Zonguldak'ta, kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte kalan 33 yaşındaki maden işçisinin cenazesine 37 saat sonra ulaşıldı. Aile TTK kurtarma ekibine tepki gösterdi.


Olay, 21 Ocak 2011 günü saat 21.00 sıralarında meydana geldi. Kilimli, Yayla Caddesi'nde üzeri branda ile örtülü girişi garajı andıran kaçak kömür ocağında günlük 50 TL'ye çalışan 33 yaşındaki Şenel Biçici göçük altında aldı. İki çocuk babası 10 yıllık maden işçisi Biçici'ye ulaşmak ise kolay olmadı. İlk önce özel maden ocaklarından yardım istendi, ardından TTK Karadon Müessesi tahlisiye ekipleri maden ocağına gelerek çalışma başlattı.

 

"ERİYEN KAR SULARI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRDI"

Eriyen karların maden ocağının içerisini suyla doldurması arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Yaklaşık 37 saat sonra maden işçisi Şenel Biçici'nin cansız bedenine ulaşıldı. Yakınları fenalık geçirirken maden işçisinin cenazesi sabah saatlerinde Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

 

"BÖYLE ŞEY Mİ OLUR?"

Çalışmaların uzamasına tepki gösteren Şenel Biçici'nin eniştesi Kadir Yiğit, şunları söyledi: "Benim kayınçomdur. Ben onun eniştesi oluyorum. Adam iki dakika çalışıyor, iki saat çay içiyor. Böyle şey mi olur? Adam bize gelmiş oraya kazma kürek istiyor. Geliyorsan hepsini getirmek zorundasın. Ben gece saatin 2'sinde TTK'nın adamına nasıl testere bulayım köyden geldim. Bizim adamlar olmasa bir hafta daha çıkartamazdık. Ben de madencilik yaptım. Böyle şey olmaz. Geçen akşam 7'de kalmış göçükte o saatten bu yana çıkartılmaz mı? Benim ailem köyde perişan haldeydi. Biz bir testere için bir buçuk saat bekledik."

 

"KORKUDAN BİRŞEY YAPAMADILAR"

Ölen madencinin yeğeni Ufuk Yiğit ise şöyle konuştu: "TTK'daki adamlar bizi içeriye sokmadı. Benim içeride öz dayım var. Ben çocukluğumdan bu yana ocaktayım. Ama yine dayımı biz aldık. Az bir şey su var diye içeriye girmiyorlar, ufak bir taş düşse geri kaçıyorlar. Korkudan bir şey yapamadılar. Benim dayım 7'den beri 'Beni kurtarın' diye bağırmış. Ocak sahibi çekmiş gitmiş, neredeler şimdi"

 

EKİPMANLARI YOKTU

Ölen madencinin ağabeyi Salih Biçici ise TTK ekiplerinin ekipmanlarının olmadığını iddia ederek sözlerine şöyle devam etti:"Adamlar geldiler ne ellerinde kazması, baltası, küreği var. Giremediler içeriye biz girdik ya. Göçük 19'da olmuş, 23.50'de polise haber vermişler. Bize haber gece 02 sıralarında geldi"

 

"BİZ KURTARDIK"

Madenci Şenel Biçici'nin amcasının oğlu Satılmış Biçici ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine Şenel'i bizim çocuklar kurtardı. TTK'nın ekipleri hiç başarılı bir şekilde çalışamadı. Akrabalarımız olmasaydı cenaze 10 gün daha kurtarılamazdı. Köyden bir iki saatlik çalışma ile köylü olarak kendi çabalarımızla Şenel'i kurtardık. Hep kurtarma rezaleti TTK'nın. Kendi imkanlarımız olsaydı biz onu üç dört saatte kurtarırdık. Bizi hiç içeriye sokmadılar. En son anda da bize 'Ne yaparsanız yapın' dediler"

Maden işçisi Şenel Biçici'nin cenazesinin hastane morgundan alınarak Gökçebey ilçesindeki köyünde defnedileceği belirtildi.