Gazeteci Yazar, Cumhuriyet Gazetesinin uzun yıllar Yayın Yönetmenliğini yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, çeşitli etkinlikler nedeniyle geldiği Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci’yi ziyaret etti.

Ziyarette CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, Kadın Kolları İl Başkanı Merve Kır, GMİS Genel Eğitim Ve Teşkilatlandırma Sekreteri satılmış Uludağ da hazır bulundu.

Balbay’a Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) hakkında bilgi veren Demirci, “TTK şuan tarihinin en az sayıdaki işçisi ile en düşük üretimini yapıyor. TTK Genel Müdürlüğümüzün 2013 yılından buyana kuruma 3 bin 200 işçi alımı talebi bulunuyor. Bu talep 2014 yılında 4 bin 600 oldu. Bugün norm kadroya göre açığımız 5 bin 400. Bizler Sendika olarak kuruma işçi alınması için her türlü girişimde bulunduk. TBMM’de bulunan yöremiz iktidar ve muhalefet vekillerimizi de ziyaret ettik. Bugünlerde yine kamuoyunda TTK’nın özeleştirilmesi konuşuluyor. Bizler daha dün yaptığımız açıklamada özelleştirmenin ölüm demek olduğunu söyledik. Biz bunları daha önce Karadon’da, Kozlu’da ve Soma’da, Ermenek’te yaşadığımız için söylüyoruz. Bizler işçi açıkları giderildiğinde kurumdaki üretimin artacağını ve dolayısıyla da zararın makul düzeylere düşeceğini söylüyoruz. 2006’da ve 2009’ daki işçi alımları sonrasında bu dediklerimiz gerçekleşti. Ama peşi sıra yaşanan emeklilikler nedeniyle tekrar üretimde gerileme yaşandı. Ülkemizin yıllık 30 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Bunun üçte birini özel ve kamu sektörü olarak Zonguldak’tan karşılayabiliriz. Taşkömürü, demir-çelik sektörü için olmazsa olmazdır. Kardemir  ve Erdemir’in bölgede kurulmasının nedeni taşkömürüdür. Bizler taşkömürünün daha çok  demir-çelik sektöründe kullanılmasını savunuyoruz. Kurumun özelleştirilmesi politikalarına da tamamen karşıyız ve gereken mücadeleyi de her platformda vermeye hazırız. Sizin Zonguldak’a, maden işçisine ve taşkömürüne olan bakış açınızı biliyoruz ve sizden de destek bekliyoruz” dedi.

Demirci’nin TTK ve Zonguldak konusundaki görüşlerine tamamen katıldığını vurgulayan Balbay; “Temsilcisi olduğum siyasi parti olarak ve şahsım olarak sizlerin düşüncelerinizi paylaşıyorum. Madencilik sektörü için devletçi bir bakış açısına ihtiyaç var. Dünyadaki bütün ülkeler özellikle kömür madenciliğinde sektörün özünü korumaktadırlar.  Kömür madenciliğinin devlet ciddiyetiyle yapılmaya devam etmesine ihtiyaç var. Geçmişte olduğu gibi bugünde her türlü desteğim sizinledir” dedi.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, ziyarette Balbay’a madenci heykeli hediye etti.