Belediye Başkanı Uysal: "Kent Meydanı, cami ve otopark projesini yapacağız. Meclisin borçlanma yetkisi vermemesi bunun yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Atımızı alan yolumuzu da almadı ya kardeşim. Biz bu yolda devam edeceğiz. Atımı almış olabilirsiniz önemli değil ama biz bu yolda devam edeceğiz. Biz çözüm olarak bunu şehrimizde olması gerektiğini ve buralara Türk topraklarına, 'bu bölgede müslümanlar yaşamıştır' diye bir mimari ile birlikte ortaya koyup yapmamız lazım... (Muhalefeti eleştirerek) Ereğli'ye çivi çakılmasını istemiyorsunuz. Bu memleketi inançlı ve imanlı insanlar kurtaracak böyle 'hayır' diyenler değil"

 

CHP Grup Sözcüsü Ocakçı: "Burada hiç kimse Ereğli'nin öz malının üzerine ben buraya cami istiyorum diyemez. Ereğli'nin hakkını hukukunu korumakla mükellef olan sizler de evet diyemezsiniz. Ereğli'nin gözbebeği bir alan oraya ibadethane yapmanın çok fazla bir anlamı olduğuna inanmıyorum. Camiye gidelim, daha güzel daha doğru bir yere yapalım"

 

 
Kdz.Ereğli Belediye Meclisi, Ekim ayı 5. oturumunda çeşitli projelerin hayata geçirilmesi için İller Bankası'nın avantajlı kredi kullanımını görüştü. Meclis Başkanı Hüseyin Uysal, Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonun'nda gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda da bulundu. Meclis toplantısına AK Parti Grubundan Yusuf Kalay ile İhsan Yazıcıoğlu, CHP Grubundan ise Osman Yavuz mazeret bildirerek katılmadı.

 

KENT MEYDANI, CAMİ VE OTOPARK YAPIMI

Komisyona havale edilen, "Belediyemizce mevcut terminal alanına yaptırılacak olan kent meydanı ve otopark yapımı için İller Bankası'nın verdiği avantajlı kredi kullanımı için 36 milyon lira kredi kullanımı" raporu meclis üyelerinin onayına sunuldu.

 

"KİMSENİN HABERİ OLMADI"

CHP Grubu adına söz alan Sertan Ocakçı, şunları söyledi: "Ereğli'ye hizmet trafik karmaşasını ve kent meydanını oluşturmak için bu hizmette bizde varız. Daha sonra zatı muhterem biri Ereğli'de hiçbir belediye meclis üyesinin haber olmadan gelerek, 'buraya cami yapılacak' dedi. Cami söz konusu oldu ve kimsenin haberi olmadı. Meclise yaklaşık 10 gün sonra tekrar bir imar tadilatı geldi, buraya cami eklendi. Ereğli'nin istemediği meclis üyelerinin bilmediği ve fikirlerine dahi başvurulmadan bir cami alanı oldu bitti ile ilave edildi. O günlerde biz dedik ki, 'başkanım sizin bir sözünüz var' ama ne yazık ki söz verildi terk edildi.

 

CAMİNİN ALANI 7-8 BİN METRE KARE

Meydanımızın alanı 10 bin 500 metre kare. Toplam inşaat alanı 25 bin 130 metre kare ama caminin kapladığı alan bin 800 metre kare değil. Camiye yardımcı fonksiyon olacak alanlar 3-4 bin metre kare, toplam caminin kendi inşaat alanı ise 5 bin metre kare, kapladığı yerlerde 7-8 bin metre karelik bir cami inşaatı var. İkinci bodrum katta 350 otopark var, birinci otoparkta 240 otopark var. Buradaki 110 tane otopark, caminin müştemilatları için ayrıldığı için eksik.

 

CAMİNİN YAPIMI 27 MİLYON LİRA

Bu caminin yapılması da 27 milyon lira civarında bir para. Camiyi burada istihdam edilecekse bu caminin yapıldığında harcanan para ile Ereğli'nin sorunlarına bir bakalım. Biz burada bu şehri kalkındıracak neler yapabiliriz? Ben 2 yıl önce bu mecliste fakülte yapıldı, bitti, müjde müjde diye haberler duyduk. Biz belediye yapacaksak bazı şeylere öncülük yapalım. Üniversiteye, esnafın ekmek kazanacağı alanlara yatırım yapalım, teşvik verelim teşvik alalım. Burada hiç kimse Ereğli'nin öz malının üzerine ben buraya cami istiyorum diyemez. Ereğli'nin hakkını hukukunu korumakla mükellef olan sizler de evet diyemezsiniz. Ereğli'nin gözbebeği bir alan oraya ibadethane yapmanın çok fazla bir anlamı olduğuna inanmıyorum. Camiye gidelim, daha güzel daha doğru bir yere yapalım"

 

"SORUYORUM, DAHA DA SORACAĞIM"

Kent meydanı, cami ve otopark projesinin yapılacağını vurgulayarak sözlerine başlayan Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bütün üç boyutlu ve oradaki mimari çizimlerini gösterdik ve bugün de kargo ile geleceğini söyledik. Soruyorum, daha da soracağım. Daha önce sizler buraya bir belediye binası yapalım hatta arada bir köprü olsun kaymakamlık binasını da buraya yapalım. Madem bu kadar küçük bir alanı sizler de biliyorsunuz belediye binasında belediyemizde çalışan ve kaymakamlığımızda çalışan bir sürü memur var. Bunu altına yapacağımız otopark sadece ve sadece kamuda çalışanlara ve belediyede çalışanlara hizmet eder.

