CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yaşam hakkının korunmamasından Ak Parti hükümetlerinin ve devletin sorumlu olduğunu söyleyerek, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden tüm işçilerin yakınlarına da devletin sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

 

KANUN TEKLİFİ VERDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iş kazalarında hayatını kaybeden tüm işçilerin yakınlarının kamuda istihdam edilmesi için kanun teklifi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’daki iş cinayetini hatırlatarak; “Son yıllarda meydana gelen en fazla ölümlü ve en feci iş kazası olan Soma'daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kaza sonrası çıkarılan 6552 sayılı kanun gereği Ak Parti hükümeti ve devlet bu sorumluluğunu kabul ederek, bu kazada yaşamını yitiren maden işçilerinin eşlerine ya da çocuklarından birine, eş veya çocuğu yok ise kardeşlerinden birisine kamuda istihdam olanağı tanınmıştır. Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun olarak iş kazalarında yaşamını yitiren tüm işçilerin aileleri bu haktan süre sınırlandırması olmaksızın yararlandırılmalıdır” dedi.

 

SOSYAL TRAVMA!

CHP’li Demirtaş kanun teklifinin gerekçesinde şunları ifade etti; “Türkiye’de çalışma hayatında, maalesef son 16 yılda mevcut sorunlar çözülemediği gibi, mevcut sorunlara birçok ağır sorun daha eklenmiştir. Bu sorunların en önemlilerinden biri de, ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarıdır. Özellikle günümüzde teknolojinin de gelişmişliği göz önünde tutularak yüzde 100'ü önlenebilir ve öngörülebilir olan iş kazaları,  son 16 yılda çözülemediği gibi sayısal olarak artarak ve sonuçları daha da ağırlaşarak devam etmektedir. Ülkemizde iş kazaları sosyal bir yara halini almıştır. Anayasa, ulusal ve uluslararası düzenlemelerle işçilerin yaşam hakkını korumayı taahhüt eden AK Parti hükümetleri, bu taahhütlerini bu güne kadar yerine getirmemiştir. Bu taahhütlerin yerine getirilmemesinin bedelini ise işçiler, canları ile ödemektedir. İş kazası sonucu yaşamının yitiren işçilerin geride kalan aileleri ise sosyal bir travma ile karşı karşıya kalmaktadırlar”

 

15 YILDA 20 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Türkiye’de iş kazası sonucu yaşamını yitirenlerin gerçek rakamı, resmi verilere yansıtılmamaktadır” dedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine dikkati çeken Demirtaş, “2012 yılında en az 878 işçi, 2013 yılında en az bin 235 işçi, 2014 yılında en az bin 886 işçi, 2015 yılında en az bin 730 işçi, 2016 yılında en az bin 970 işçi, 2017’de ise en az 2 bin 6 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirmiştir” ifadesini kullandı. Son 15 yılda iş kazalarında ölen işçi sayısının 20 bin 500’ü geçtiğini vurgulayan CHP’li Demirtaş, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve Dünya üçüncüsü olmasının üzüntü ve kaygı verici olduğunu kaydetti.

 

KAYITDIŞILIK, GÜVENCESİZ ÇALIŞMA, TAŞERON..!

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, kanun teklifinde, AKP iktidarları döneminde yıldan yıla iş cinayetlerinin ve işçi ölümlerinin artmasının bir tesadüf olmadığını belirtti. Demirtaş, iktidarın çalışma hayatının sorunlarını çözmediğini aksine sorunları derinleştirdiğini ve yeni sorunlu alanlar oluşturduğunu vurgulayarak, “Ortaya çıkan bu acı sonuç, yanlış siyasi bir anlayışın ortaya koyduğu uygulamalardan kaynaklanmaktadır” dedi.

