TTK Genel Müdürü Burhan İnan: "Bizim bu kazaları azaltmak üzere mutlaka mantalite değişikliğine gitmemiz gerekmekte. Üretim artık emek yoğunu olmaktan çıkarmamız gerekiyor yani makine ile üretim yapmamız gerekiyor. Ağaç tahkimattan çelik tahkimata geçmemiz gerekiyor. Bunlar olursa iş sağlığı da olumlu noktalara gelecek. Bu konuda biz çok önemli adımlar attık"

 

"Üretim kodu kuyu kodunun altında kaldı. Bu da iş sağlığı güvenliği açısından hem havalandırma yönünden hem de işletmecilik yönünden çok önemli sıkıntılar getiriyor. Bunu aşmak üzerine yeni kuyu planladık, projelendirdik. Sondajlarını yaptırdık, sahanın düzenlenmesi ile ilgili projeyi bitirdik, dosyamıza koyduk önümüzdeki günlerde kuyu için ihaleye çıkacağız ve +200, -700 kodları arasında Armutçuk'ta yeni bir kuyu ile üretime devam etmek istiyoruz"

 

 


Kdz.Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.

Kömür çıkartma işinin son derece riskli ve zor olduğunu anlatan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu törende yaptığı konuşmasında, "Aynı oranda da onurlu bir iştir. Gerçekten sizlerin çıkartmış olduğu kömürler, evlerimizde, işyerlerimizde, değişik sanayi kuruluşlarında kullanılırken duyduğumuz memnuniyetin yanında riskli, tehlikeli bir ortamda çalışırken hakkın rahmetine kavuşmak gibi elim kazalarla sonuçlanan durumlarda da şüphesiz ki derin üzüntü duymaktayız. 33 Yıl önce aramızdan ayrılan kardeşlerimize rahmet diliyorum. Gerek kurumun, gerek devletimizin, hükümetimizin aldığı tedbirlerle madendeki kazalar minimum seviyeye düşürülmüştür. Memnuniyet verici bir sonuç olmakla beraber esas arzumuz bu risklerin ve kayıpların sıfır noktasına çekilmesidir. Bu konuda da kurumun, devletimizin, hükümetimizin çalışmalar yaptığını biliyoruz" dedi.

 

"ÇIKARTTIĞIMIZ DERSLER OLDU"

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir iş kolu olduğunu belirtti. Havza tarihinde metan gazına bağlı patlamalar nedeniyle pek çok madencinin hayatını kaybettiğini anlatan İnan, "Bu kazalardan da çıkardığımız çok büyük dersler oldu. Yıllar içerisinde aldığımız tedbirler ile yaptığımız eğitimlerle çok önemli mesafeler aldık. İş sağlığı ve iş güvenliği Türkiye Taşkömürü Kurumu idaresinin en önemli meselesidir. Bizim için üretimden de öncelikli meselesidir. Bizim için en önemli üretim en güzel üretim en keyifli üretim kimsenin canının yanmadığı kimsenin hayatını kaybetmediği esnada yapılan üretimdir. Bu uğurda yapılması gereken herşeyi yapmaya çalışıyoruz, eğitim veriyoruz, mühendis arkadaşlarımızı, idarecilerimizi yurt dışına gönderiyor bilgi ve görgülerini artmasını sağlıyoruz" dedi.

 


KANDİLLİ'YE YENİ KUYU PROJESİ

TTK Armutçuk Müessesesinde üretimin -540'larda kuyunun ise -400 seviyesinde olduğunu ifade eden İnan şunları söyledi: "Yani üretim kodu kuyu kodunun altında kaldı. Bu da iş sağlığı güvenliği açısından hem havalandırma yönünden hem de işletmecilik yönünden çok önemli sıkıntılar getiriyor. Bunu aşmak üzerine yeni kuyu planladık, projelendirdik. Sondajlarını yaptırdık, sahanın düzenlenmesi ile ilgili projeyi bitirdik, dosyamıza koyduk önümüzdeki günlerde kuyu için ihaleye çıkacağız ve +200, -700 kodları arasında Armutçuk'ta yeni bir kuyu ile üretime devam etmek istiyoruz. Bu sayede hem sağlıklı bir havalandırma, hem işyerine kolay ulaşım hem de üretilen kömürün dışarıya naklini kolayca sağlamış olacağız"

