Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen “AB ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu’ nun Geliştirilmesi” projesinin üçüncü ayağını oluşturacak olan “AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-III” projesi ile sivil toplum kuruluşlarının AB ülkelerindeki muadilleriyle diyalog geliştirmelerine yönelik projelerine destek verilmeye devam edileceği bildirildi.
Zonguldak valiliği bu konuda şu bilgilendirmeyi yaptı:
2013 yılı içerisinde uygulaması başlayacak olan Sivil Toplum Diyaloğu-III Projesi, ”Siyasi Kriterler” ve “Medya” bileşenlerinden oluşmaktadır. “Siyasi Kriterler” bileşeni kapsamında, insan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına; “Medya “bileşeni kapsamında ise medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarına destek sağlanacaktır.
1.AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III-Siyasi Kriterler Hibe Programı;
Toplam bütçesi 6 Milyon Avro olan program kapsamında belirtilen öncelikli alanlarına yönelik diyalog projelerine azami 150.000 Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır.
Uygun Başvuru Sahipleri;
AB üye ülkeleri veya Türkiye’de faaliyet gösteren; demokrasi, yargı, temel haklar ve özgürlükler, sosyal diyalog ve dayanışma, kültür, göç ve sığınma konularında çalışan dernek ve vakıflar.
Uygun Eş-Başvuru Sahipleri;
•Üniversiteler (yalnızca araştırma merkezleri ve düşünce kuruluşları),
•Meslek örgütleri (barolar, işveren ve işçi sendikaları dahil),
•Belediyeler ve Belediyeler Birlikleri,
•İl Özel İdareleri.
Programın Öncelik Alanları;
•İnsan Hakları
•Ayrımcılıkla Mücadele
•Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü
2.AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III-Medya Hibe Programı;
Toplam bütçesi 3 Milyon Avro olan program kapsamında belirtilen öncelikli alanlarına yönelik diyalog projelerine azami 150.000 Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır.
Uygun Başvuru Sahipleri;
•Medya Kuruluşları (yerel, bölgesel, ulusal görsel-işitsel medya, yazılı medya veya internet medyası)
•Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Kuruluşları (yazılı, görsel, işitsel ve/veya elektronik medya ile ilgili hedefleri ve faaliyet alanı yönetmelikle açıkça tanımlanan tüzel kişilikler)
Programın Öncelik Alanları;
a.Medya Kuruluşları İçin Öncelikli Alanları
1.Türkiye ve AB’de karşılıklı bilgi ve anlayışın geliştirilmesi,
2.İlgili AB politikaları hakkında bilgi sağlanması,
3.Nitel yapımların hazırlanması ve geliştirilmesi için farkındalık yaratılması, teknik kapasitenin artırılması
4.Kamuoyuna açık tartışmaların teşvik edilmesi,
5.Sivil toplum diyaloğunu sağlayacak sürdürülebilir ortaklıklar ve müşterek yapımlar
b.Medya Alanındaki STK’lar İçin Öncelikli Alanları
1.Medya sektöründe iyi uygulamaların paylaşılması,
2.Mesleki becerilerin iyileştirilmesi,
3.STK’lar ve diğer ilgili kurumlar arasında ağ oluşturma,
4.AB standartlarına ulaşılması konusunda Türk ve Avrupa toplumları hakkında bilgi sağlanması,
Hibe programlarının teklif çağrıları 20 Mayıs 2013 tarihi itibariyle www.csdproject.net internet adresinde yayınlanmış olup ayrıntılı bilgiye bu adresten ulaşılabilmektedir. Ayrıca tüm kurum ve kuruluşların program hakkında bilgi sahibi olmaları ve hibe desteğinden en etkin şekilde yararlanabilmeleri için Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından İlimizin de dahil olduğu bölgesel bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecektir. 28 Mayıs 2013 tarihinde Ankara Hilton Otel’de 13.00-17.00 saatleri arasında yapılacak olan bölgesel bilgilendirme toplantısına katılmak isteyenlerin www.csdproject.net internet sitesinde yer alan katılımcı formunu toplantı tarihine kadar elektronik ortamda doldurmaları gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.