- Mahkeme heyeti, 4 tutuklu sanığın adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla tahliyesine karar verdi

- Sanıklardan M.A:

- "Genel olarak olarak etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlere karşı diğer tutuklular tarafından olumsuz tutum ve davranışlar vardır. Görülen rüyalardan bahsedilmektedir. Örneğin, 'Cezaevi koridorlarında aksakallılar kılıçlarıyla dolaşıyor. Etkin pişmanlıktan yararlananları kılıçlarıyla öldürüleceği' söyleniyordu"

- "Bazen de 'Bütün işlerin etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlerin üzerine kalacağı, suçu kabul etmeyenlerin zaten aleyhlerinde delil olmadığından serbest kalacağı yönünden' söylemler olurdu"

- Tutuksuz sanık R.O.K:

- "Ben cezaevinde kaldığım sürede FETÖ/PDY tutuklularına Keloğlan masalları okuyordum. Bu görev bana verilmişti. O masallar okunmadan kimse uyumazdı. Herkes benim okumamı beklerdi"


 

Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında eski katip ve infaz koruma memurlarının da bulunduğu 8'i tutuklu 16 sanığın yargılanmasına devam edildi.  Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu 8 sanık ile tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.


"DENİZ KENARINDA KAYBETTİM"

Tutuklu sanıklardan M.A, savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul ederek, "Telefonuma, 'ByLock', Google Play Store'den indirildi. Daha sonra telefonumu deniz kenarında kaybettim. Bir süre sonra telefonumu aynı yerde bulunca içerisindeki bütün programlar gitmişti. Bu sebeple yeniden ByLock'u yüklemiş olabilirim. Tam emin olmamakla birlikte programı 'AliYılmaz' kullanıcı adıyla kullanmış olabilirim." dedi.


CEZAEVİ ŞARTLARI AĞIR

Cezaevi şartlarının ağır olduğunu öne süren M.A, şöyle konuştu: "Ben etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğimi güvendiğim bir iki arkadaşıma anlatmıştım. Genel olarak olarak etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlere karşı diğer tutuklular tarafından olumsuz tutum ve davranışlar vardır. Görülen rüyalardan bahsedilmektedir. Örneğin, 'Cezaevi koridorlarında aksakallılar kılıçlarıyla dolaşıyor. Etkin pişmanlıktan yararlananları kılıçlarıyla öldürecekleri' söyleniyordu. Bazen de 'Bütün işlerin etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlerin üzerine kalacağı, suçu kabul etmeyenlerin zaten aleyhlerinde delil olmadığından serbest kalacağı yönünde' söylemler olurdu. Benim de bu söylemlerden korktuğum zamanlar olmuştu."


KELOĞLAN MASALI

Tutuksuz sanıklardan R.O.K. de örgütün sohbet toplantılarına katıldıklarını ve haklarındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Ben cezaevinde kaldığım sürede FETÖ/PDY tutuklularına Keloğlan masalları okuyordum. Bu görev bana verilmişti. O masallar okunmadan kimse uyumazdı. Herkes benim okumamı beklerdi." şeklinde konuştu.

Sanıkların anlatımı üzerine mahkeme heyeti, anlatılanlara tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 6 saat süren duruşma sonunda tutuklu sanıklardan Şaban Yeşil, Murat Eken, M.A. ve Ramazan Yüce'nin adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine hükmetti.

Heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 1 Mart 2018'e erteledi.


İDDİANAMEDEN

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında 16 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları talep ediliyor.