FATİH DÖNMEZ: Buradan madenciliğe, yerli kömüre, üretime, milletimizin ekmeğine göz diken marjinal gruplara sesleniyorum. Gelin Zonguldak'a, gelin Karabük'e, gelin Bartın'a bir bakın. Şehirler nasıl kalkınıyor, nasıl gelişiyor gelin kendi gözlerinizle görün.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Buradan madenciliğe, yerli kömüre, üretime, milletimizin ekmeğine göz diken marjinal gruplara sesleniyorum. Gelin Zonguldak'a, gelin Karabük'e, gelin Bartın'a bir bakın. Şehirler nasıl kalkınıyor, nasıl gelişiyor gelin kendi gözlerinizle görün." dedi. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İşçi Alımı Kura Çekimi için Zonguldak Site Spor Salonunda düzenlenen törende konuşan Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl TTK'ye bin 500 işçi alınacağının müjdesini Zonguldak'ta verdiğini anımsatarak, verilen sözü tutmanın gururu içerisinde olduklarını söyledi. 

Yapılacak kura çekilişiyle bin kişinin TTK bünyesine katılacağını aktaran Dönmez, kalan 500 kişinin de birkaç ay içerisinde işlemlerine başlanacağını bildirdi. 

Madenciliğin, emeğin, alın terinin, helal rızkın en kutsal karşılığı olduğunu belirten Bakan Dönmez, işçilerin emeklerinin zayi olmaması için gerekli her türlü adımı attıklarını, atmaya da devam edeceklerini iletti. 

Maden işçilerinin maaşlarını asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenlediklerini anlatan Dönmez, madende çalışırken şehit düşen işçilerin geride bıraktığı aileleri ve yakınlarına destek olmak için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini kaydetti. 

Bütün çalışmaları işçilerin yüksek güvenlik standartlarında çalışmaları için yürüttüklerini vurgulayan Dönmez, "Her şey insanımız için. Her şey insan hayatını yüceltmek için. Her şey sizler için. Her şey daha fazla üreten, büyüyen gelişen Zonguldak için Bartın için Karabük için. Her şey büyük ve güçlü Türkiye için. Hep birlikte, el ele, omuz omuza ülkemizi büyüteceğiz. Daha çok üreteceğiz. Daha fazla istihdam sağlayacağız." şeklinde konuştu. 





- "BİZ SİZİ ARTIK ÇOK İYİ TANIYORUZ"

Geçen yıl kömür üretiminde 101,5 milyon tonla cumhuriyet tarihi rekorunu kırıldığını hatırlatan Dönmez, Türkiye'nin her geçen gün geliştiğini, büyüdüğünü, üretimin artması gerektiğini anlattı. 

Bakan Dönmez, 2019 ve sonrasında yakalanan ivmeyi daha da yukarılara çekeceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Şimdi çıkmış birileri ne diyor? 'Vay efendim biz kömür çıkarılsın istemiyoruz.' Biz sizi artık çok iyi tanıyoruz. Kim olduğunuzu, amacınızın ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Buradan madenciliğe, yerli kömüre, üretime, milletimizin ekmeğine göz diken marjinal gruplara sesleniyorum. Gelin Zonguldak'a, gelin Karabük'e, gelin Bartın'a bir bakın. Şehirler nasıl kalkınıyor, nasıl gelişiyor gelin kendi gözlerinizle görün. Burada yaşayan kardeşlerimiz üretim istiyor, iş istiyor, şehri gelişsin, hayat standartları artsın istiyor. Peki, siz ne istiyorsunuz? Türkiye enerjide dışa bağımlı kalsın, dışarı milyarlarca dolar para akıtsın. Biz üretelim diyoruz. Onlar 'Yok, hayır, çünkü siz çevreyi kirletiyorsunuz.' Peki buradan soruyorum sizlere. Sizleri finanse eden, arkanızda duran devletler dünyada en fazla kömür üreten ve tüketen devletler değil mi? Niye onlara sesiniz çıkmıyor? Niye Türkiye'ye gelince hep bir ağızdan bozuk plak gibi aynı şeyleri tekrarlıyorsunuz?" 





- "MADENLERİMİZDE 130 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÇALIŞIYOR"

TTK'nin toplam rezervinin 1,5 milyar ton, rödovansçılarla beraber yıllık üretimin ise 1 milyon 205 bin ton olduğunu aktaran Dönmez, havzanın potansiyel üretiminin 10 milyon ton olduğunu belirtti. 

Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için TTK ve özel sektöre daha fazla üretim hedefleri koyduklarını vurgulayan Dönmez, daha fazla üretimin daha fazla istihdam, iş, aş manasına geldiğini kaydetti. 

