Zonguldak'ın kömür tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. GMİS, özel kömür ocaklarında örgütlenme çalışmalarına Hema'nın Kandilli ocağında başladı.

GMİS, Hema'nın Kandilli'deki kömür ocağında çalışan yaklaşık 750 işçiyi 25 Ocak 2012 tarihinden itibaren sendikaya üye yapmak için noter çağırdı. Kandilli'de başlayan özel ocaklardaki örgütlenme hareketinin bölgedeki tüm ocaklara yayılması bekleniyor.

 

Bu arada GMİS'in TTK'nın Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde lağım işinde taşeronluk yapan Star işçilerinin sendikalı olması için başlattığı yetki mücadelesini kazandığı öğrenildi. Bu karar ile Star Madencilikte çalışan yaklaşık 300 işçi GMİS'in üyesi olarak toplu sözleşme yapma yetkisi aldı.

 

1829 yılında Kdz. Ereğli'nin Kestaneci Köylü Uzun Mehmet'in Köseağzı değirlenine un öğütmek için gittiğinde sıra beklerken  Neyrendere yatağında bulduğu siyah taş parçalarını değirmendeki ocağa attığında yandığını görmesiyle bulunan taşkömürü, bölgede 1848 yılında üretilerek sanayi ile tanıştı Zonguldak.  Daha sonraki yıllarda Emeğin Başkenti ünvanını alan Zonguldak'ta, bir kamu kuruluşu olan Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nda çalışan (TTK) yaklaşık 12 bin işçinin dışında rödevans sistemiyle kömür üretimi özel kömür ocaklarında da binlerce işçinin çalışır. Kimine göre 10 bin, kimine göre ise 5 bin işçinin ekmek parasını kazandığı özel kömür ocaklarında, sigortalı çalışan sayısı konusunda da bir çok spekülasyon yapılır.  İşçi sağlığı ve iş güvencesi konusunda daha zor koşullarda çalışma yaşamının sürdüğünün öne sürüldüğü bu kömür ocaklarında bir tek sendikalı işçi yoktur. Uzun yıllardır özel ocaklarda çalışanların sendikalı olması yolunda bir çok adımların atılması gerektiğine dönük açıklamalar yapılsa da, resmi  anlamda bu konuda bir tek adım atılmadı.

Kömürün bulunduğu ve ilk işletmeciliğin yapıldığı Karadeniz Ereğli'nin Kandilli kasabasındaki  TTK Armutçuk Müessesesi'nin kömür alanlarında rödevans sistemiyle kömür üretimi yapan Hattat Holding'e bağlı Hema A.Ş'de çalışan yaklaşık 750 işçinin sendikalı olması için TTK ve MTA'da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) yöneticilerinin başlattıkları çalışmalar sonuç verdi.  GMİS Zonguldak'ın kömür tarihinde ilk kez bir özel kömür ocağında üye kayıtlarına başlatma kararı alırken, Hema'nın Kandilli kömür ocağına noter çağırdı. Edindiğimiz bilgilere göre; 25 Ocak 2012 tarihinde Zonguldak'tan Kandilli'ye bir noter gelecek ve Hema çalışanlarının GMİS'e üye işlemlerini gerçekleştirecek.

GMİS yöneticileri 24 Ocak 2012 günü Hema'nın Kandilli'deki Alacaağzı kömür ocağında örgütlenme çalışmalarına başladıklarını işveren temsilcilerine yaptıkları nezaket ziyaretinde bildirirken, işçilerin örgütlenme konusundaki taleplerini de dile getirdiler. Sendika yöneticileri, Hema'da çalışan işçilerin sendikalı olarak örgütlü bir biçimde hak arama mücadelesinde daha önce de yanlarında olmuştu. En son olarak yaşanan eylemde de GMİS yöneticileri Hema işçilerini yalnız bırakmadıklarını gibi, TTK Armutçuk Müeessesesi'nde çalışan işçiler de Hema'nın önünde çadır kuran işçileri topluca ziyaret ederek destek vermişlerdi.

STAR'DA DA KAZANIM

Öte yandan TTK'nın Kozlu ve Üzülmez Müesseseleri'nde hazırlık çalışması yaparak lağım süren Star Madencilik'in 300 çalışanı da sendikalı olmak için başlattıkları mücadeleyi kazandılar. GMİS'e üye olan Star işçilerinden aldığı yetki ile işyerinde yetki isteyen GMİS'in başvurusuna itiraz eden özel şirket davayı kaybetti.

GMİS yöneticileri, nezaket kuralları çerçevesinde Hema yöneticilerini ziyaret ettiler ve işyerlerinde örgütlenme çalışmalarına başladıklarını, işyerine noter getireceklerini ifade ettiler.

GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Hema'da vardiyaya gelen işçileri tek tek karşılayarak daha önce yapılan toplantılarda yaptıkları konuşmalar çerçevesinde üyelik için gerekli olan evrakları bildirdi.

GMİS'in Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, GMİS'in Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve diğer sendikacılar Hema'nın Kandilli'deki Alacaağzı İşletmesi'ne giderek İşletme Müdürü Nuh Baş ve diğer yetkililerle görüşerek, işçileri sendikalı yapacaklarını resmen bildirdiler.