TTK Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından kurumda çalışan madencilerin yıllık sağlık muayenelerine başlanıldı.

 

Türkiye Taşkömürleri Kurumu Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne ait röntgen çekim aracı ile birlikte Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi'nde madencilerin röntgenleri çekilmeye başlanılırken, doktorlar tarafından da sağlık taraması yapılıyor. TTK Sağlık İşleri Müdürlüğü Röntgen Teknisyeni Ramazan Karaman, her yıl madencilerin rutin olarak sağlık taramasından geçirildiğini belirterek, "Yıllık periyodik muayene yapıyoruz. TTK Sağlık Müdürlüğü'nden geliyoruz. Bir doktor iki hemşire ve iki teknisyenle geldik. Bu uygulama yaklaşık 2- 3 ay sürecek. Günde ortalama 100 işçiyi muayene ediyoruz. Dün başladık. Bu müessesede dört bin 200 işçiyi muayene yapacağız" dedi.

 

YIL SONUNU BULACAK

Öte yandan tozlu ortamda çalışmaları nedeniyle en çok yaşadıkları pnömonkonyoz hastalığının yanı sıra diğer hastalıklarına karşı madencilere röntgen taraması gibi uygulamalar yapılıyor. Kurum ise her yıl düzenli olarak kurumda çalışan işçiler sağlık taramasından geçiriyor. Müessesede çalışan 10 bin 400'e yakın işçiye yıl sonuna kadar röntgen taraması yapılacağı belirtiliyor.
Diğer müesseselerde de gerçekleştirilecek olan taramanın 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen 30 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının yaşandığı müesseseden başlaması dikkat çekti.

PNÖMONKONYOZ HASTALIĞI
Pnömokonyozlar, mineral tozlarının solunum yoluyla uzun süre alınması sonucunda bunların akciğerlerde birikmesiyle oluşur. Bu tozlar özellikle bazı sanayi dallarında bol miktarda bulunduğundan, pnömokonyoz bu iş kollarında çalışanlarda sık görülür ve bir meslek hastalığı olarak değerlendirilir. Pnömokonyozda belirtiler, hastalığa neden olan tozun özelliklerine göre değişir, asal tozlarla (karbon, demir) zararlı tozlar (silikat, asbest, berilyum) çoğunlukla bir arada bulunduğundan bunların arasında bu ayrımı yapmak kolay değildir. Gene de asal tozlar tek başına solunum bozukluğuna neden olmazken, zararlı tozlar akciğerde bağdoku artışına (sklerozan pnömokonyoz) yol açarak solunum yetmezliğine neden olabilir. Tozlu ortamda uzun süre bulunmak her zaman pnömokonyoza yol açmayabilir. Tozun fiziksel özellikleri solunum yollarına girmesine uygun olmayabilir bunun yanı sıra vücutta hava yoluyla gelen küçük parçacıkları uzaklaştırmak için mekanizmalar vardır. Bu mekanizma özellikle asal tozlara karşı geçerlidir. Mineral parçacıklarının havada asılı kalma özelliği, parçacıkların ağırlığına, büyüklüğüne ve yoğunluğuna göre değişir. Genel olarak çapı 10 mikronun (mikron, bir milimetrenin binde biri) altında olan parçacıklar havada asılı kalarak gırtlağa ulaşabilir, çapı 5 mikrondan küçük olanlar küçük bronşlara erişebilir. Daha büyük parçacıkların çoğu soluk borusu bronş ağacının mukuslu kirpiksi uzantı sistemi tarafından durdurulur ve yutağa geri getirilir. Solunum sistemine giren çok küçük parçacıkların büyük bir bölümü makrofajlar (büyük yutucu hücreler) tarafından yutulduktan sonra lenf yollarıyla bölgesel lenf bezlerine getirilir. Akciğere gelen toz ya da parçacıkların miktarı, pnömokonyozların ortaya çıkışında önemli rol oynar, parçacık miktarı çok fazla olursa savunma engeli yetersiz kalır ve temizleme mekanizmasına çok fazla iş düşer.