Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Zonguldak ziyaretinde, maden şehidi çocuklarının kamuda istihdam edilmesindeki tarih sorununun ortadan kaldırılacağını açıklamasından mutluluk duyduklarını söyledi.

TARİH SINIRLAMASI KONULMUŞTU
Yiğit, Ereğli'deki dernek binasında gazetecilere yaptığı açıklamasında, Uzunmehmet'i Anma ve Kömür Günü'nün kutlandığı hafta içerisinde maden şehidi ailelerinin sevindirici gelişmeler yaşadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazanın ardından yakınlarının kamuda istihdam edilme sözü verdiğini ve bu doğrultuda kanun teklifi hazırlandığını anlatan Yiğit, "301 maden işçisinin yakıları kamuda istihdam edildi. Oradaki kardeşlerimiz kamuda iş sahibi oldular. Bizler de bu kanun çıkarken tüm maden şehidi yakınlarının bu haktan faydalanmasını istedik. Kanunda 2003 ve 2014 yıllarını kapsadı ve bu tarihler arasında maden ocaklarında hayatını kaybedenlerin yakınları iş başı yaptı" dedi.

ARMUTÇUK, KOZLU, ÇELTİK...
Soma'daki 301 kişinin yanı sıra o tarihler arasında 175 kişinin daha kamuda istihdamlarının gerçekleştirildiğini, 1983 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk, 1992 yılında TTK Kozlu Müesseseleri ile 1990 yılında Amasya Yeni Çeltik'te meydana gelen maden kazalarında hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının bu haktan yararlanabilmesi için girişimlerde bulunduklarına değinen Yiğit, şunları söyledi:

BAKAN MÜJDEYİ VERDİ
"Yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde çeşitli girişimlerimiz oldu. Bakanlarımız, Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı Saadet Oruç, milletvekillerimiz ile görüştük, bizlere bu dönemlerde destek oldu. Çalışma Bakanımızın Zonguldak ziyaretinden haberimiz oldu. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil'e konuyu getirdik, bu konu Türk-İş'e de iletildi. Sonra da Türk-İş aracılığı ile Cumhurbaşkanımıza bilgi verildi. Bakanımız, Zonguldak'ta GMİS ziyaretinde tüm maden şehitlerinin çocuklarının kamuda istihdam edilmesi konusunda tarih sınırlamasının doğru olmadığını ve kaldırılacağı müjdesini verdi. Aynı zamanda Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde işçiler ile buluşmasında aynı konuşmayı tekrar etti. Bu bizler için son derece sevindirici oldu. Tarih sınırlanmasından ötürü şehit madencilerin çocukları mağdur olacaklardı. Bu sınırlamanın kalkması bizim için önem arz ediyor. Yaraların sarılması için güzel bir haber aldık. En kısa zamanda kanun teklifi meclise sevk edilecek, yasal düzenlemesi yapılacak. Milletvekillerimiz ile de istişare edeceğiz, destek isteyeceğiz."

"TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Yiğit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maden şehitlerinin ailelerine sahip çıkarak destek olduğunu anlatarak, "Yine Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin'e, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç'a, Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'a, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil'e, GMİS Yönetim Kurulu üyelerine, milletvekillerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." sözleri ile konuştu.
Yiğit ayrıca ülke genelinde bu haktan faydalanacak kişi sayısının ise 350 olduğunu sözlerine ekledi.

BAKAN BİLGİN GMİS'DE AÇIKLAMIŞTI
Zonguldak'ta bir dizi ziyaretlerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, GMİS ziyaretinde Maden şehidi çocuklarının kamuda istihdamıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Sorunun farkındayız. Tarihi ortadan kaldırıp genelleştirmeyi düşünüyoruz. Meclisimize intikal ettireceğiz. Bu yasal bir düzenlemeyi gerektiriyor, gerekli öneriyi yapacağız. Mecliste yasa tasarısıyla yapılacak düzenlemeyle halledileceğini düşünüyorum." sözleri ile yanıt vermişti.