Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, market ve kasapların vitrinlerinde kırmızı et ürünlerini etiketlemesi gerektiğini söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, kırmızı et ürünleri konusunda marketlere ve kasaplara uyarıda bulundu. Şuan Zonguldak'ta 3 çeşit kırmızı et tüketildiğini belirten Topaloğlu, “Bilindiği gibi ülkemizde hayvancılığın dar boğaza girmesi ve et fiyatlarının aşırı artması nedeniyle Tarım Bakanlığı'nca önce canlı hayvan ithalatına izin verilmiş, buda yeterli gelmeyince ve fiyatların daha cazip olması nedeniyle bakanlıkça belirlenen ülkelerden kesik et ithalatına izin verilmişti.

ZONGULDAK'TA DA TÜKETİLMEKTE...

Gerek canlı besi hayvanı olarak getirilen ülkemizde kesilen veya kesik et olarak ithal edilip ülkemizde tüketime sunulan kırmızı et ürünleri Zonguldak'ta da tüketilmektedir. Fakat birkaç haftadır yaptığımız gözlemlerimizde, hiçbir market ve kasapta perakende olarak halkın tüketimine sunulan ürünlerin menşeini ve cinsini belirten herhangi bir etiket bulunmamaktadır. Oysa ilgili bakanlığın tebliğine göre, bu konuda halkı bilgilendirmek için her ürünün üzerinde menşeini ve cinsini belirten etiketlerin bulundurulması zorunludur. Şuan Zonguldak'ta 3 çeşit kırmızı et tüketilmektedir.

ZONGULDAK'TA ÇOK YAYGIN TÜKETİLİYOR...

Birincisi kesilmiş ve dondurulmuş olarak ithal edilen kırmızı et, ikincisi yurt dışından büyük firmalarca canlı olarak ithal edilip ülkemizde kesilip tüketimi sunulan kırmızı et. Bugün Zonguldak'ta en yaygın tüketime sunulan bu ikincisi olmaktadır. Kendi özel kesim hanelerinde kestikleri hayvanları karkas olarak Zonguldak'ta market ve kasaplara vererek tüketime sunmaktadırlar ve üçüncü olarak çevre köy ve kasabalardan getirilip Zonguldak mezbahanesinde kesilen hayvanların etleri olmak üzere bugün ilimizde 3 çeşit kırmızı et türü tüketime sunulmaktadır. Ama en önemlisi bu 3 çeşit etin toptan alış fiyatları farklı olmasına rağmen tüketiciye perakende olarak aynı fiyattan satışa sunulmaktadır. Tüketici Hakları Derneği olarak market ve kasapları bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki günlerde ilimizde bulunan ilgili kurum yetkilileri ile bu konuda gerekli çalışmayı yapacağız. Ayrıca halkımızı da hem sağlığını hem bütçesini ilgilendiren, satın aldığı ürünler hakkında her zaman vurguladığımız gibi daha duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.