Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesi'ne bağlı maden ocağında 2 yıl önce meydana gelen grizu faciasında ölen 30 işçi, olayın 2. yıl dönümünde, olayın meydana geldiği kuyu başında anıldı. İş kazalarının yaşanmaması için kurban kesen işçiler, dualarla iş başı yaptı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müsessesi'ne bağlı maden ocağında 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen grizu faciasında, taşeron firmada çalışanı 30 işçi, hayatını kaybetmişti. Olayın 2. yıl dönümünde, facianın meydana geldiği kuyubaşında toplanan maden işçileri, bir daha benzer kazaların yaşanmaması için koç kurban etti. Hep birlikte dua eden maden işçileri, duaların ardından ölen arkadaşları gibi aynı saatlerde, aynı kuyudan inerek, görevlerinin başına gitti.
Anma törenine, maden işçilerinin yanı sıra Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, çok sayıda sendikacı ile faciada yaşamını yitiren maden işçilerinin yakınları katıldı. Kurban kesimi öncesinde konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, bir daha benzer acıların yaşanmaması temennisinde bulundu. Madenciliğin en zor, en ağır iş kollarından biri olduğunu hatırlatan İnan, Madenci yer altında soluduğu havayı dahi yerin üstünden sevk ederek temin eder. Yeraltının zor şartları pek çok riski bünyesinde barındırır. Ancak yıllardır yer altının bu riskleriyle şartlarıyla boğuşa boğuşa yeraltında nasıl davranılması gerektiğini de öğrenmiştir. Bir varlar manzumesi, bir disiplin geliştirmiştir, iş sağlığı ve güvenliği disiplini. Bizim bu tür kazalardan sakınabilmemiz için, bu tür kazaların başımıza gelmesini önleyebilmemiz için yapmamız gereken tek şey vardır. Madencinin canı madenciye emanettir. Bir madencinin hatası, kişisel hatası onlarca, yüzlerce madencinin canına mal olabilir. Bunun örnekleri maalesef havza tarihinde çokça yaşanmıştır. Yine bir madencinin kurallara uygun davranması başta kedi canı olmak üzere pek çok canı kurtarabilir ve kurtarmıştır da. Dolayısıyla biz kurallara uyduğumuz sürece 'bu risklerle ve bu riskleri tehlikeye dönüşmeden önleyebiliriz' düşüncesindeyim. İş sağlığı ve güvenliği konusu sadece bir kişinin veya bir zümreni sorumluluğunda olan bir konu değildir. Genel müdüründen, kazı yedeğine kadar herkes, her çalışan bir iş güvenliği elemanıdır. Ve iş sağlığı ve iş güvenliği temin etmede, sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmada sorumluluk çerçevesinde görevlidir. Bizleri büyük acılara sevk eden, hakikaten büyük acılan yaşatan bu tip kazaların bir daha olmamasını temenni ediyorum, ölen maden şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum, kederli ailelerine sabırlar diliyorum dedi.
Ölen 30 maden işçisini rahmetle andığını ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, tüm maden işçileri ile yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi. Maden işçilerine nasihatlerde bulunan Alabaş, Yer altı madenciliği, yer altı işletmeciliği, yer altı işçiliği denildiğinde sorumluluklar çok daha fazladır. Herkes çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü yer altına her iş birbirine bağlıdır ve her iş birbirini tamamlar. Herkes birbirinin sorumluluğunu taşır. 164 yıldır burada bu kültür ile üretim yapıyoruz. Biz bu işleri ağır bedeller ödeyerek öğrendik ve bizden sonrakilere de öğretme sorumluluğumuz var. İş güvenliği konularında öğrendiklerinizi uygulayınız. İşveren adına gördüğümüz eksiklikleri mutlaka ilgililere ve bize bildiriniz. İşverenin asıl görevlerinden birisi iş güvenliğini tesis etmektir diye konuştu.
Konuşmaların ardından maden işçilerine mevlit şekeri dağıtıldı.