Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Zonguldak il ve ilçelerinde yapılan yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. DSİ'nin Zonguldak'ta yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini anlatan Acu, Zonguldak ve Ereğli'ye menba kalitesinde içme suyu temin ettiklerini duyurdu.

 

"TESİSİ 2010 YILINDA HİZMETE ALDIK"

Genel Müdür Acu, "Son 15 yılda Zonguldak’a yapılan yatırımları artırdık.  Zonguldak şehir merkezinin acil içme suyu ihtiyacını karşılamak için hazırlanan acil içme suyu eylem planı kapsamında, Zonguldak içme suyu tüneli ve kanalı inşaatı ile 2 bin 542 metre tünel inşa ederek Zonguldak şehir merkezine yıllık 9,72 milyon metre küp içme suyu temin ettik. Tesisi 2010 yılında hizmete aldık.

 

EREĞLİ'DEKİ YATIRIM

Ereğli ilçemizin de içme suyu meselesini kökten çözdük. İnşa ettiğimiz isale hattı ve içmesuyu arıtma tesis ile Ereğli ilçe merkezi, Gülüç, Delihakkı, Ören yerleşimleri ve güzergâh üzerindeki civar yerleşimlere yıllık 25,6 milyon metreküp içme suyu temin ettik. Ereğli ilçesi ve civar yerleşimlerine hizmet edecek isale hattı ve arıtma tesisi Cumhurbaşkanımız tarafından 29 Kasım 2017 tarihinde 375 tesisin toplu açılış merasiminde Ankara’dan hizmete alındı.

 

ALAPLI BARAJI'NDA ÇALIŞMALAR

Alaplı Barajı’nda çalışmalarımız hızla devam ediyor.  Topraklarımızın bereketi, halkımızın refahı için Alaplı Barajı’nı inşa ediyoruz.  İnşa etmekte olduğumuz baraj ile Alaplı ilçe merkezine yıllık 6,86 milyon metre küp içme suyu sağlanacaktır.

 

MADENLER SULAMASI

Zonguldak’ta 5 bin 460 dekar zirai araziye can suyu olacak Maden Barajı ve Sulamasının planlama çalışmalarına hızla devam ediyoruz.  Taşkın Koruma Tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruduk. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 58 adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak şehir merkezi, 7 ilçe, 37 yerleşim yeri ve bin 4 dekar araziyi taşkınlardan koruduk.  Zonguldak için taşkın koruma tesislerinin önemini çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri ile topraklarını korumak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu minvalde inşaat safhasında 21 adet taşkın koruma tesisimiz daha bulunmaktadır" dedi.

 

10 ADET TAŞKIN KORUMA TESİSİ

2017’de Zonguldak ilinin DSİ yatırımlarıyla adeta coştuğunu belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "01 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Zonguldak İlinde 1 adet (Ereğli içme suyu arıtma tesisi) içme suyu arıtma tesisi, 1 adet içme suyu isale hattı ve 10  adet taşkın koruma tesisi tamamlanmıştır.’dedi.

 

2045 YILINA KADAR İÇME VE KULLANMA SUYU İHTİYACI

Tamamlanan arıtma tesisi ile Kızılcapınar Barajından alınacak 70 bin metreküp ham su arıtılarak Ereğli ilçesi Gülüç Beldesi ve isale hattı güzergahındaki yerleşim yerlerinin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır. Tamamlanan 10  Adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak merkez, 2 ilçe , 3 Belde , 1 Mahalle, 2 köy ve 3 bin 440 dekar zirai arazilerin taşkın riski azaldı. Tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti 70 milyon 120 bin 161  liradır"

 

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI YAPTI

29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen 375 Dev Eserin toplu açılış merasiminde Zonguldak ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, "Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.