Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bir kaç gündür finansal piyasalarda hareketli günler yaşandığını belirterek, "Lakin bu durumun başta reform paketi eylem planlarının harekete geçirilmesi ve bizlerin devletimize duyduğumuz güvenin hiçbir koşulda sarsılmadan devam etmesi ile bertaraf edileceğinden kuşkumuz yoktur. Sonuçta dışarıdan yapılan açıklamalara rağmen Türkiye hala yabancı fonlar adına oldukça cazip bir ülkedir." dedi.

EREĞLİ ŞUBE GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Kaan, derneğin Ereğli Şubesi'nin 21. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, tüm dünyanın 2020'nin zorlu bir yılı geride bıraktığını, sağlık krizi ile başlayan sürecin ülkelerin ekonomik dengelerinin bozulmasıyla global bir iktisadi krize dönüştürdüğünü anlattı. Ekonomisi madenciliğe ve buna bağlı sanayiye dayanan Zonguldak'ın, bu niteliğiyle tarım dışı kesimlerin ağırlık kazandığı, birkaç ilden biri, Zonguldak’ta, zengin kömür yatakları, demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayi ekonominin belkemiği olduğunu anlatan Kaan, şunları söyledi:

"KİRLİLİĞE RAĞMEN KAYBETMEDİ"

Karadeniz Ereğli’nin büyümesi, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın ilçeye kurulması ile mümkün olmuştur. Bu niteliğiyle Türkiye’nin sanayi ve doğanın iç içe bir bütünlük içerisinde yaşadığı ender bölgelerinden birisi olan Ereğli’nin, sanayi kimliğine rağmen, güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmediğini ifade edebiliriz.

27'NCİ SIRADA

2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 27’nci sırada ve Karadeniz Bölgesi özelinde ise 5’inci sırada yer alan Zonguldak, ülke genelinde ihracatın daraldığı bu dönemde, ihracatını %8,25’lik artışla 436,8 milyon çıkarmayı başarmıştır.  2015 senesinde ilin toplam ihracat hacminin 400 milyon dolardan 189 milyon dolara inmesinden sonra toparlanma eğilimine girmiş ve 2018 yılı itibariyle eski seviyesine ulaşmıştır.  Toplam 108 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Zonguldak’ta ilk üç sırayı Belçika, İtalya ve Romanya almıştır.  Zonguldak’ın ve K.Ereğli'nin potansiyelini düşündüğümüzde, bu başarıyı daha da yukarı taşımamız gerektiğini görüyoruz.

MARKA ŞEHİRLER

Baktığınızda pek çok devletin milli gelirini katlayan iç üretim ve katkısı ile öne çıkan şehirler birer marka değeri olarak, dünya global üretiminde kendi ülkelerinden bile daha fazla söz sahibi olabilmektedirler. Bu da inanın kendi kendine yetebilirlik kavramından geçmektedir. Her şehrin özgün ve stratejik değerlerini, kaynaklarını ve sektörlerini keşfedip onları doğru yönlendirmek ve çalıştırmak, doğru planlama budur.

EREĞLİ POTANSİYELİ

Zonguldak ve Karadeniz Ereğli bu bağlamda, hem tarihi, kültürel ve yeraltı kaynakları hem de bu kaynakları değere çevirebilme özelliği ile oldukça büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Geçen haftalarda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde açıklanan Ekonomi Reform Paketinde dikkat ederseniz sanayileşme ve bu yolda yerli ve milli sanayi geliştirerek üretim planlamalarında ithal girdiyi azaltacak modeller oluşturmaktan bahsedildi. Bu elbette bizi memnun etmektedir. Çünkü senelerdir gelişimin asıl anahtarının sanayileşme, üretim ve milli sermaye stokunu oluşturma olduğunun altını çiziyorduk."

İKTİSADİ VE TİCARİ SAVAŞ

Türkiye'nin iktisadi ve ticari savaşta hem ticari hem de siyasi diplomasiyi en üst düzeyde tutarak konumunu ve ağırlığını garantilemek üzere çalıştığını dile getiren Kaan, şunları kaydetti: "Devletler birbirleriyle dost ya da düşman değil, çıkarları doğrultusunda yakın ya da uzak olurlar. İşte bu iki blok arasında kimi zaman gerilen ilişkilerde Türkiye sürekli arabulucu pozisyonu ile bir bakıma yeni dünya düzeninin dengeleyici unsurlarından biri oldu. Bildiğiniz üzere son birkaç gündür finansal piyasalarda oldukça hareketli günler yaşamaktayız. Lakin bu durumun başta reform paketi eylem planlarının harekete geçirilmesi ve bizlerin devletimize duyduğumuz güvenin hiçbir koşulda sarsılmadan devam etmesi ile bertaraf edileceğinden kuşkumuz yoktur. Sonuçta dışarıdan yapılan açıklamalara rağmen Türkiye hala yabancı fonlar adına oldukça cazip bir ülkedir."

STRATEJİK OTONOMİ

Yerli ve milli üretimde kritik pozisyondaki bütün sektörlerin kendi kendine yeterlilik politikalarını arttırarak, dış ticarete yönelik yeni bir stratejinin belirlemenin doğru bir adım olacağını anlatan Kaan, şöyle devam etti: "Dünyanın geldiği temel kavramı biz seneler evvel gördük, stratejik otonomi. Yani kritik sektörlerde yerli ve milli manada kendine yetebilirlik ve dünya üretim, ticaret ve yatırım hattında söz sahibi olabilmek. Gıda güvenliği, savunma sanayi, bilişim ve veri güvenli, ilaç sanayi bunların en önemli kalemlerinden olmaktadır. Kim ne derse desin, son açıklanan büyüme verileri ışığında ciddi bir direnç performansı sergilediğimiz açıktır. Ancak söz konusu büyüme performansının sürdürülebilir bir niteliğe kavuşabilmesi için, önümüzde uzun ve zorlu bir yol bulunmaktadır. Bizim, ülkemize, ülkemizin potansiyeline olan inancımız tam değerli dostlar. Olmaz denen ne varsa salgın sürecinde yaptık elhamdülillah."

Kaan, dünyada ilk on ekonomi arasına girmek için ve her koşulda tekrarlaması muhtemel salgınlar ve afetler için üretim üsleri kurulmasının zorunlu olduğunu, bu üretim üsleriyle salgın ya da ağır afet durumlarında firmaların, çalışanları ve üretimi korumak, tam kapanma olmadan devam ettirmenin mümkün olacağını anlattı.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da yaptıkları konuşmada MÜSİAD'ın çalışmalarından ötürü teşekkür etti. Günün anlam ve önemine ilişkin Kaan tarafından Tutulmaz'a teşekkür plaketi verildi. Yine ilk ilçe şubesi olan Kdz.Ereğli'de görev yapan üyelere de teşekkür plaketleri takdim edildi.

ABDÜLKADİR ÇINAR'IN YENİ YÖNETİMİ

Tek liste ile gidilen genel kurulda başkanlığa mevcut başkan Abdülkadir Çınar yeniden seçildi. Yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Rafet Kılıç, Kemal Gülbay, Fevzi Turan, Mehmet Remzi Alim, Yavuz Sesli, Recep Vural, Zafer Sucu, Mahmut Doğan ve Özkan Malhatun.