CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, "Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutukluların, gazetecilere gönderdikleri mektupların cezaevi idaresi tarafından el konulduğu" iddialarını Meclis'e taşıdı.
Milletvekili Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, tutuklu ve hükümlülere dışarıdan gönderilen mektuplar için yasaklama olup olmadığını sordu.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunu'nun, "Hükümlünün mektup, faks ve telgrafları alma ve gönderme hakkı' başlıklı 68'inci maddesini hatırlatan Köktürk, "Hükümlü, bu maddede belirlenen kısıtlamalar dışında, kendisine gönderilen mektup, faks ve telgrafları alma ve ücretleri kendisince karşılanmak koşuluyla, gönderme hakkına sahiptir" dedi.
Köktürk, Adalet Bakanı Ergin'e şu soruları yöneltti;
Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yaşadıkları hak gaspları ve işkenceleri gazetecilere aktarmak isteyen tutukluların mektuplarına cezaevi idaresi tarafından 'sakıncalı' denilerek el konuluyor. Söz konusu yasak tutsak Hüsamettin Yavuz'un gönderdiği mektup ve cezaevi idaresinin konuyla ilgili yazısıyla ortaya çıktı. Mektuptaki bilgilere göre, gazetecilere postalanan ve fakslanan mektuplara uygulanan 'sakıncalı' muamelesi aylardır devam ediyor. Geçen hafta 16 tutuklu ve hükümlünün, aralarında Derya Sazak, Nuray Mert, Umur Talu, Hüseyin Akyol, Özgür Mumcu ve Yıldırım Türker gibi yazarların da bulunduğu birçok gazeteciye göndermek istediği mektuplara 'sakıncalı' damgası vurularak el konuldu.
Cezaevi Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı, son olarak, yaşanan insan hakları ihlallerini bir rapor halinde muhabirimize göndermek isteyen tutuklu Hüsamettin Yavuz'un mektubunu sakıncalı görerek engelledi. Daha sonra Yavuz'un muhabirimize bir başka mektubuyla birlikte gönderdiği cezaevi idaresinin konuyla ilgili 05.09.2011 tarihli vermiş olduğu kararında el koyma gerekçesi şöyle ifade ediliyor: 'Ceza infaz kurumumuzda tutuklu olarak kalmakta olan Hüsamettin Yavuz'un Zeynep Kuray'a gönderdiği mektup 05.09.2011 tarihinde kurum mektup okuma komisyonu tarafından sakıncalı bulunarak, disiplin kuruluna tevdi edilmiştir. Söz konusu mektubun incelenmesi neticesinde ulusal basın organlarına yazılan mektupta henüz yargı aşamasında olan kesinleşmemiş kararlar ve bilgileri kullanarak yanlış bilgi vermek suretiyle kuruma ve kurum çalışanlarına karşı kamuoyu oluşturmaya yönelik ibareler bulunduğu anlaşılmıştır.' Cezaevi idaresinin resmi yazısında Hüsamettin Yavuz'un mektubu göndermek istediği 05.09.2011 tarihiyle kararın verdiği tarihin olması ise dikkat çekiyor. Tarihlere bakılırsa cezaevi idaresi jet hızıyla 'sakıncalı' kararı çıkarabiliyor.
Sakıncalı listeden birkaç örnek: Kocaeli 1 Nolu F tipi Cezaevi'nden gazetecilere gönderilmek istenilen 'sakıncalı' mektup listesinden bazı örnekler şöyle:
Erzat Çifçi'den Nuray Mert'e, Mecit Şahinkaya'dan BirGün Gazetesi'ne, Baran Furkan Gül'den Özgür Mumcu'ya, Tayfun Taç'tan Yaşar Seyman'a, Efdal Bayram'dan Ezgi Başaran'a, Özkan Yılmaz'dan Yıldırım Türker'e, Ceyhun Bay'dan Umur Talu'ya. (26 Eylül 2011 Zeynep Kuray/Birgün)
Oysa ki; Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkındaki kanunun 'Hükümlünün Mektup, Faks ve Telgrafları Alma ve Gönderme Hakkı' başlıklı 68'inci maddesine göre: 'Hükümlü, bu maddede belirlenen kısıtlamalar dışında, kendisine gönderilen mektup, faks ve telgrafları alma ve ücretleri kendisince karşılanmak koşuluyla, gönderme hakkına sahiptir.' Aynı maddenin (3) nolu bendinde kısıtlamalar sınırlı bir şekilde sayılmıştır.  Buna göre; İdarenin yaptığı bu uygulama hukuka uygun mudur? İlgili kanun hükmüyle bağdaşmakta mıdır? Alınan bu kararın nedeni; F tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin, tutuklu ve hükümlülerin aldığı görüş yasaklarının, hücre cezalarının, gördükleri kötü muamelelerin kamuoyundan saklanmak istenilmesi midir? Tutuklu ve hükümlerin gazetelere yazdığı mektuplardan sonra; sözünü ettikleri keyfi ve hukuksuz uygulama iddialarıyla ilgili Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? 12 Eylül darbesini aratmayacak bu uygulamalarla varılmak istenilen demokrasi aşaması neresidir? Tutuklu ve hükümlülere dışarıdan gönderilen mektuplar için de bu tür yasaklamalar var mıdır?