Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)  Kozlu Müessesesi’nde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu  faciasında yaşamlarını yitiren  263 maden şehidi, facianın 22. yılında Kozlu Müessesesi Uzunmehmet kuyu başında törenle anıldı.

Anma  programına TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Maden Müh. Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Merkez ve şubeler yöneticileri, sivil toplum örgütleri ile meslek odalarının başkanları, belediye başkan adayları, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, maden şehitlerinin yakınları ve madenciler katıldı.  Anma programı  şehit  maden işçileri anısına  saygı duruşu ile başladı

 

‘SAVAŞLARDAN ÇOK ŞEHİT VERDİK’


GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, konuşmasına havza tarihi boyunca 5 bin işçinin madenlerdeki iş kazalarında şehit olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

 

“Bölge insanı olarak 166 yıllık üretim tarihi boyunca çok acılar çekerek, çok ağır bedel ödeyerek madenciliği öğrendik. Bunlardan en büyüğü 22 yıl önce Kozlu’da 263 arkadaşımızı kaybettiğimiz faciaydı. Bu facia havza madenciliğinin en büyük kazasıdır.  Birçok ülkenin savaşlarda bile vermediği sayıda maden şehidiyle, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ülkemizin ekonomik bağımsızlık savaşında 5 bin maden şehidi verdik.

 

Binlercesi de hayatının son dönemlerinde akciğer hastalığıyla mücadele etti, nefes almakta zorlanarak hayatını sonlandırdı.

 

Buna rağmen son dönemlerde madenci ve Zonguldak halkı hak ettiği ilgiyi gördü mü derseniz, bunu söylemek mümkün değil.

 

‘TÜRKİYE’NİN TTK’YA İHTİYACI VAR’

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu, geçtiğimiz yıl tarihinin en düşük işçi sayısıyla en düşük üretimini gerçekleştirdi. TTK Genel Müdürlüğü, Kasım 2013’te işlerin zora girdiğini, artık iş güvenliği önlemlerini alabilecek sayıda dahi işçisi olmadığını, bu nedenle işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini söyleyerek ilgili bakanlıklardan 3 bin 200 işçi talebinde bulundu. Ancak maalesef bugüne kadar bu talebe cevap verilmiş değil.

 

Türkiye’nin 60 dolarlık enerji ithalatı yaptığı bir dönemde, 4-5 milyar dolarının taşkömürü ithalatına ödediği bir dönemde siyasi karar mekanizmasının devlet adına söyleyecek birşeyleri olduğuna inanmıyoruz.

 

Türkiye’nin Zonguldak’a, TTK’ya ihtiyacı var. Sizlere ihtiyacı var.

 

Sizin can güvenliğiniz herşeyden daha önemli. İşyerlerinizde iş güvenliğiyle ilgili eksiklik aksaklık gördüğünüzde iş amirlerinize, müessese yöneticilerine ve bizlere mutlaka bildiriniz. Bizim görevimiz öncelikle sizlerin iş güvenliğini sağlamaktır.”

 

HELAL RIZIK


TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş de, 22 yıl önce tüm Türkiye’yi yasa boğan elim bir kazada hayatlarını kaybeden 263 madenciyi saygıyla andığını belirterek "Onlar o gün, alın terlerinin karşılığını almak, ailelerine helal rızık sağlamak için yerin yüzlerce metre altına inmişlerdi. Biz Kurum olarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri için harcamadan kaçınmıyoruz” dedi.