolayı lanetlediğini söyleyen Kumlu, Kütahya'nın kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinden dolayı günden güne güçten kuvvetten düşen bir il olduğunu kaydetti. Kumlu, Kütahya'da yapılan özelleştirmeler işsizliği artırdı. İşçiler taşeronluğa mahkum edildi. Tüm bunlar yetmedi, Jandarma Taburu Kütahya'dan götürüldü, esnaf, köylü perişan edildi. Şimdi sıra madenlere ve Termik Santrallere geldi. Seyitömer zarar etmiyor, kar ediyor. Seyitömer de tıpkı diğer kuruluşlar gibi altın yumurtlayan tavuk. Peki niçin kesiyorlar bu tavuğu? Niçin Kütahya'yı işsizliğe yoksulluğa mahkum ediyorlar? Ülkemiz zarar görüyormuş, Kütahya zarar görüyormuş, kimin umurunda. Amaç, birilerine rant sağlamak. Bugün buradan ilan ediyorum ki, Termik santral işçisi, Linyit işçisi, bor işçisi başka işçilere benzemez. Kütahya başka şehre benzemez. Seyitömer işçisi mağdur edilirse vay bunu yapanların haline. Buradan ilgili, yetkili, hevesli herkese sesleniyorum. Sakın ha diyorum, sakın ha bizi test etmeye kalkışmayın. Kütahya'dan yükselen bu ses, yarın Hamitabad'ta, Soma'da, Yatağan'da ve termik santrallerimizin olduğu her yerde yükselecektir dedi.
Elektrik ve doğalgaz zamlarının dağıtım özelleştirilmesinden kaynaklandığını da savunan Kumlu, Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların nedeni, yapılan dağıtım özelleştirilmesidir. Bu zamların nedeni, devletin termik santrallere yıllardır tek kuruş yatırım yapmaması, özelleştireceğiz diye gözden çıkarmasıdır. Yıllardır yapmayın, etmeyin dedik. Dinlemediler. Sonuç; enerjide dışa bağımlı bir Türkiye, yani tehdit altında bir Türkiye ve zam zamzam. Bir de, 'ekonomik istikrar var' diyorlar. 'Büyüyoruz' diyorlar. 'Bir elimiz yağda, bir elimiz balda' diyorlar. Geç bunları, hükümete sesleniyorum, çoktan anladık ki yağ bal size, zamlar bize. Büyümeniz size, yoksulluk, işsizlik bize. Ey hükümet sana sesleniyorum. Bu meydana, buraya kulak ver. Bu sesi duy. Taleplerimizi, itirazlarımızı, isyanlarımızın tümü bu memleketin onuru, huzuru ve barışı içindir. Emekçilerin geleceğe güvenle bakabilmesi, sağlıklı, eğitimli, vasıflı ve mutlu çocuklar yetiştirebilmesi içindir dedi.

Kütahya'da özelleştirmeye karşı yapılan mitinge, Tes-İş, Türk-İş ve Maden-İş Kütahya şube başkanları ve mensupları, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul'un yanı sıra Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Samsun, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Konya, Zonguldak, Kahramanmaraş, İzmir, Edirne illerinden; Tavşanlı, Hisarcık, Elbistan, Yatağan, Soma gibi ilçelerden çeşitli sendikaların mensupları katıldı. Taşeron İşçiler Derneği, Haber-İş, Türkiye Kamu-Sen ve Şeker İş de mitinge katılarak destek verdi.