Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 19 Eylül 2013 tarihinden itibaren 81 ilde “2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması”nın alan çalışmasını başlatacak. Çalışma, 27 Aralık 2013 tarihinde sona erecek.
TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, dün makamında düzenlediği basın toplantısında, “2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması” çalışması hakkında açıklamalarda bulundu. Bölge Müdürü Demirtaş, konuşmasında, şunları söyledi:
“Araştırmanın temel amacı; Türkiye’deki bireylerin mutluluk algılaması, umut, değerler, kişisel gelişim ve kişisel sağlık, gelir ve çalışma hayatı gibi alanlardaki memnuniyetlerini ölçmektir. Ayrıca, bireylerin kamu hizmetlerinden memnuniyetleri de ölçülmekte ve bunların zaman içindeki değişimi takip edilmektedir. 2013 yılına kadar Türkiye toplamı, kent ve kır ayrımında tahmin üretmek amacıyla uygulanan araştırma, 2013 yılında ilk defa, kentlerin yaşanılabilirlik endeksinin de hesaplanabilmesi için il düzeyinde tahmin üretmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan hanelerde yaşayan 18 ve daha yukarı yaştaki T.C. vatandaşları kapsanmaktadır. 2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda, örnek hanehalkı adreslerinde yaşayan 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerle yüz yüze görüşme yöntemiyle veri toplanacaktır. Uygulama bilgisayar destekli olarak gerçekleştirilecektir. Araştırma ile Türkiye genelinde 125 bin 720, Zonguldak Bölgesi’nde (Zonguldak, Karabük, Bartın) 3 bin 316, Zonguldak ilinde bin 544, Karabük ilinde 924 ve Bartın ilinde ise 848 hane ziyaret edilecektir. Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde toplam 14 ilçe merkezi, 20 belde ve 89 köyde çalışma yapılacaktır. Bu çalışma, diğer alan çalışmalardan farklı olarak bireylerin birbirlerinin yanıtlarından etkilenmemelerini gerektirmektedir. Bu nedenle hanehalkı ziyaret edilirken birden çok anketörün görevlendirilmesi ve eş zamanlı olarak bireylerle farklı anketörlerin görüşmesi büyük önem taşımaktadır. Haneye yapılacak ziyarette, anket konusunda bilgilendirme yapılacak ve öncelikle tüm hanehalkı fertlerinin temel özellikleri alınacaktır. Bu ziyarette hanehalkındaki 18 ve 18 yaşından büyük bireylerden evde bulunanlarla her bir anketör ayrı bir bireyle ve eş zamanlı olmak üzere görüşmeyi gerçekleştirecektir. Evde bulunamayanlar ile randevu alınarak daha sonra görüşülecektir. Bu araştırma kapsamında verilecek olan bilgiler, 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca gizli kalacak olup, istatistik dışında başka amaçlar için kullanılmayacak, açıklanamayacak ve ispat aracı yapılamayacaktır. Hanelerine anket çıkmış olan vatandaşlarımızın sorulara cevap vermesi vatandaşlık görevidir. Resmi kimlik kartları ile haneleri ziyaret edecek olan görevli personellerimize gereken kolaylığın gösterilmesi beklenmektedir.”