Ereğli Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda Halil Posbıyık Başkanlığında gerçekleştirildi. Bir önceki oturuma ait meclis karar özetinin okunmasının ardından gündemde yer alan maddeler görüşüldü. Gündemin en önemli maddesi olan borçlanma oylar eşit çıkınca gerçekleştirilemedi.

 

Gündem maddelerinde yer alan Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün görev ve yönetmeliğinin görüşülmesi hukuk işleri komisyonuna, resmi kurumlarca verilen imar tadilatları imar komisyonuna, İlçenin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti belediyeye ait yoldan ihsas parsellerin takas ve satışı imar komisyonuna havale edildi. Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Abdülkadir Sözer tarafından meclis başkanlığına verilen ve oy çokluğu ile kabul edilen önergede, önceki Belediye Başkanı Ruhi Cöbekoğlu'nun isminin Yalı Caddesi ile sahil güzergahını birleştiren üst geçide ve Kestaneci Mahallesi'nde yapılan piknik alanına verilmesi Hukuk işleri komisyonuna havale edildi. Belediye 2013 mali yılı gelir tarifesinde yapılan değişiklikle kır bahçesi tarifeleri oybirliği ile kabul edildi.  

 

Haziran ayının ilk meclis toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen ve komisyonca rapor hazırlanan Belen Sanayi Sitesi, Kışla Sanayi Sitesi başta olmak üzere çeşitli mahallelerde asfalt dökümü için 8 milyon TL kredi kullanımı meclis üyelerinin onayına sunuldu.

 

AKP Grubu adına söz isteyen Yusuf Kalay,  yanında getirdiği mikrofon sistemi ile konuşmak istedi. Başkan Posbıyık, "Burası meclis rahatsız oluyorum bu şekilde değil bizim vereceğimiz mikrofon ile konuşacaksınız" diyerek tepki gösterdi. Meclis Üyesi Kalay'da kendisine verilen mikrofon ile konuşmasına başladı. Kalay, "Alınacak 8 milyon TL kredi ve mevcut dökülecek asfalt miktarları toplandığında 110 bin ton asfaltı bu kadar süre içerisinde nereye vereceksiniz deniz dolgusunda mı kullanacaksınız? Belediye genellikle İller Bankasından kredi kullanılır. İller Bankasından alınacak kredi müteahhide ödenecektir belediyenin kasasına yatırılmayacaktır. Biz İller Bankasından proje kapsamında her türlü yatırıma evet demişiz. Özel bankadan kredi almak istemenizi anlamış değiliz. Dediğiniz yerlere 12 bin ton asfalt gider, getirin bunu kabul ederim " sözleri ile konuştu.

 

Belediye Başkanı Posbıyık da, "Kendi kendine tuzağa düştün, oturanlara karşı mahçup oldun. Delikanlı isen söylediğin sözlerin arkasındaysan söylüyorum, özel bankalardan para almıyorum. Şerhli oy verin  8 milyon TL’yi İller Bankasından alayım, sözümde durayım. Siz bu hizmetlerin yapılmasını istemiyorsunuz. Sizin maksadınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Korkuyorsunuz Halil Posbıyık'tan. Muhtarlar şerefimle yemin ediyorum toplu halde geldiler asfalt dökme dediler, biz çamurda yürümek istiyoruz sen sağlığına dikkat et dediler. Onlar çamurda yürüyecekler bu kış, Belen ve Kışla Sanayi Sitesine ben asfalt dökmek mecburiyetinde değilim,  arkadaşlarımız orada çok zor durumda. Arsayı satacaktık bu şekilde bunu çözecektik. Arsayı elimden aldınız belediye hizmet alanı yaptınız, bende rıza gösterdim tamam dedim. Oy vermeyenler hizmetten korkuyor çarşının üzerini de kapatacağım çarşının içerisini ışıl ışıl yapacağım. İster İller Bankasından al ister özel bankadan al aldığın parayı belediyeye asla vermezle.  Kandırdıkları meclis üyelerine söylüyorum hangisini alırsan al asfaltı dökersin. 500 bin TL tuttu keşifler yapılır getirilir banka veya iller bankası mühendisleri parayı müteahhidin hesabına gönderirler. Ereğli Belediyesi'nin kredi alma yetkisi var 105 trilyonluk bütçesine rağmen. Alaplı'da 200 trilyon borcu var AKP'ye her gün kredi aldırıyorsunuz, Devrek'de, Kozlu'da borç sonuna kadar gitmiş hergün kredi aldırıyorsunuz. O insanlar meclis üyesi değil mi? Siz Ereğli'yi sevmiyor musunuz? Hamzafakıhlı köyüne gittiğinizde benden daha fazla politika yapıyorsunuz. Bundan sonra sanayi sitesine gidemeyeceksiniz AKP'lilere sesleniyorum. Aslanlar gibi seçimlere krallar gibi girerim ben herkesi mutlu ederim."

 

Meclis Üyesi Esra Alpago'da, "Eğer sizler 8 milyon TL kredinin İller Bankasından alınmasını isteseydin komisyon raporunuzda ticari bankalardan borçlanma statüsünü anlatmazdınız. Komisyon raporunuzu o şekilde düzenlersiniz biz de durum değerlendirmesi yaparız cevabımızı veririz" sözleri ile konuştu.

 

Yapılan oylama sonucunda bağımsız meclis üyeleri, AK Parti grubu ve CHP'li meclis üyesi Fevzi Ekşi red oyu kullandı. Oylama 13-13 sona erdi ve 8 milyon TL kredi kullanımı kabul edilemedi.

 

CHP Grup Sözcüsü Fehmi Karaarslan'da CHP'de red oyu veren Fevzi Ekşi'nin CHP grubunda oturmamasını istedi. Posbıyık da bir sonraki oturumda Ekşi’yi CHP grubunda oturtmayacağını söyledi.