 

"HALKA VE VATANDAŞA OTOPARK ALANI OLACAK"

Ancak bizlerin buraya yaptığı katlı otopark direk halka ve vatandaşa otopark olarak kullanılacak. Burada trafik, park sorunu çözülmesi için katlı otoparka ihtiyaç var. Bizler sizin gibi oraya deniz manzarasını da yok edecek, iki tane devasa kütleyi oturtup belediye binası olacaktı. Bizler halkın kullanabileceği, şehre giden vatandaşın o parktan faydalanacağı bir otopark kuruyoruz. Yaklaşık 100 tane araç ikinci katta orada. Bir katta çok amaçlı salon olacağı için oradaki otopark sayısında azalma var. Birinci kat dediğim veya yukarıda başlarsak ikinci kat dediğim zeminde araç sayısında azalma yok.

 

TABAN ALANI BİN 200 METRE KARE

Bin 200 metre karelik bir taban alanı var. Orada 14 dönüm arazi var, 14 dönüm arazinin bin 200 metre karesini cami tabanı oturuyor. Projeyi bütün basın mensupları, vatandaşımız inceleyebilir. Kullanımı ile birlikte bin 800 metre kare. Kent meydanı 25 bin metre karelik bir alanı kaplıyor.

 

"TRAFİK SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞACAK"

Bizler göreve geldiğimizden beri trafik sorunu birinci meselemizdir. Çözüm noktasında da ulaşım mühendisleri ile proje başlattık. Sayımlar yapıldı, bu sayımlar sayısal veriler işlendi. Önümüzdeki günlerde asfalt sezonu bittikten sonra buradaki çözümleri de anlatacağız. Kasapların arkasındaki bizim en büyük mahallemizden başlamak üzere orayı tek yöne çeviriyoruz.

 

"BU YOLDA DEVAM EDECEĞİZ"

Meclisin borçlanma yetkisi vermemesi bunun yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Yani atımızı alan yolumuzu da almadı ya kardeşim. Biz bu yolda devam edeceğiz. Atımı almış olabilirsiniz önemli değil ama biz bu yolda devam edeceğiz. Bunu herkes bilsin. Kdz.Ereğli'nin merkezde nasıl ne şartlarda nasıl özellikle cenazeler başta olmak üzere cuma namazları ve dini bayramlardaki namazlarımızın nasıl kılındığını nerede ne şartlarda kılındığını bütün vatandaşımız biliyor.

 

"BU BÖLGEDE MÜSLÜMANLAR YAŞAMIŞTIR"

Bizler belediye olarak her sene bin tane alıyoruz ve bitiyor insanlar sokakta. Biz çözüm olarak bunu şehrimizde olması gerektiğini ve buralara Türk topraklarına, 'bu bölgede müslümanlar yaşamıştır' diye bir mimari ile birlikte ortaya koyup yapmamız lazım"

 

ZAMAN ZAMAN POLEMİKLİ GEÇTİ

Uysal'ın bu ifadesine CHP Grup Sözcüsü Ocakçı, "Bu cami olsa da olmasa da bu kentin mimarisi olsa da olmasa da bu kent müslüman bir kent olarak bilinmeyecik mi? Vah vah halimize" sözleri ile yanıt verdi. Uysal ise, "Ereğli'ye çivi çakılmasını istemiyorsunuz. Bu memleketi inançlı ve imanlı insanlar kurtaracak böyle hayır diyenler değil"  dedi.

 

OYLAMA SONUCU

Yapılan oylama sonucu, AK Parti Grubu 16 evet, CHP Grubu 13 hayır dedi. Çoğunluk 17 olduğu için borçlanma meclisten çıkmadı.

 

GÖZTEPE'YE KÖPRÜ YAPIMI

Göztepe'ye köprü ve çevre düzenleme çalışması yapılması yapımı için İller Bankası'ndan avantajlı kredi kullanımına AK Parti Grubu 16 kabul, CHP Grubu ise 13 red oyu verdi. Yine salt çoğunluk yakalanamadığı için borçlanma meclisten çıkmadı. Muhalefet, Göztepe'ye yapılacak köprünün Erdemir tarafından yapılması noktasında komisyon kararına şerh koydu.

 

ELMATEPE'YE KÖPRÜ YAPIMI

Elmatepe'ye köprü ve çevre düzenleme çalışması yapılması yapımı için İller Bankası'ndan avantajlı kredi kullanımına AK Parti Grubu 16 kabul, CHP Grubu ise 13 red oyu verdi. Yine salt çoğunluk yakalanamadığı için borçlanma meclisten çıkmadı. Muhalefet, Elmatepe'ye yapılacak köprünün karayolları tarafından yapılması noktasında komisyon kararına şerh koydu.

 

KIŞLA'YA YARI OLİMPİK HAVUZ

Kışla'ya yarı olimpik yüzme havuzu yapımı için İller Bankası'ndan avantajlı kredi kullanımına AK Parti Grubu 16 kabul, CHP Grubu ise 13 red oyu verdi. Yine salt çoğunluk yakalanamadığı için borçlanma meclisten çıkmadı. Muhalefet Kışla'ya yarı olimpik havuz yerine tam olimpik havuz yapılması noktasında komisyon kararına şerh koydu.

 

BAĞLIK VE ELMATEPE MUHTARI'NDAN TEPKİ

Bağlık ve Elmatepe Mahalle Muhtarları meclis toplantısının ardından CHP'li bazı meclis üyelerine tepki gösterdi, neden hayır dediklerini sordu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)