GMİS Genel Başkanı Muslu, çoğunluğunu 2006 ve 2009'da kuruma yeni giriş yapanların oluşturduğu maden işçilerinin yüzde 35'inin icralık olduğunu belirterek, işçilerin kredi kartları konusunda bilgilendirilmesi yönünde çalışma yapacaklarını söyledi.

Yaklaşık 12 bine yakın madencinin çalıştığı Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), işçilerin yüzde 35'inin bilinçsizce kredi kartı kullanması nedeniyle icralık olduğu belirtildi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, işçilere kredi kartı kullanımı konusunda eğitim verilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, maden işçilerinin yüzde 35'inin icralık olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Muslu, icralık olan işçilerin büyük bölümünü, 2006 ve 2009'da kuruma iş başı yapanların oluşturduğunu kaydetti. En düşük maden işçisi maaşının 1200 lira olduğunu ifade eden Muslu, 2 bin 500 lira olan yoksulluk sınırının altında maaş alan maden işçisinin aylık giderinin, 900 lira mutfak masrafının yanı sıra ev kirası, elektrik, su ve okul masrafı gibi zaruri ihtiyaçlarla birlikte 1500 lirayı bulduğunu belirtti.  Madencilerin diğer ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi kartına başvurduğunu anlatan Muslu, "Bilinçsiz şekilde kredi kartı kullanmaktan dolayı işçilerimizin yüzde 35'i icralık. Arkadaşlarımız geçimlerini sağlamak için harcamak zorunda. Evini geçindirebilmek, çocuğunu okutabilmek için bu harcamaları yapıyorlar. Eğlence yerlerine giderek, kartlarını bu şekilde boşalttıklarına ihtimal vermiyorum. Zaman zaman eğlence yerlerine gidecek ve işin stresini de atacaklar. Ama kredi kartı konusunda arkadaşlarımızı bilgilendirmek gerekir.
Bu konuda TTK Genel Müdürü'yle görüştük. Önümüzdeki günlerde arkadaşlarımıza hem işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili, hem de sosyal yaşantılarında kredi kartlarını nasıl ekonomik kullanabilecekleri konusunda eğitim vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.  Madencilerin icralık olmasının üretimi de olumsuz etkilediğini belirten Muslu, kafasında sorunlarla işe gelenlerin iş kazalarına da neden olduğunu söyledi.