Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TBMM’ye sevk edilen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın görüşülmesine, 6 Ocak 2015 tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda başlandı.

Taşkömürü ve linyit ocaklarında çalışan maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyen kanun tasarısının görüşülmeye başlandığı komisyon toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Maden İşçileri Sendikası (TMİS) Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı. Toplantının açılışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kanun tasarısı ile ilgili bir sunuş konuşması yaptı.

İşçi temsilcilerinin yanısıra işveren ve meslek odalarının temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda parlamentoda grubu bulunan partilerin komisyon üyeleri yer aldı.

Muhalefet partilerinin grup başkan vekilleri de kendi partilerinin TBMM’ye sunduğu yasa teklifleri hakkında bilgi verdiler. Daha sonra kanun tasarısı hakkındaki genel görüşlerini komisyona sundular.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu görüşleri de değerlendireceklerini ifade etti.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın tüm maddelerini 7 Ocak 2015 tarihinden itibaren tek tek ele alacak.

Bilindiği gibi maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyecek olan madde, 54 maddelik tasarının 30’uncu sırasında bulunuyor.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 30. Maddesi şöyle;

“MADDE 30 – 4857 Sayılı Kanunun(*) 63’üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedibuçuk, haftada en çok otuzyedibuçuk saattir’”.  (*: İş Kanunu)

Kanun Tasarısında 30’uncu maddenin gerekçesi ise şöyle yer aldı: “ MADDE 30 – Madde ile, çalışma süresinden sayılan haller dahil, yeraltında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok yedibuçuk saat, haftalık çalışma süresi ise en çok otuzyedibuçuk saat olarak belirlenmiştir. Böylece, işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 48 saat hafta tatili sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, ‘yer altındaki çalışma süresi’ ibaresi ‘çalışma süresi’ olarak değiştirilerek, haftalık otuzyedibuçuk saati yer üstünde kırkbeş saate tamamlatma imkanı ortadan kaldırılmıştır”. 

 

(Haber Merkezi)