* Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Başol, iktidarın ve muhalefetin kendilerine çağdaş bir pencereden bakmalarını isteyerek muhtarların yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti ve 21'nci yüzyılda kanadından saçma yemiş kuş gibi ortalarda dolaşıp durduklarını söyledi.

* Ankara'da gerçekleştirilen Muhtarlar Federasyonu, Türkiye Muhtarlar Derneği toplantısı ile ilgili bilgiler aktaran Başol, "Muhtarların konumu her türlü yasal yetki verilerek sorumlulukları da arttırılmalı, teknoloji ile donatılmalı, siyasi iradenin de bizimle birlikte hareket edeceği kapısı olunmasını istiyoruz" dedi.

dz.Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, Ankara'da Muhtarlar Federasyonu, Türkiye Muhtarlar Derneği'nin muhtarların sorunlarına ilişkin gerçekleştirdiği toplantıyı değerlendirdi. Muhtarların 21'nci yüzyılda kanadından saçma yemiş kuş gibi ortalarda dolaşıp durduğunu belirten Başol, muhtarların mağduriyetinin giderilmesini isteyerek Genel merkezin bu yönde hazırladığı raporu açıkladı.
DURUM İÇLER ACISI
Başol konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Ülke genelinde 53 bine yakın köy ve mahalle muhtarı vardır. 21'nci yüzyılda kanadından saçma yemiş kuş gibi ortalarda dolaşıp duruyoruz. Avrupa Birliği'ne girmeye çalışan ülkemizin, tabanını oluşturan demokrasi ile iş başına gelmiş, muhtarların durumları içler acısı. Muhtarın iş ve işlemleri, özlük hakları, yetkileri günün şartlarına göre yeniden gözden geçirilmeli sorumluluklarının da artırılmasını talep ediyoruz. Bizler her ne kadar siyaset üstü görünsek de siyasi iradenin bölünmez bir parçasıyız. O bakımdan iktidarı da muhalefeti de bize daha çağdaş bir pencereden bakmasını istiyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisinde bizimle ilgili yapılacak çalışmalar da bizimle birlikte olmanızı demokrasi adına arzu ediyoruz. Bizler ülkemizi ve ülkemizde yaşayan bütün insanları temsil ediyoruz. Ülkede bizsiz yapılacak hizmetler sağlam olmaz aksine çürük olur, çünkü bizler bu ülkenin harcı, kumu ve fahri denetçileriyiz. 1930'larda muhtariyet olarak kurulan, muhtarlık seçimlerinde daha çok özgürlüğü daha çok demokrasiyi paylaşan Türk milletiyiz. 21'nci yüzyılda muhtarların konumu her türlü yasal yetki verilerek sorumlulukları da artırılmalı, teknoloji ile donatılmalı, siyasi iradenin de bizimle birlikte hareket edeceği kapısı olunmasını istiyoruz"
TAKDİR SİZLERİN
Başol, Muhtarlar Federasyonu, Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal'ın ilgili bakanlıklara gönderdiği raporda yeralan maddeleri de şu şekilde açıkladı: Madde-1: Muhtarların kullandıkları ve vatandaşa sunduğu bazı evrakların bizim tarafımızdan verilir iken nüfus dahil edilmiştir. Halkın mağduriyetini önlemek nüfusta yoğunluğu düşürmek için Muhtarlar Federasyonunun, İçişleri Bakanlığı ile yapmış olduğu KPS sözleşmesine istinaden bu belgeleri doğrudan MF verilmesini istiyoruz. Madde-2: Ülkemizde 53 bine yakın köy ve mahalle muhtarı bulunmakta bunun 37 bin civarındaki köy muhtarı bunların yasa gereği mühür tasdik ücreti alma yetkisi yok 16 bin civarında mahalle muhtarı her ikisinin de aldığı maaş 330 civarında bugünün şartlarında bağ kur primini de karşılayamaz durumda diğer tarafta kira, kırtasiye, misafir ağırlama, telefon, internet, ulaşım vs. işler eklendiği vakit muhtarın ne durumda olduğunun takdirini sizler yapın. Madde-3: Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasında geçen 3 bin gösterge rakamının 11 bin göstergeye getirilmesi. Köy ve mahalle muhtarlarının sosyal güvenlik primleri de muhtar ödeneğinin ödendiği il özel idaresi tarafından doğrudan sosyal güvenlik kurumuna ödemesi. Madde-4: Görevi bırakmış olan muhtarlarımızın tabanca harçlarından düşük olarak yararlandırılması.
MUHTAR SİLAHINI
ALABİLMELİ
Madde-5: Muhtarlar mahallesinin köyünün hizmetleri ile ilgili seyahatlerin de belediye otobüslerinde yararlandırılarak ücretsiz seyahat edebilmesi. Madde-6: Ateşli silahlara muhalefetten muhtar, geçmişte bir suç işlemiş bu suçtan dolayı tabanca alamıyor, bir defaya mahsus ertelenmeli muhtar silahını alabilmeli. Madde-7: Köy muhtarına köyünün mezarlığına, camisine, okuluna, bakım onarım yaptırabilmesi için ihtiyaç halinde köyün yakın çevrelerindeki kum, çakıl ocaklarından ihtiyacı kadar ücretsiz alabilmeli. Madde-7: Köy muhtarına köyünün mezarlığına, camisine, okuluna, bakım onarım yaptırabilmesi için ihtiyacı halinde köyün yakın çevrelerindeki, kum, çakıl ocaklarından ihtiyacı kadar ücretsiz alabilmeli. Madde-8: Köy kanunu çalışmaları da muhtarlıkların 1.2.3 kademeli değil bugünkü gibi eşit şekilde olmalı. Madde-9: Muhtarların Ankara'da sosyal tesisleri yok, Ankara'ya gelen muhtarlar mağdur olmakta çeşitli vesilelerle de seçilmişleri zamansız aramaktadır. Bu ihtiyacımızı karşılamak için Muhtarlar Federasyonumuza özelleştirmeden bir yerin tahsis edilmesi"

Uysal'a teşekkür plaketi

Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu almış olduğu karar gereği, muhtarlar aracılığı ile ilçe genelinde maddi manevi katkılar sağlayan kişilere teşekkür plaketi veriyor. Kdz.Ereğli Devlet Hastanesi doktorlarından Operatör Doktor Hüseyin Uysal'a Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu sağladığı desteklerden ötürü teşekkür plaketi verdi. Dernek Başkanı Başol yaptığı açıklamasında, "Operatör Doktor Hüseyin Uysal muhtarlarımız aracılığı ile yaklaşık 300'e yakın çocuğun sünnetini ücretsiz gerçekleştirdi. Kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyor ve plaketle teşekkür ediyoruz" dedi.