Özel Güvenlik Vakfı (ÖZGÜVAK) Genel Başkanı Ali Kaya hazırlanacak olan kanun teklifi ile Özel Güvenlik Görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilerek, fiili hizmet zammının verilerek emeklilik sonrası mağduriyetlerinin giderilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Alı Kaya hazırlanan teklif ile ilgili şu bilgileri verdi

“Ülkemizde çalışma hayatı çok ciddi sorunlar içermektedir. Uluslararası Çalışma Örgütünün normlarından hızla uzaklaştığı ve hemen bütün alanlarda güvenceli ve sürekli çalışmanın yerini, geçici ve süreksiz çalışma ilişkilerinin almaya başladığı görülmektedir. Bu sorunlar kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarında güvenliği sağlamak amacıyla istihdam edilen Özel Güvenlik Görevlilerinde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Özel Güvenlik Personeli çalışma koşullarının ağırlığı, sosyal hakların yetersizliği gibi nedenlerle büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Yedi gün yirmi dört saat vardiyalı bir şekilde genel kolluk kuvvetleri gibi hizmet vermektedirler. Yasal çalışma saatlerine uyulmamakta, diğer taraftan terör saldırıları, yasal güvenceden yoksun, görevleri ile ilgili tehditler ve risk altında çalışan Özel Güvenlik Görevlileri, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de uygun olmasına rağmen, askerler ve polislerin faydalandığı haklardan (fiili hizmet) yararlanamamaktadırlar. Bu çerçevede Özel Güvenlik Görevlilerinin genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı haklara (fiili hizmet) tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır.

Bu kanun teklifi ile Özel Güvenlik Görevlilerinin 2. derecede 1100 olan ek göstergelerinin 2200, 1.derecede 2200 olan ek göstergelerinin 3000’ e yükseltilmesi, 1981 yılından itibaren 2495 sayılı kanunla başlayan, ülkemiz güvenliğine büyük bir özveriyle zor şartlar altında hizmet eden Özel Güvenlik Görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi ve fiili hizmet zammı verilmesi özellikle emeklilik sonrası dönemde ki mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.”