 

168 YILDIR KAZMA KÜREK İLE KÖMÜR ÜRETİLDİ

168 Yıldır kazma kürek ve insan gücü ile kömür üretildiğini, kazaların yüzde 98'inin de kömür üretimi sırasında yaşandığını anlatan Genel Müdür İnan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bizim bu kazaları azaltmak üzere mutlaka mantalite değişikliğine gitmemiz gerekmekte. Üretim artık emek yoğunu olmaktan çıkarmamız gerekiyor yani makine ile üretim yapmamız gerekiyor. Ağaç tahkimattan çelik tahkimata geçmemiz gerekiyor. Bunlar olursa iş sağlığı da olumlu noktalara gelecek. Bu konuda biz çok önemli adımlar attık.



 

SİSTEM, ÜRETİM YÖNTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ

Amasra'da mekanize kazı yapmaya başladık, kömürü makine kazıyor tavanı da domuz damı, belleme, sarma değil, yürüyen tahkimat dediğimiz hidrolik güç ile kontrol edilen çelik tahkimat ile yapıyoruz. 2013'den bugüne 3'ncü panoya bitirmek üzereyiz bırakın ölümlü kazayı hiç kaza olmadı. Sistemi üretim yöntemini ve tahkimat sistemini değiştirdiğimizde bu alanda çok önemli sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Üzülmez'de yarı mekanize dediğimiz tahkimatı çelik ile yapıldığı tahkimatın ihalesini yaptık, değerlendirme aşamasında, inşallah bir ocakta geçmiş olacağız. Karadon'da, Üzülmez'de tam mekanize kazı ile ilgili bu yıl içerisinde sonuç almayı en azından ihalelerini yapmak istiyoruz. Armutçuk için çalışmalarımız devam ediyor"

 

"4 YILDIR İŞÇİ TALEBİNDE BULUNUYOR"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de maden ocaklarında tarihin en az işçisi ile üretim yaptıklarını belirterek, "TTK Genel Müdürlüğü 4 yıldır ilgili bakanlıklardan işçi talebinde bulunuyor. Ülkemizin taşkömürüne olan ihtiyacı artarken Zonguldak havzasında taşkömürü üretiminin azaltılmasının mantığı yoktur" dedi.

 


"BIKMADAN USANMADAN ANLATIYORUZ"

Ülkenin önemli kurumlarından biri olan TTK'ya işçi aldırmanın sadece sendikanın değil bölgenin görevi olduğunu anlatan Demirci şunları söyledi: "Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var, kömür burada var. İşçi açıkları giderilmediği için yeterince üretemiyoruz. Türkiye, ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu dışarıdan alıyor. Bu gerçekleri bıkmadan usanmadan anlatıyoruz. Hem ilgililere, hem de Türkiye kamuoyuna anlatıyoruz. Türkiye'nin Zonguldak'a, taşkömürüne, TTK'ya yani sizlere ihtiyacı var. Herşeyden önce sağlığınıza dikkat edeceksiniz. Çalışma ortamınızın güvenli olmasını sağlayacaksınız. Biz sizlerin her türlü sorununu çözmek sağlıklı ve verimli çalışacağınız koşullar oluşturmakla sorumluyuz. Bizim öncelikli görevimiz budur. Sonrasında birlik ve beraberlik içinde kurumun Zonguldak'ın, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözeriz"

 


DUA EDİLDİ VE MEVLİT ŞEKERİ DAĞITILDI

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi ve mevlit şekeri dağıtıldı. Programa Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ormanlı, Kandilli Belediye Başkanları, TTK ve Sendika Yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek odalarının yetkilileri, siyasiler ve maden işçileri katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)