Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Sorumlu Hekimi  Dr. Metin Çelikiz,  poliklinikte kuruluşundan bu yana elde edilen sonuçları değerlendirdi.
Dr. Metin Çelikiz, son 7 aydır yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlar konusunda şu bilgileri verdi:
" Sigarayı Bırakma Polikliniğimiz 17 Ekim 2008 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. Bugüne kadar toplam 140 kişi polikliniğimize sigarayı bırakmak istediklerini belirterek müracaat etmişlerdir. Adından anlaşıldığı takdirde sigarayı bıraktırma polikliniği değil, hastalarımız gönüllü olarak gelmektedirler. Nikotin bağımlılığı olanların şimdiye kadar 140 kişiden 80'i erkek hasta, 70'i bayan hastadır. Şimdiye kadar toplam bırakma oranımız yüzda 37,3'tür. Yani her 100 kişiden 37 kişiye biz sigarayı bıraktırmışız. Bunu psikologumuz ve yüksek hemşiremiz Yeşim Hanım üstün bir gayretle çalışarak önce eğitim destekleri vererek bıraktırıyoruz. Gelenlere öncelikle sorgulama testi uyguluyoruz. Bu testten hastanın nikotin bağımlısı olup olmadığını anlıyoruz. Bu testimizde hastamıza 6 çeşit soru yöneltilmekte. Verilen cevaplara göre 1-2-3 puan alıyorlar. 0 ila 2 puan alanlar çok düşük nikotin bağımlısı diyoruz. 3-4 puan alanlara düşük düzeyde nikotin bağımlısı, 5 puan alanlara orta düzey, 6-7 puan alanlara da yüksek düzey, 8-10 puan alanlara çok yüksek düzeyde nikotin bağımlısı diyoruz. Maalesef sigaraya başlama yaşı ortaokula kadar düşmüş. Ve bunlarda da biz görüyoruz ki gençlerin çok düşük puanda nikotin bağımlısı olduğunu görmekteyiz. Ayrıca her müracaat edenin korbon monoksit oranını ölçüyoruz. Bunu de seviyesine göre belirliyoruz".
"DESTEKLE YÜZDE 40,
İLAÇLA YÜZDE 20 BAŞARI"
"Gelen hastalarımızda psikolojik destekle yüzde 40 oranında başarılı oluyoruz. İlaç vererek tedavideki başarı oranımız ise yüzde 20'dir. Onun için biz kolay kolay ilacı tercih etmiyoruz. Hastalarımız psikolojik destek amaçlı haftada bir hemşiremiz tarafından aranıyor. Nikotin bağımlılığı olanlarda dokomin salgını artık salgılanmamaktadır. Dokomin yerine vücut nikotine ihtiyaç duyuyor. Nikotin alanlarda ise mutluluk hormonu salgılanmıyor. Sigarayı bırakan hastalar hem nikotin yok, hem dokomin yok iki-üç gün içinde sıkıntı çekiyorlar. Biz bu iki-üç gün içerisinde hastamız şeker hastası değilse muz ve çikolata yemelerini öneriyoruz. Bunlar nikotin gibi dokomin salgılatan maddelerdir. Bırakamayacakları biz yatırarak ta tedavi ediyoruz. Örnek olarak ta Atatürk Devlet hastanesi Müdürü Doktor Mustafa Bey var. Burada kendisini yatırdık, iki aya yakın kendisi sigara içmiyor. Doktor arkadaşımızı tebrik ediyorum. Kendisi herkese örnek oldu. Hastaları çok yakın takibe alıyoruz. Öyle hastalarımız var ki kokain bağımlısı olup ta tedavi ile kokaini bırakan hastalarımıza biz burada sigarayı bıraktırıyoruz. Bizim için maden işçileri çok önemli. Sigara dumanı boğazda olan tüyleri felç etmekte. Tüyleri felç olan bir hastada daha kolay akciğer hastası olmaktadır".
"MADEN İŞÇİSİNİN ÇOĞU İÇİYOR"
" Maden işçisi hiç sigara içmemelidir. Yaptığımız incelemelerde maden işçisi yüzde 85 oranında sigara içiyor. Maden işçilerimize TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen'in destekleri ile konferanslar verdik. İlgi ile izlediler. Çokları da sigarayı bıraktı. Ayrıca okullarda polikliniğimizin etkinlikleri içerisinde bilinçlendirme toplantıları yaptık. Ayrıca DemirPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile Carrefour'da bir stant açtık. İlgililere de teşekkür ediyorum.
Dünya kanser haftasında bir dizi etkinliğimiz oldu. Zonguldak'ta Fransızlardan kalma 15 kadar bir manolya ağacı var. Bunların tohumlarını topladık ve sigarayı bırakmak için her müracaat edene bir manolya tohumu verdik. Müracaat ettikleri gün tohumları ektiler. Şimdi ağaçların fideleri çıktı. Bu şekilde Zonguldak'ta manolya ağacının çoğalmasını sağlıyoruz. Bir de bırakanlara 1 ay sonra kitap hediye ediyoruz. Biz hem sigarayı bıraktırıyoruz, Hem doğa sevgisi hem de okuma sevgisini hastalarımıza aşılamış oluyoruz."