* Zonguldak kömür havzasında ilk kez bir özel kömür ocağında sendikal örgütlenme çalışmaları başladı ve iki günde tüm işçileri de üye yaptı.

* Hema'nın Kandilli'deki kömür ocağında örgütlenen GMİS'in bu çalışmaları diğer özel kömür ocaklarında da sürdürmesi bekleniyor.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun (TTK) Kandilli'deki Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nün Alacaağzı kömür ocağını rödevans sistemiyle işleten Hattat Holding'e bağlı Hema A.Ş'de çalışan madenciler sendikalı oldu. Yaklaşık 700 maden işçisi Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS)  başlattığı örgütlenme çalışmaları Zonguldak kömür tarihinde ilk kez kömür üreten özel sektörde sendikalaşma adımı oldu. Zonguldak'ın sanayi ile tanışması ve il olmasını sağlayan kömürün Kdz. Ereğli'de bulunuş tarihi, yine bu bölgede ilk sendikalaşma hareketi ile devam ederken, GMİS'in Hema'da kısa süre içinde başarıyla tamamlanan bu örgütlenmesinden sonra,  Amasra'da devam etmesiyle sürmesi bekleniyor. Hema'nın Amasra bölgesindeki kömür işletmelerinden sonra da Zonguldak merkezdeki özel kömür ocaklarında da sendikalaşma hareketinin tabandan gelen taleplerle gündeme girmesi beklentisi artıyor.
Kandilli Hema'daki bu örgütlenmenin GMİS Armutçuk Şubesinin büyük başarısı olduğunu ifade eden madenciler, şimdi Kandilli'de çok daha güçlü olmanın heyecanını yaşıyorlar. Kandilli'de 2 binin üzerinde bir madenci üyesi bulunan GMİS'in örgütlenmede gösterdiği çabalar iş-emek çevrelerinde de dikkatle izleniyor.