Zonguldak'ta metan gazı püskürmesi sonucu göçük altından cenazeleri çıkarılan 5 madencinin otopsisi tamamlandı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü 1 Nolu kuyuda meydana gelen olayın ardından akşam saat 20.00 sıralarında 1 Nolu Kuyu'dan cenazeleri çıkarılan 5 madenci otopsi yapılmak üzere Atatürk Devlet hastanesi Morgu'na kaldırılmıştı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan madencilerin otopsi işlemleri gece saat 02.00 sıralarında tamamlandı. Atatürk Devlet Hastanesi önünde düzenlenecek törenle sabah saatlerinde ailelerine teslim edilecek olan cenazeler, defin edilmek üzere köylerine gönderilecek.
Gece yağan kar sebebiyle kapanan köy yollarının açılabilmesi için Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından yoğun kar temizleme çalışması başlatılırken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da bölgeye gelerek incelemeler yapacağı öğrenildi. Yıldız'ın olayın meydana geldiği ocakta yapacağı incelemenin ardından bir cenazeye de katılacağı bildirildi.

BAKAN ÇELİK'TEN FACİAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Zonguldak'taki maden faciasının ardından bölgeye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Üç madenciye ulaşma çabaları devam ediyor" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesi'nde kurum yöneticilerinden bilgi aldı. Basına kapalı olarak devam eden brifing sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Çelik, baş sağlığı diledi. Yaşanan olayın ani ve kısa sürede gerçekleştiğini aktaran Çelik, şöyle devam etti:
Bir kaza sebebiyle bugün Zonguldak'a geldik. Hepimizin bütün milletimizin başı sağ olsun. Bütün Zonguldak'a, emekçilere, çalışanlara geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. TTK Kozlu Müessesi'nde eksi 630 kotunda hazırlık çalışmaları yapmakta iken bir galeride bu gün saat 11.19 sıralarında meydana gelen degaj sonunda gaza maruz kalan 9 işçimizden biri yaralı olarak kurtarılmış. Maalesef 5 işçimiz hayatını kaybetmiş ve cenazeleri devlet hastanesine nakledildi. Üç işçimizi kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Gaz püskürmesi neticesinde büyük ihtimalle üç kardeşimiz toz kömür yığınının altında oldukları ihtimali ağırlık kazanmaktadır. Bakanlıklarımız ve kurum yetkilileri yoğunlukla çalışmalarını sürdürüyor. Olayın oluş nedeni kısa sürede kamuoyuna paylaşılacaktır.
Bakan Çelik, hayatını kaybederek hastane morguna kaldırılan madencilerin isimlerini şöyle açıkladı:
Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan.

MADEN SEKTÖRÜ ÇOK RİSKLİ BİR SEKTÖRDÜR
Taşeron firmanın işçilerinde maske ve kişisel ekipman yönünden herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Bakan Çelik, maden ocağında kayıp olan Yüksek Koca, Hüseyin Kürekçi, Ahmet Şeker'e kısa zamanda ulaşmayı ümit ettiklerini vurguladı. Bakan Faruk Çelik, maden ocağından ağır yaralı olarak çıkartılan Hayrettin Dağkıran isimli madencinin durumunun iyiye gittiğini de sözlerine ekledi. Bakan Çelik, Maden sektörü çalışma hayatı açısından çok riskli bir sektördür. Hayatlarını kaybeden ve aynı galeride çalışan 27 işçi varmış. Bunların maske, kişisel donanımları ile ilgili bir sorun olmadığı bizlere ifade edildi. Gaz ölçümlemesi yapıldığını, 11.19 sıralarında bu degajın çok ani ve yoğun bir şekilde gerçekleşmiş diye konuştu.

DENETİMLERDE CEZA
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesi'nde 16 Kasım 2012 günü denetim yapıldığını belirten Bakan Faruk Çelik, yapılan denetimlerde 5 maddede eksiklikler tespit edildiğini vurguladı. Özellikle 2. maddede hazırlık çalışmaları ile ilgili risk değerlendirilmesi hususunun belirtilerek idari para cezası yazıldığını dile getiren Çelik, şöyle dedi:
Düzenli teftişlerimizi tüm riskli alanlarda, iş kollarında sürdürüyoruz. Bu müessese ile ilgili de 16 Kasım 2012 tarihinde teftiş gerçekleştirilmiş, 5 madde eksik tespit edilmiş. Bunların giderilmesi ile ilgili uygulama yapılmış. 2. madde hazırlık çalışmaları ile ilgili risk değerlendirilmesi yapılması hususu belirtilerek idari para cezaları da verilmiş. Bunlar rutin yapılması gereken işler yapılıyor, giden can geriye gelmiyor. Bu olayı duyar duymaz Başbakanımız yurt dışında olmasına rağmen bizi aradı. Biz de yola çıkma hazırlıkları yapıyorduk. Yola çıktık hemen buraya koştuk. Acıya merhem olma adına buradayız. Hepimizin başı sağ olsun. Yarın da Enerji Bakanımız Taner Yıldız buraya gelecekler.

GAZ MASKELERİ
Teknik çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Bakan Faruk Çelik, Ama olay çok ani bir degajın, gaz püskürtmesi nedeniyle tonlarca kömürün bir anda etrafı kaplaması şeklinde tanımlanıyor. Bu kömür yığınından bir kurtuluş mücadelesi vermiş ki büyük bir özveri ile o riskli ortamda kardeşlerini kurtarma mücadelesi vermişler. Bu gün taziye ve ön bilgileri alma adına buradayız. Maskeli oldukları ifade ediliyor. Degajın oluşturduğu atmosferi de tahmin edemiyoruz. Teknik heyet bize bilgiyi sunacaklar dedi.

KARADON FACİASI
2009 yılında kurumun Karadon Müessesi'nde yaşanan ve 30 taşeron işçisinin ölümüyle sonuçlanan olayın hatırlatılması üzerine yanıt veren Bakan Çelik, Netice itibariyle hepsi işverendir. Asıl olan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyup uymamadır. Sistem boyutu ayrı bir şeydir. Alt işverenlerde nasıl olmalıdır, şu anda bizim mutfakta çalıştığımız, siyasi partilerin, sivil toplum örgütleri de dahil oluyor. Kurallara uyulup uyulmadığı çok önemlidir dedi.

OKSİJEN DÜZEYİ YÜZDE 10
Çalışmaların çok yönlü olarak sürdürüldüğünü aktaran Bakan Faruk Çelik, Çalışmalar şu anda çok yönlü sürdürülüyor. Teknik, idari ve hukuki düzeyde çalışmalar sürüyor. Aileler ile görüşeceğiz, cenaze törenleri konusunda. Alanda galeride oksijen oranı yüzde 10'lar düzeyinde olduğu bilgisi var. Bir taraftan oraya oksijen nakli yapılıp, orada çalışmaların yapılması konusunda çalışmalar sürüyor. İnşallah kısa sürede arkadaşlara ulaşılır. Sağ salim onlara ulaşma imkanımız olur. Atmosferi, konuyu burada dinleyince zorluğu da ortadadır diye konuştu.
Bakan Çelik, olay anında bin beş yüz ton ağırlığına yakın püskürtme sonucunda kömür yığını oluştuğunu sözlerine ekledi.
Üç maden işçisine ulaşma çalışmaları sürerken, Bakan Faruk Çelik ve beraberindekiler incelemelerini sürdürüyor.