- Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Demir: "Sigorta firmasının yetkilileri eğer asgari çalışma şartlarının barındırmadığına hükmederse ve madendeki çalışmaları 4 ay içerisinde düzeltmezsek ocaklarımızı kapatma hakkı gibi bir durum söz olacak"


Karanlık dehlizlerinde binlerce madencinin çalıştığı Zonguldak'ta,  ağustos ayının sonuna kadar yapılması zorunlu hale gelen ferdi kaza sigortasına yönelik işletmeler hazırlıklarını sürdürüyor.

Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar'ın haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, 3-4 bin işçiyi istihdam eden özel işletmelerin ocaklarında acente görevlileri incelemelerde bulunuyor.

Kömür işletmecisi ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Metin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 rödovanslı sahada kömür üreten 16 özel maden firmasının yeni sisteme adapte olmaya çalıştığını söyledi.

Ferdi kaza sigorta zorunluluğunun Soma faciasının ardından acil eylem planı kapsamında düzenlendiğini belirten Demir, "Sigortanın bize maddi olarak bir ilave yükü var. Maliyetini hesaplattırdığımızda ton başına 2 lira bir ek maliyet getiriyor. İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarımız bakımından da ilave bir karmaşaya sebep olacak" diye konuştu.

Demir, ocakların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişlerince sıkı bir şekilde denetlendiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Bizi zaten sıkı denetleyen iki ayrı mekanizma var ama önümüze konan ferdi kaza sigortası düzenlemesiyle üçüncü bir denetleme mekanizması ortaya çıkıyor.  Sigorta firması kendi belirleyeceği kişilerle ocaklarımıza giriyor. Bizim ocaklarımızın asgari çalışma ve sigorta şartlarının tutup tutmadığı yönünde denetliyorlar. Sigorta firmasının yetkilileri eğer asgari çalışma şartlarının barındırmadığına hükmederse ve ocaktaki çalışmaları 4 ay içerisinde düzeltmezsek ocaklarımızı kapatma hakkı gibi bir durum söz olacak. Sigorta poliçesinin düzenlenemediği veya sigorta poliçesinin feshedildiği durumlarda işletmelerin faaliyeti durdurulacak. Sigorta poliçesi yapılıncaya kadar da faaliyetlere izin verilmeyecek."

- "Ağustos ayı sonuna kadar süremiz var"

Sigortaları yaptırmak için ağustos ayı sonuna kadar süreleri olduğuna işaret eden Demir, ferdi kaza sigortası için kişi başına sakatlanma ve ölüm teminatının 150 bin lira, net primin de 700 lira olarak belirlendiğini hatırlattı. 

Demir, sigorta firmalarıyla değerlendirmelerde bulunduklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Sigorta şirketlerinin geçici olarak hizmet alımıyla görevlendireceği maden mühendisi veya iş güvenliği görevlisinin havzanın hangi özelliğine bakacağı ve neye göre karar vereceğini ne sigorta şirketi ne de biz biliyoruz.  Sigortada sadece 150 bin liralık bir limit belirlenmiş durumda. Allah göstermesin bir sakatlık veya bir ölüm meydana geldiğinde doğrudan işçiye ödenecek 150 bin lirayı kapsıyor. Zaman zaman arkadaşlarımızın başına geliyor. Burada ölümlü bir maden kazısı olduğunda mahkemelerden 300-400 bin liralara kadar çıkan bir tazminat miktarları da oluyor. İşveren maluliyet poliçesinin daha iyi olması gerekiyordu."