Geçen yıl TTK'ye ait 4 ruhsat sahasının devrini yaptıklarını aktaran Dönmez, bu yıl da 3 ruhsat devrini daha gerçekleştireceklerini ifade etti.

Dönmez, "Böylece potansiyeli yüksek ancak maliyet ve insan kaynağı eksikliği nedeniyle üretim yapılamayan alanları üretime açıyoruz. Bugün tüm Türkiye'de madenlerimizde 130 binden fazla kişi çalışıyor. Bu alanları üretime açarak yatırımcılarımız eliyle 20 bin kişilik istihdam potansiyeli daha sağlayacağız. Biz bu hedeflere daha hızlı nasıl yürüyeceğiz? Daha fazla teknolojik altyapıyla. Sadece kol gücüyle bu işler olmaz. Verimliliği artırmak için daha mekanize bir altyapıyı kuracağız. TTK şu an bunun çalışmalarını yürütüyor ve 596 kilogram olan günlük üretimi, inşallah kısa vadede bin kilograma, daha sonra bin 400 kilograma çıkaracağız. Daha yapacak çok işimiz var bizim. İnşallah bu hedeflere sizlerle, sizlerin azim ve gayretleriyle ulaşacağız. Sizlerle birlikte inşallah daha da güçleneceğiz." şeklinde konuştu. 





- "HEDEFLERİ, HAYALLERİ BÜYÜK BİR ÜLKEYİZ"

Mekanize sistemlerin kurulması için toplam 156 milyon liralık bir bütçe belirlediklerini anlatan Dönmez, bütçenin yarısını geçen sene kullandıklarını kalan kısmını da bu yıl tamamlayarak bu alanda "teknoloji ve insan odaklı" çalışma anlayışını daha da geliştireceklerini kaydetti. 

Hem kamu hem de özel sektör olarak yerli üretimin artırılması için gerekenin yapılacağını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

"Devlet olarak yatırımların ve istihdamın artması için gerekli bütün teşvik ve destek mekanizmalarını hayata geçirdik. Biz bu işe başlarken 'Daha Fazla Yerli, Daha Fazla Yenilenebilir' dedik. Milletimizin öz kaynaklarını milletimizin emrine sunacağımızın sözünü verdik. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Bizim enerjiyi riske atmak gibi bir lüksümüz yok. Mevcut kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmek zorundayız. Bütün gayretimiz bugünün Türkiye'sinin yarından çok daha güçlü olmasıdır. Millete hizmet yolunda hiç durmadan, yılmadan, bütün gayretimizle çalışacağız. Bütün amacımız gelecek kuşakların daha güçlü, daha büyük, daha müreffeh bir Türkiye'de yaşamasıdır. Hedefleri, hayalleri büyük bir ülkeyiz. Her alandaki planlamamızı da bu büyük hedeflere uygun bir şekilde hayata geçiriyoruz. Türkiye'yi bir üst lige çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." 

Konuşmaların ardından Karabük ve Bartın'a canlı bağlantı yapıldı. Bakan Dönmez, hayırlı olsun dileklerini sundu. Bakanların da katılımıyla daha sonra temsili olarak 3 işçinin kurası çekildi. 

 

UZUN MEHMET’LE BAŞLAYAN KÖMÜRÜN HİKAYESİ SİZLERLE DEVAM EDECEK

 

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI:  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın verilerine göre, sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taş kömürü rezervimiz olduğu tahmin ediliyor. Bu kömürü değerlendirebilmemiz için işçi kardeşlerimize, sizlere ihtiyacımız var. Hükümetimizin üzerinde ısrarla durduğu bilhassa enerji alanında yerli üretime geçme düşüncesini elbette işçi kardeşlerimiz olmadan gerçekleştiremeyiz.
ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK: Madende çalışanlarımızın işini kolaylaştırmaya yönelik önlemler aldık. Madenlerde çalışma süresini günlük 7,5 ve haftalık 37,5 saat olarak sınırlayarak, işçilerimizin 5 gün çalışıp 2 gün tatil yapabilmesine imkan sağladık. Ayrıca yıllık ücretli izinleri de diğer çalışanlara göre 4 gün artırdık

 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın verilerine göre, sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taş kömürü rezervimiz olduğu tahmin ediliyor. Bu kömürü değerlendirebilmemiz için işçi kardeşlerimize, sizlere ihtiyacımız var. Hükümetimizin üzerinde ısrarla durduğu bilhassa enerji alanında yerli üretime geçme düşüncesini elbette işçi kardeşlerimiz olmadan gerçekleştiremeyiz. Uzun Mehmet'le başlayan kömürün hikayesi sizlerle devam edecek." dedi. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İşçi Alımı Kura Çekimi için Zonguldak Site Spor Salonunda düzenlenen törende konuşan Bakan Selçuk, hükümet ve bakanlık olarak çalışan her işçinin hakkını, hukukunu gözeterek hareket ettiklerini ve bu anlayışla asgari ücreti 2019 yılı için yüzde 26 artırarak net 2 bin 20 lira olarak belirlediklerini anımsattı. 