CHP’li Demirtaş, kanun teklifinde, “Bu sorunlar sonucu, Ak Parti döneminde iş kazaları ve ölümler giderek artmıştır. Kayıt dışı çalışmanın yaygın hale gelmesi, denetimlerin etkinliğini yitirmesi,  işverenlere verilen idari para cezalarının caydırıcılık özelliğini yitirmesi, sendikalaşma oranının ve sendikalı işçi sayısının azalması, taşeron çalışma sisteminin yaygınlaşması, çalışma sürelerinin artması, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlaşması, işverenlerin aşırı kar hırsı ve üretim zorlaması gibi pek çok nedenlerle iş cinayetleri artmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

İKTİDAR SORUMLULUĞUNUN FARKINDA MI?

“İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarında yapılan yanlışlar işçileri ölüme mahkum etmekte, bu ağır sonuç sonrasında geride kalan aile bireyleri de kaderleri ile baş başa bırakılmaktadır” diyen Ünal Demirtaş, sosyal hukuk devleti ilkesine de vurgu yaptı. İktidarın Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmeler gereği sorumlu olduğunu ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş şunları ifade etti: “Uluslararası Çalışma Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü’nün, işçi sağlığı ve iş güvenliğine  haklarına dair düzenlemeleri temel insan hakları çerçevesinde yapılmıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dair bu yaklaşım sözleşmeye taraf ülkeler açısından da sorumluluk doğurmaktadır. Yine ülkemizin kabul ettiği Avrupa Sosyal Şartı'nın 3.maddesine göre, tüm çalışanların güvenlikli ve sağlıklı çalışma koşullarına sahip olma hakkı olup, devlet bu konuda yer alan yükümlülüklere bağlı kalmayı ve yerine getirmeyi taahhüt etmiştir. Bu şekilde devletin yurttaşının yaşam hakkını koruma yükümlüğü vardır. Yaşam hakkının korunmadığı durumlarda Akp iktidarı ve onun politikalarını uygulayan devlet sorumludur. Yani bu acı tablodan dolayı, Ak Parti hükümetlerinin ve devletin sorumluluğu çok açıktır.

 

EŞİTLİK İLKESİNE UYGUN DAVRANILMALI!

Nitekim son yıllarda meydana gelen en fazla ölümlü ve en feci iş kazası olan Soma'daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kaza sonrası çıkarılan 6552 sayılı kanun gereği Ak Parti hükümeti ve devlet bu sorumluluğunu kabul ederek, bu kazada yaşamını yitiren maden işçilerinin eşlerine veya çocuklarından birisine, eş veya çocuğu yok ise kardeşlerinden birisine kamuda istihdam olanağı tanınmıştır. Yine hükümet tarafından TBMM’ye sunulan 1/914 Esas sayılı torba yasa tasarısının 65’inci maddesinin yasalaşması halinde 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında madenlerde yaşamını yitiren işçilerin aileleri aynı haktan yararlanacaklardır. Ancak bu düzenlemeler çok doğru olmakla birlikte eksiktir. Yukarıda belirttiğimiz gibi son 15 yılda 20 binin üzerinde iş cinayeti meydana gelmiş ve bu durum sosyal bir travma halini almıştır. Bu sebeplerle iş kazalarında yaşamını yitiren tüm işçilerin aileleri bu haktan süre sınırlandırması olmaksızın yararlandırılmalıdır. Bu durum Anayasanın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine de uygun olacaktır.

 

SOSYAL HUKUK DEVLETİNİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLSİN!

Mevcut yasal düzenleme ile iş kazaları sonucunda yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızın geride kalan ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için,  Anayasa, ulusal ve uluslararası mevzuat gereği yaşam hakkının devletçe korunamamış olması nedeni ile oluşan sorumluluk gereği, eşi veya çocuklarından birisinin, eş veya çocuğu yok ise kardeşlerinden birisinin kamuda istihdam hakkından yararlandırılması ile Anayasa’nın 2’nci maddesinde belirtilen sosyal hukuk devleti ilkesi gerçekleşecektir”