Yine 2014'te yaptıkları düzenlemeyle yer altında çalışan işçilere yönelik ödenecek ücretin, asgari ücretin iki katından az olamadığını ifade eden Selçuk, "Böylece yeraltı maden işçilerimizin net asgari ücretleri 4 bin 41,50 liraya yükselmiş oldu. Bu süreçte bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım, işçilerimiz ve işverenlerimiz adına şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aralık ayında yayımladığı bir kararla yeni işçi alınmasıyla ilgili TTK Yönetim Kuruluna yetki verdiğini ve TTK Genel Müdürlüğünün de işçi alımıyla ilgili gerekli hazırlıklarını tamamladığını anlatan Selçuk, bakanlıklarına bağlı İŞKUR vasıtasıyla başvuruların alındığını, bugün de noter huzurunda kurayla toplam bin pano-ayak üretim işçisinin atamasını Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri olmak üzere eş zamanlı olarak gerçekleştirdiklerini belirtti.


- "HAYAT HATTI KURULMASI ZORUNLULUĞU GETİRDİK"

"Türkiye'nin kalkınma hamleleri, ekonomide yazdığı başarı öyküleri işçi kardeşlerimizin alın teriyle yazılıyor. 17 yıldır ekonomide, ticarette, üretimde ve yatırımda sizlerin emeği var." diyen Selçuk, maden işçilerinin ne şartlar altında çalıştığını çok iyi bildiklerini aktardı.

Selçuk, şöyle devam etti:

"İnanın ülkemiz için vatan nöbeti tutmak, hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan vatan savunmasında görev almak ne kadar kutsalsa cennet vatanımız için milletimizin istikbali için kazma vuran, ter akıtan işçi kardeşlerimizin emeği de o kadar kutsaldır. Bu nedenle, madende çalışanlarımızın işini kolaylaştırmaya yönelik önlemler aldık. Madenlerde çalışma süresini günlük 7,5 ve haftalık 37,5 saat olarak sınırlayarak, işçilerimizin 5 gün çalışıp 2 gün tatil yapabilmesine imkan sağladık. Ayrıca yıllık ücretli izinleri de diğer çalışanlara göre 4 gün artırdık. İş sağlığı ve güvenliği alanında, oksijenli ferdi kurtarıcı maske kullanımı, yer altında takibi kolaylaştıracak personel takip sistemi ve acil bir durumda madenden çıkış için 'hayat hattı' kurulması zorunluluğu getirdik. Diğer sektörlerde yılda bir kez yapılması yeterli olan tatbikatlar, madenlerde altı ayda bir görüntüler kayıt altına alınacak şekilde yapılmakta. Sizlerin refah seviyesini yükseltmeye, çalışma hayatına yönelik iyileştirmeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz."





- "ÜRETİM VE YATIRIMI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Selçuk, madencilik sektöründe yoğun bir emek ve insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu ve bu sebeple çalışma hayatındaki en riskli alanlardan biri olarak görülmesine rağmen madencilerin fedakarlığı, çalışma azmi ve kararlılığının takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, ekonomide 2023, 2053, 2071 hedeflerine yine işçilerin gayretiyle ulaşacağına yürekten inandığını kaydeden Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın verilerine göre, sadece Zonguldak havzasında 1,3 milyar ton taş kömürü rezervimiz olduğu tahmin ediliyor. Bu kömürü değerlendirebilmemiz için işçi kardeşlerimize, sizlere ihtiyacımız var. Hükümetimizin üzerinde ısrarla durduğu bilhassa enerji alanında yerli üretime geçme düşüncesini elbette işçi kardeşlerimiz olmadan gerçekleştiremeyiz. Uzun Mehmet'le başlayan kömürün hikayesi sizlerle devam edecek. Ekonomide belirlediğimiz büyük hedeflerimizi gerçekleştirmek için üretim ve yatırımı artırmak zorundayız. Devlet olarak işverenlerimize yatırım, üretim ve istihdamı artırabilmeleri için her türlü desteği sağlıyoruz. İşverenlerimizin de '2019 yılı İstihdam Seferberliği' kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımıza verdikleri '2,5 milyon istihdam' sözünü tutacaklarına inanıyoruz. Geçtiğimiz hafta açıkladığımız yeni istihdam teşvikimizle işverenlerimizin nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücretini de devlet olarak biz karşılayacağız. Bakanlık olarak yeni istihdam teşvikimizle beraber 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamızla 1,7 milyona yakın işverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza halihazırda destek veriyoruz." 




(A.A)